ABA liga bez svrhe i takmičarskog cilja!

Skupština KSS se odredila da bi domaće prvenstvo trebalo da ima prioritet, takođe i jednoglasno svi srpski klubovi na sednici održanoj u Nišu.

Košarka 28.02.2016 | 20:20
ABA liga bez svrhe i takmičarskog cilja!

Skupština Košarkaškog saveza Srbije zauzela je stav u Nišu: U prvi plan takmičarski i kalendarski mora da ide srpska Superliga, zbog reprezentacije, naših klubova, ali i zbog toga što ABA liga svake godine gubi takmičarsku draž, a moglo bi se lako desiti uskoro i prohodnost u Evropu.

Zašto se onda igra Jadranska liga i čemu služi predstojeći plej-of? ABA liga je ne tako davno imala dva sigurna mesta u Evroligi, sad je neizvesno i jedno. Zbog toga je logično da se pitamo šta će biti sa ABA ligom, kakva je njena svrha?

U ovom trenutku se ne zna zašto se igra i kako su se opredelili klubovi i nacionalni savezi sa jedne i aba liga sa druge. Uz to, FIBA koja pravi preduzeće, traži do 2. marta ugovor sa nacionalnim ligama.

Trenutno se iznuruju klubovi, na udaru su najviše Zvezda i Cedevita, koji pokušavaju da se bolje plasiraju zbog ulaska u Evroligu. U tom slučaju bi se domaća liga igrala kao ringišpil, svaki drugi dan, a zašto bi se onda mučili i maltretirali?

Podsetimo i da su hrvatski i slovenački savezi tražili od FIBA da njihovi klubovi idu u Evropu preko nacionalnih a ne ABA lige. Sastanak predsedništva ABA lige je u četvrtak u Beogradu nakon koga bi dosta toga moglo da bude jasnije.

Naši klubovi sve mlađi i bolji

Jasno je da bi se kvalitet naše lige podigao, FMP i Mega su imali na završnom turniru Kupa najmlađe timove, prosečna starost Mege je 20 godina, 7 meseci i 20 dana, a FMP-a 20 godina, 8 meseci i 22 dana, s tim što osvajač Koraća ima četiri stranca.

Komentari / 0

Ostavite komentar