LŠ - najava: Gdje vam je zanimljivije večeras - u Torinu ili Londonu?!

Nastavlja se borba za četvrtinu finala Lige šampiona, a druga nedelja prolećnog programa donosi nam dva velika derbija.

Fudbal 23.02.2016 | 17:20
LŠ - najava: Gdje vam je zanimljivije večeras - u Torinu ili Londonu?!

Aktuelni šampion Evrope i sveta, ekipa Barselone gostuje londonskom Arsenalu na Emirejtsu, dok Juventus, prošlogodišnji finalista elitnog takmičenja, u Torinu čeka minhenski Bajern.

Oba meča na programu su u tracionalnom terminu od 20 časova i 45 minuta, dok će se u sredu, takođe od petnaest minuta pre devet, sastati kijevski Dinamo i Mančester Siti, odnosno PSV Ajndhoven i madridski Atletiko.

Na otvaranju nokaut faze – Pari Sen Žermen je derbi protiv Čelsija u Parizu rešio u svoju korist (2:1), dok je Benfika upisala minimalan trijumf u Lisabonu protiv Zenita iz Sankt Peterburga (1:0).

Liga šampiona – osmina finala:

utorak:
20.45 Arsenal – Barselona
20.45 Juventus – Bajern Minhen

sreda:
20.45 PSV Ajndhoven – Atletiko Madrid
20.45 Dinamo Kijev – Mančester Siti

Utorak, 16. februar:
Benfika – Zenit Sankt Peterburg 1:0
Pari Sen Žermen – Čelsi 2:1

Sreda, 17. februar:
Roma – Real Madrid 0:2
Gent – Volfsburg 2:3

London – Emirejts: Ima li Venger rešenja za MSN?

Barselona u prestonicu Engleske dolazi u strahovitoj formi, ekipa Luisa Enrikea suvereno drži prvo mesto u Primeri – od poslednjih 14 mečeva pobedila je u 13 – dok čak u 32 uzastopna susreta, od trećeg oktobra, ne zna za poraz.

Takođe, gigant iz Katalonije jedan je od dva tima koji je grupnu fazu završio bez poraza, a igra za svoje deveto uzastopno četvrtfinale elitnog takmičenja.

'Blaugrana' je poslednji put igrala sa 'Tobdžijama' u sezoni 2010/11, kada je slavila ukupnim rezultatom 4:3 (1:2 u Londonu, 3:1 u Barseloni), dok je sezonu ranije bila još ubedljivija – 6:3 (2:2 u Londonu, 4:1 u Barseloni).

"Na papiru, ovo je jedan od najuzbudljivijih i najatraktivnijih mečeva, ako volite ovakvu vrstu fudbala. Arsenal je dobar tim, snažan u tranziciji – sa veoma dobrim pojedincima u napadu. Najčešće igraju visok presing, ali se ja nadam da ćemo mi moći da držimo loptu na njihovoj polovini i tako nametnemo svoj stil igre", kaže Enrike i dodaje:

"To što smo proglašeni favoritima ništa ne znači – jer moramo da se dokazujemo iz meča u meč, što ćemo i pokušati da uradimo. Bilo bi fantastično da ostvarimo dobar rezultat, ali ćemo u svakom slučaju za velikom dozom interesovanja čekati revanš na našem stadionu. Što se ove trojice u napadu tiće – oduševljen sam što sam njihov trener – samo kažem 'abrakadabra' i magija se dogodi".

S druge strane, ekipa Arsena Vengera uspela je delimično da povrati balans, posle serije nešto slabijih rezultata, pa sada zaostaje dva boda za vodećim Lester Sitijem u Premijer ligi.

'Tobdžije' će dati sve od sebe da se osvete rivalu za spomenute poraze u prošlosti, a pogotovo onaj sa 'Stad d Fransa' u finalu 2006. godine.

“Teže je bilo spremiti se za meč protiv Hala, nego za Barselonu. Za prvaka Evrope su svi spremni i prirodno koncetrisani. Za Barselonu je najbitnije da moj tim ima nadu i samopouzdanje, jer su oni veliki favoriti”, rekao je Venger i nastavio:

“Nijedan tim nije savršen, ali oni su blizu toga. Mi moramo da iskoristimo svaku priliku tokom meča kada imamo šansu za gol. Takođe, imaju vrhunske napadače. Možda deluje da kao tim imaju nešto manji posed, posebno je više nemaju Ćavija u sredini, ali su i dalje tim koji može da vam zatrese mrežu u svakom momentu. Sećam se finala iz 2006, tada su igrali bez povređenog Mesija, a fascinanto je videti šta je sve postigao deset godina kasnije”, dodao je 'Profesor'.

Nema sumnje da nas čeka vrhunski fudbal, ali ostaje da se vidi da li će najbolji igrač sveta iz sedmog pokušaja uspeti da savlada golmana domaćina, a nekada Čelsija, Petra Čeha?

20.45: Arsenal – Barselona

Sastavi:

Arsenal: Čeh – Beljerin, Mertesaker, Košćelni, Monreal – Kokelan, Ramzi – Volkot, Ezil, Sančes – Žiru

Barselona: Ter Stegen – Alves, Pike, Masćerano, Alba – Rakitić, Buskec, inijesta – Nejmar, Mesi, Suares

 

Torino – Juventus Arena: Pepovi Bavarci kod Dame

Duel u Torinu spada u jedan od klasika evropskog fudbala, a nema sumnje da nas i ovoga puta očekuje dosta uzbuđenja i najverovatnije neizvesnost do poslednjih trenutaka dvomeča o tome ko će među osam najboljih timova na kontinentu.

Domaćin se nalazi u strahovitoj formi, iako je prošlog petka ekipa Masimilijana Alegrija zaustavljena na gostovanju Bolonji (0:0), posle 14 trijumfa u nizu i preuzimanja čela Kalča, dok u Evropi nema poraz na poslednjih 16 mečeva kod kuće (10 pobeda, šest remija).

"Prošle godine, dobio sam milion uvreda kada sam rekao da je 0:0 dobar rezultat – 0:0 je sjajan rezultat kada ste domaćin. Veoma je važno da tamo odemo sa pobedom ili bez primljenog gola, pošto se golovi u gostima računaju duplo. Ipak, ne verujem da neće biti golova, šta više očekujem kišu pogodaka", kaže Alegri.

Bavarci su poslednja tri dvomeča rešili u svoju korist, uključujući i onaj od pre dve sezone – (0:2 u Torinu, 2:0 u Minhenu) – na putu ka osvajanju 'ušatog' pehara.

"Bajern ima svoj stil igre i čisto sumnjam da će sada nešto menjati. Moramo, pre svega, da odigramo besprekoran meč u defanzivi, kao i da dopustimo sebi da se odmorimo od pritiska – tako što ćemo što duže držati loptu. Potrebno je da budemo na istom tehničkom i taktičkom nivou kao oni. Iako je ovo osmina finala, osećaj je kao da je borba za finale", smatra Alegri.

Ekipa Đozepa Gvardiole još jednu godinu u nizu nema ozbiljnog konkurenta u domaćim okvirima – sigurno korača ka četvrtoj uzastopnoj tituli prvaka Nemačke – pa u potpunosti može da se koncentriše na međunarodno takmičenje.

Poput Barselone, Bajern je bio silovit u grupnoj fazi takmičenja, a najgore je prošla Roma, koja je na svom terenu poražena sa ogromnih 7:1.

"U osmini finala vas uvek čeka težak i komplikovan posao. Oni nisu dobro započeli sezonu, ali su uspeli da preokrenu situaciju u svoju korist i da povrate prepoznatljiv stil igre. Očekujem zanimljivu utakmicu. Pokušaćemo da igramo našu igru i postignemo nekoliko golova, što svakako neće biti lako s obzirom na njihovu kompaktnost u zadnjoj liniji", kaže Gvardiola.

S druge strane, poslednji poraz u dvomeču od nekog tima sa Apeninskog poluostrva doživeli su u sezoni 2010/11 – kada je bolji bio milanski Inter na golove u gostima.

"Imamo problema sa povredama (Boateng, Badštuber, Martines), ali šta da radimo? Gotovo da smo bez defanzivaca – imamo samo Taščija i Benatiju, ali su i oni trenirali jedva dva-tri dana. Očekujem njihov visok presin, a mi, zbog situacije u kojoj se nalazimo, moramo pametno da napadamo", zaključio je Pep.

20.45: Juventus – Bajern Minhen

Sastavi:

Juventus: Bufon – Lihtštajner, Barzalji, Bonuči, Evra – Kedira, Markizio, Kvardrado, Pogba – Mandžukić, Dibala

Bajern: Nojer – Lam, Kimih, Alaba, Bernat – Sabi Alonso, Tijago – Roben, Kosta – Miler, Levandovski

Komentari / 0

Ostavite komentar