Priština: Ratno stanje, suzavac, pendreci i ...

Sednica kosovskog parlamenta, na kojoj se raspravlja o kandidaturi Hašiam Tačija za predsednika samoproglašenog Kosova, danas je dva puta prekidana zbog suzavca koji je aktivirala opozicija, nastavljena je popodne, nakon hapšenja poslanice Samoopredeljenja Šćipe Pantina, ispred zgrade sukobili su se demonstranti i policija.

Srbija 26.02.2016 | 17:40
Priština: Ratno stanje, suzavac, pendreci i ...

Do sukoba je došlo nakon što su demonstranti bacali molotovljeve koktele na pripadnike policiju koja u velikom broju obezbeđuje ovo zdanje. Policija, među kojima specijalci jedinice Rosu, odgovorila je velikim količinima suzavca.

Plato ispred skupštine tzv. Kosova zbog suzavca je u potpunoj magli. Policija u razbijanju demonstranata koristi oklopna vozila i vodene topove i pokušava da ih udalji odatle.

Prvi suzavac je aktivirao poslanik opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje Ismail Kurteši, a potom i Pantina, koju je policija izvela iz parlamenta.

Poslanik opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenja Aljbin Kurti napustio je parlament kako bi se obratio okupljenim pristalicama opozicije, koji danima protestuju kampujući ispred ovog zdanja. Inače, suzavcu u parlamentu je predhodila dvocasovna žestoka debata o Hašimu Tačiju, jednom o dva kandidata za predsednika.

Opozicija je, naime, na Tačijev račun iznela niz optužbi na njegov dosadašnji rad.

Poslanici ujedinjene opozicije već pola godine blokiraju rad parlamenta protiveci se formiranju Zajednice srpskih opština, sporazumu o demarkaciji sa Crnom gorom i izboru Tačija za predsednika.

Ukoliko predsednik tzv. Kosova ne bude izabran do 7. marta izbori ce biti automatski raspisani jer, prema ustavu, mandat aktuelnoj predsednici Atifeti Jahjaga istice 7. aprila, a njen naslednik treba da bude izabran 30 dana ranije.

Opozicija na samoproglašenom Kosovu najavila je da nece dozvoliti da predsednik DPK, aktuelni zamenik premijera i ministar spoljnih poslova bude izabran za predsednika Kosova i da ce organizovati proteste.

Izvor: Kurir

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

26.02.2016 16:55

Balkan tuga nevidjena!

ODGOVORITE
Name

Narko Republika

26.02.2016 17:20

Jel se to sad kolju šiptari međusobno, došlo vrijeme...

ODGOVORITE
Name

Amir Čamdžić

26.02.2016 17:36

Sada pendrečite jedni druge.Nema vam više Srba i Miloševića da ih optužujujete za navodnu "brutalnu represiju", pa neka cijeli svijet vidi ko je sada represivan.Sa Srbima ste imali makar žita i pšenice, jevtina brašna, a sada imate bijedu.Pomenute ćete vi Srbe i vremena kada se dobro živjelo, kada vam je natalitet bio kao hiperinflacija.Nema toga više, sve "steglo, zavrnute pipe", nema više srpskog "zlatnog žita" da se od njeg pravi dobra pita.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

26.02.2016 17:42

Pa sta im sad ne valja??? Nema srba, stigla demokratja, zasto su nezadovoljni americki miljenici...

ODGOVORITE
Name

KOKAIN STEJT

26.02.2016 18:04

MA DAJTE, DEMOKRACIJA U KOKAIN STEJTU.HA. I NEĆE PREDSJEDNIKA KOJI JE POKROVITELJ TRGOVINE LJUDSKIM ORGANIMA. MA KAKO TO. MA ČUDO JEDNO.

ODGOVORITE
Name

KGBL

26.02.2016 18:07

To je opozicija...

ODGOVORITE
Name

Brod

26.02.2016 20:01

Policiji treba poslati pomoć da umjesto suzavca baca bojne otrove.

ODGOVORITE
Name

Vuk

27.02.2016 05:16

Takvu stoku svijet vidio nije!

ODGOVORITE