Garićeva porodica traži novi postupak!

Porodica pokojnog potpredsjednika SDS-a Branislava Garića, koga je prije skoro sedam godina u stranačkim prostorijama u Doboju ubio vlasnik firme "Građ-promet" Rajko Savić, tražiće ponavljanje krivičnog postupka protiv ubice!

Republika Srpska 25.02.2016 | 14:05
Garićeva porodica traži novi postupak!

Oni sumnjaju da je ključni svjedok Savićeve odbrane, neuropsihijatrijski vještak iz Tuzle Alija Sutović, bio podmićen da napravi ekspertizu prema kojoj je Savić ubistvo izvršio u neuračunljivom stanju!

Komentarišući za Press optužnicu koju je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona prije dva dana podiglo protiv Sutovića zbog sumnje da je primio 5.000 maraka mita u predmetu koji se 2006. vodio pred tuzlanskim pravosuđem, kao i činjenicu da je upravo zahvaljujući Sutovićevoj ekspertizi Okružni sud u Doboju Garićevog ubicu proglasio neuračunljivim i oslobodio ga odgovornosti za zločin koji je počinio, Slavko Garić, brat pokojnog potpredsjednika SDS-a, najavljuje podnošenje zahtjeva za ponavljanje kompletnog postupka protiv Savića.

Čekaju potvrdu

"Nadali smo se da će se nešto ovakvo dogoditi, jer smo i ranije znali i upozoravali da je vještak koga je Savićeva odbrana bila angažovala na dokazivanju njegove navodne neuračunljivosti čovjek protiv koga su postojale brojne prijave da po narudžbi izrađuje lažne nalaze. Sada samo čekamo da sud u Tuzli potvrdi optužnicu i osudi Sutovića za djelo koje mu je stavljeno na teret, pa da zvanično zatražimo ponavljanje sudskog postupka protiv ubice mog brata", kaže Garić.

Iz tuzlanskog Kantonalnog tužilaštva za naš list su potvrdili da je podignuta optužnica protiv sudskog vještaka Alije Sutovića zbog primanja mita. Kako nam je objašnjeno, Sutovića terete da je za neuropsihijatrijsko vještačenje i lažni nalaz u jednom krivičnom predmetu iz 2006. godine, gdje je suđeno za slučaj ubistva, uzeo mito u iznosu od 5.000 KM.

"Optužnica protiv Sutovića poslata je Opštinskom sudu u Tuzli na potvrđivanje, a poznato je i to da je on za ista krivična djela više puta prijavljivan", saopšteno nam je iz tužilaštva.

Hladnokrvno ubistvo

Podsjećamo, vlasnik firme "Građ-promet", Rajko Savić, je 26. aprila 2009. ušao u prostorije dobojskog SDS-a i nakon kraćeg razgovora s potpredsjednikom te stranke Branislavom Garićem, s udaljenosti od metar i po, u njega ispalio pet metaka iz pištolja. Nakon počinjenog ubistva, Savić se svojim automobilom odvezao u Sarajevo, gdje se predao tamošnjoj policiji.

Nakon višemjesečnog suđenja, koje je izazvalo ogromnu pažnju javnosti, Savić je 3. marta 2010. oslobođen optužbi da je Garića ubio u uračunljivom stanju. Naime, tokom suđenja, mišljenje o stanju Savićevog duševnog zdravlja dali su vještaci Psihijatrijske klinike Sokolac, koji su tvrdili da je u vrijeme ubistva bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, dok su vještak iz Tuzle Alija Sutović, kao i njegov kolega iz Zenice Šefik Hedžić, tvrdili da je Savić bio neuračunljiv. Dobojski Okružni sud Saviću tada nije izrekao čak ni mjeru obaveznog liječenja, a ubica je jedino kažnjen oduzimanjem pištolja kojim je počinio zločin. Vrhovni sud Republike Srpske je 30. oktobra 2010. potvrdio ovu presudu.

Puzićeva: Ako bude osuđen...

Advokat Irena Puzić, koja je svojevremeno zastupala porodicu ubijenog potpredsjednika SDS-a Branislava Garića, za Press tvrdi da njeni bivši klijenti imaju pravni osnov da traže ponavljanje sudskog postupka protiv Garićevog ubice ukoliko se dokaže da je jedan od ključnih svjedoka u prethodnom postupku primao mito.

"Sve zavisi od postupka koji će biti vođen u Tuzli. Ukoliko optuženi vještak bude osuđen, to apsolutno predstavlja osnov za ponavljanje krivičnog postupka", ističe Puzićeva.

Jerinić: To je bila farsa

Potpredsjednik SDS-a Boris Jerinić kaže da je podizanje optužnice protiv Alije Sutovića, zahvaljujući čijem svjedočenju je ubica Branislava Garića bio pušten na slobodu, potvrdilo ranije stavove SDS-a da je kompletan sudski proces protiv Rajka Savića predstavljao neviđenu farsu.

"Siguran sam da slučaj da je ubica pušten na slobodu bez ikakve kazne nije zabilježen u modernom pravosuđu! Bilo bi zanimljivo pokrenuti i pitanje odgovornosti sudskog vijeća koje je prihvatilo nalaz svjedoka koga je i tada pratio glas da uzima novac za izradu lažnih ekspertiza", kaže Jerinić.

Izvor: Press

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Krcko

25.02.2016 13:43

Pa logično! Dosli se do novih činjenica koje značajno mogu uticati na odluku!

ODGOVORITE
Name

oo7

25.02.2016 14:04

Obavezna obnova postupka.Čudi me da je sud prihvatio njegovo,a ne mišljenje sa Sokoca.

ODGOVORITE
Name

E moj druze

25.02.2016 14:38

Para vrti gdje burgija nece... pogotovo kod nas ovde , ko ima pare isto je ko da si uhvatio Boga za damu

Name

Boxon

25.02.2016 15:27

Sud je trebao/morao da izvrši supervještačenje tj. nadvještačenje jer se ne poklapaju tj. suprotni su nalazi vještaka a njihov nalaz je bio odlučna činjenica pri donošenju presude. Sud je morao uzeti mišljenje trećeg nezavisnog vještaka kojeg sud odredi, npr iz Banja Luke i sl. To je trebao, ako ništa, Vrhovni sud tražiti

Name

Чудра

25.02.2016 14:11

Не д'о Бог да је неко мој тако погубљен! Нема ту шта чекати 7 година. "Имао сам багремову шуму, тамо доле према друму, па сам чекао..."

ODGOVORITE
Name

Savo

25.02.2016 14:49

Nazalost ovo nije usamljen slucaj! Na destine i stotine laznih nalaza ,laznih penzija i invalidnina od slicnih olosa u bijelim mantilima!

ODGOVORITE
Name

borac RS

25.02.2016 14:51

JA SAM I RANIJE PISAO O OVOM SLUCAJU ZNAJUCI KO SU BILE SUDIJE A POSEBNO JEDAN KOJI JE NAJ VECI MRRZITELJ SDSa A SLIJEPI POSLUSNIK SNSDa TO ZNA CIJELI DOBOJ I SIRA OKOLINA O KOME SE I DANAS PRICA.

ODGOVORITE
Name

Misko

25.02.2016 16:02

Lustracija je jedino rjesenje. Posle demokratskih promjena iz sudstva i tuzilastva se moraju udaljiti svi koji su nesavjesno radili.

ODGOVORITE
Name

Mali

25.02.2016 16:26

Obnove postupka!!!

ODGOVORITE