Peković o Partizanu: Moramo biti zadovoljni!

Prvi čovek crno-belih skinut sa liste aktivnih igrača Minesote. Tokom oporavka, aktivno prati i kontroliše situaciju u Humskoj. Ima puno poverenje u Aleksandra Džikića.

Košarka 28.02.2016 | 18:20
Peković o Partizanu: Moramo biti zadovoljni!

Nikola Peković prolazi kroz komplikovan period u Americi.

Pošto se ipak nije dovoljno oporavio od operacije Ahilove tetive, ove nedelje je odlučeno da će morati nazad na rehabilitaciju. Zvanično obrazloženje Minesote je: "Oporavak do daljeg".

Posle čak deset meseci pauze i samo 12 nastupa u 2016, pred njim je nova pauza i jačanje operisane noge. Kako se sada oseća otkrio je u razgovoru za "Sportski žurnal".

"Oporavio sam se delimično i probao da igram. Osećao sam bol i pre nego što sam počeo, ali želeo sam da pomognem ekipi koliko mogu... Na žalost, bol se vratio i odlučili su da mirujem do daljeg, pa ćemo da vidimo. Ne vidi se ništa na snimcima, kad hodam nije mi ništa. Kad hoću da se dignem na prste ili neki veći napor da se učini, e tad kreću problemi", objašnjava iz Amerike Crnogorac, koji sa verenicom čeka prinovu.

Poznato je da povreda iz koje "izlazi" napravila velike probleme značajnom broju igrača i da je oporavak dugačak i nimalo jednostavan.

"U početku 'čačka' nerve, žulja, potom smeta sve više i više, dok bukvalno ne blokira nogu da ne možeš ništa više", dodao je centar Minesote.

Iako ne igra utakmice, u Americi ima svakodnevne obaveze u dvorani. Naravno, pažljivo radi sa lekarskim timom "vukova".

Pauza mu teško pada i to ne krije.

"Volim košarku, volim da igram, volim nadmetanje i takmičenje. Izuzetno mi je teško što ponovo moram da pauziram zato što znam zbog čega prekidam. Nije reč o novoj povredi, već o nečemu što sam mislio da je ostalo iza mene. Ali, kad počnem da igram, počne da boli i hteo - ne hteo, razmišljaš samo o tome. Više ne možeš da se usredsrediš na igru, sve misli su usmerene samo na bol. Ali da bih u doglednoj budućnosti bio spreman, morao sam to da uradim"

Tokom oporavka aktivno prati i situaciju u svom Partizanu, koji je minulog vikenda igrao finale Kupa Koraća. Upitan za crno-bele, njihov predsednik ne krije zadovoljstvo.

"Moram da budem zadovoljan, pobedili smo Zvezdu, ekipu koja igra košarku na evroligaškom nivou. Pobediti ih u takvom sastavu koji imaju sigurno nije nimalo lako. Mega radi odličan posao, Deki Milojević je izvrstan stručnjak. Pribojavao sam se utakmice sa Megom od trenutka kad su mi rekli da im je ovo treće finale i da su prethodna dva izgubili na jednu loptu. Eto, obistinila su se moja strahovanja. Kad sam preuzimao klub rekao sam da pokušamo da ga osposobimo za normalno funkcionisanje kako bismo u svakom pogledu, pogotovo igrački, ponovo bili respektabilni. Za sada nam dobro ide".

Žal za "Žućkovom levicom" je ostao, ali u glasu prvog čoveka crno-belih nema nezadovoljstva...

"Svakako ostao je žal, ali da nam je neko pre dva meseca ponudio da ćemo igrati finale ili da Zvezdu pobedimo jednom, a ne dva puta, oberučke bismo prihvatili. Razumem i to, jer kod nas čim ekipa počne bolje da igra apetiti rastu i svi bi odmah trofeje. Ali, ako pogledamo situaciju u kojoj smo bili na početku sezone, a gde smo sada, samo pet meseci kasnije moramo da budemo zadovoljni. Ekipa izgleda preporođeno, nismo više topovsko meso, nego nam rivali ponovo dolaze na megdan sa respektom. I to mi je drago. A vremenom će doći i trofeji"

Šta je sledeći cilj Partizana?

"Nema stanja, nastavljamo sa radimo u istom ritmu. Završio se jedan deo sezone, ostala su nam dva kola Jadranske lige, zatim KLS gde smo sebi zacrtali određene zadatke. Džikić ima maksimalnu podršku, u kratkom periodu pokazao je koliko vredi i da mnogo može i sa sastavom koji je zatekao. Svaku odluku koju bude doneo ćemo podržati i pomoći mu da ostvari šta je naumio", podvukao je Peković u intervjuu za "Sportski žurnal".

Ni Bjelici nije lako...
I Nemanja Bjelica prolazi kroz teško vreme u SAD. Posle perioda smanjenje minutaže i on se povredio... "Nemanja prolazi kroz težak period, nije navikao da bude povređen, ali sve je to deo mentalnog jačanja. Prirodno je da mu je takva situacija u najmanju ruku čudna, do sada nije morao da radi sve ove stvari. To što ima nekoliko nas koji mu pomažemo sigurno olakšava poziciju. Verujem da će iz ovoga izaći jači", dodao je Peković.

Sačuvala ga mentalna snaga
Dobro je poznato da nije lako prolaziti nekoliko puta kroz slične probleme sa komplikovanom povredom. "U mom slučaju nije reč samo o devet ili 15 meseci posle operacije, jer sam i pre hirurškog zahvata sigurno godinu dana vodio bitku s tim. Verujte samo zahvaljujući mentalnoj snazi ostao sam normalan. Ovde pokušavaju da terapije menjaju s vremena na vreme kako bi bile zanimljivije, gotovo svaki put ubace nešto novo. Jedne iste dovedu do monotonije i ubijaju volju, zato se trude i da pokušaju sa nekim inovacijama i uvođenjem novih vežbi", kaže Peković.

Komentari / 0

Ostavite komentar