Piksi: Malo je realno da budem selektor Srbije!

Nekadašnji as srpskog fudbala, bivši predsednik Fudbalskog saveza i Crvene zvezde Dragan Stojković o aktuelnom trenutku reprezentacije: "Budimo realni - mi nemamo kvalitet".

Fudbal 28.02.2016 | 15:20
Piksi: Malo je realno da budem selektor Srbije!

Dragan Stojković-Piksi nastavlja trenerski put u Aziji. Nakon dugo radio u japanskoj Nagoji, sada je trener kineskog superligaša Gvangžua.

Gvangžu se pripremao u Australiji, gde je dao intervju za SBS radio u kojem je govorio o aktuelnom trenutku reprezentativnog fudbala Srbije, mogućnosti da bude novi selektor, o domaćem prvenstvu...

Nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije i Crvene zvezde, realno je sagledao stanje u nacionalnom timu i ocenio: "Činjenično stanje kaže da mi nemamo kvalitet".

"Moje impresije o reprezentaciji, kao i kod svakog normalnog čoveka koji navija za Srbiju i želi da je vidi uspešnu, svakako su negativne. Doživeli smo još jedno takmičarsko razoačaranje i činjenično stanje govori da mi očgledno nemamo kvalitet. Ovo je treće veliko takmičenje zaredom na kojem nas neće biti i to je sigurno razlog za ogromnu brigu, To je jako veliki udarac za srpski fudbal", kaže Stojković

Vreme je, ističe, da svi kojima je stalo do srpskog fudbala pogledaju istini u oči.

"Stalno govorimo da imamo odlične igrače, pojedince, ali da nemamo tim. Svi tražimo razloge i analiziramo zašto je tako. Ne znam, ja možda razmišljam malo drugačije i zato postavljam pitanje: Da mi slučajno ne živimo u nekoj zabludi? Da to što vidimo da se to samo nama pričinjava. Da ipak mi nemamo kvalitet. Malo je tužno i žalosno, ali moramo da prihvatimo istinu, a ona je takva kakva jeste - nije lepa. Srbija nema rezultat, nema igru, nema takmičenje. Jedino što verujem i nadam se jeste da će sve to da se uskoro promeni u pozitivnom smeru i da ćemo konačno igrati na velikoj sceni, možda na Mundijalu u Rusiji 2018", primetio je on.

Otkako je u Nagoji počeo da gradi trenersku karijeru, Stojković je dovođen u vezu sa pozicijm selektora rerezentacije Srbije. I prošle godine ta tema bila je aktuelna, ali... On je juna prošle godine gostovao na TV Pink kada je izjavio da bi voleo da bude selektor i da bi se nekim igračima zahvalio.

"Piksi" za SBS Radio sada kaže da nema nameru da preuzme državni tim. Bar ne u doglednoj budućnosti...

"Realno, mislim da ne postoji šansa da postanem selektor. Više sam orijentisan klupski nego reprezentativno u smislu posla. Ta dva trenerska posla su sasvim različita, a moje opredeljenje u narednom periodu je da budem svakodnevno aktivan u fudbalu, kroz treninge, utakmice, rad sa ekipom. Sve to reprezentativni fudbal ne može da pruži. Druga strana medalje je da svakog trenera beskrajno privlači da jednog dana preuzme reprezentaciju svoje zemlje. To je velika motivacija i inspiracija i nema veće satisfakcije nego da sednete na tu užarenu klupu na kojoj će vaš rad u svakom trenutku pratiti barem stotinu 'selektora', sa sopstvenim mišljenjem kako bi oni nešto uradili dugačije od vas. Ali, u ovom trenutku, moje opredeljenje je klupski fudbal i zato sam prihvatio ponudu Gvangžua. A šta će se desiti kasnije - videćemo. Možda će i doći dan da preuzmem reprezentaciju, ak ljudi koji budu vodili srpski fudbal procene da sam potreban na poziciji selektora", poručio je Stojković.

Peta Zvezdina zvezda govorila je i o klupskom fudbalu u Srbiji. Zvezda je veoma blizu svoje 27. titule šampiona države, a bodovna razlika je rekordna u korist kluba u kojem je nekada bio i igrač i funkcioner.

"Moram da priznam da ne pratim baš često, ali kao svaki čovek iz fudbala, uvek imam informacije tu, 'na stolu'. Ova sezona je Zvezdina, to pokazuje bodovna razlika, a igraju i dobar fudbal. Verujem da će u drugom delu sezone, s obzirom na prednost, ali i kvalitet koji poseduju uspeti da urade ono što žele - da postanu šampioni", kaže Stojković.

Komentari / 0

Ostavite komentar