Ko i kako sanira štete od poplava u Srpskoj?

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 26.02.2016 | 08:13
Ko i kako sanira štete od poplava u Srpskoj?

AFERA „Osamdeset šest“

„Trošenje sredstava za sanaciju štete od poplava“

Kako su utrošena sredstva iz projekta Hitne pomoći i zaštite od poplava u iznosu od 45 miliona KM (zaključno sa 12. septembrom 2015. godine) ?

Zašto ovaj novac nije korišten na efikasan način prije majskih poplava 2014. godine, jer su bila odobrena odlukom Narodne skupštine Republike Srpske još 2011. godine?

Da li su nakon poplava ubrzanim procedurama dodjeljivana sredstva podobnim preduzećima i da li su ti projekti ikada bila predmet ozbiljne kontrole i revizije?

Sve počinje kreditom koji Republika Srpska dobija od Evropske investicione banke, nakon velikih poplava u 2010. godini u iznosu od 55 miliona evra (faza 1) i 19 miliona evra (faza 2), što potvrđuje i Narodna skupština Republike Srpske jednoglasnom odlukom u 2011. godini.

Svega nekoliko projekata je ugovoreno do maja 2014. godine i katastrofalnih poplava koje su pogodile Republiku Srpsku, BiH i cijeli region. Prošle su tri godine, a ništa značajno nije urađeno na efikasnom korištenju iz ovih kreditnih sredstava, da bi naprasno tek kao posljedica nakon tragičnih poplava došlo do ubrzanih potpisivanja ugovora i to u višemilionskim iznosima.

Najinteresantniji je primjer od 16. juna 2014. godine kada su potpisana tri Ugovora u iznosu od skoro 8 miliona KM (Ugovor o nadogradnji i čišćenju kanala u Dubici u iznosu od 3 miliona evra, Ugovor o čišćenju kanala u Srpcu i Brodu u iznosu od 1,9 miliona evra, Ugovor o izgradnji obaloutvrda u Šamcu i Latašima u iznosu od 2,7 miliona evra) sa preduzećima bliskim vladajućim strukturama.

Osnovno pitanje je zašto se sredstva nisu koristila na vrijeme i da li je period poslije majskih poplava korišten kao vanredna situacija u kojoj je moguće ugovarati poslove sa dobro poznatim preduzećima bliskim vlastima po posebnim uslovima.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Macko

26.02.2016 08:02

Po meni sve je ovo rekla-kazala i bez argumenata se blate odredjene strukture i unosi nemir medju gradjane Republike.

ODGOVORITE
Name

koLektor

26.02.2016 09:41

Posto je sve "neargumentovano", zaboravio si napomenuti, uznemiravaju GLADAN narod Republike Srpske!

ODGOVORITE