Trajalo je 40 dana: Spaleti ide iz Rome zbog sukoba sa Totijem?!

Trener, koji je ušao u otvoren sukob sa legendarnim kapitenom, poručio je predsedniku da ga podrži javno ili...

Fudbal 23.02.2016 | 12:40
Trajalo je 40 dana: Spaleti ide iz Rome zbog sukoba sa Totijem?!

Svega 40 dana nakon što se vratio u Romu, koju je sa priličnim uspehom vodio od 2005. do 2009. godine, Lućano Spaleti nalazi se na korak od ostavke.

Zašto?

Zato što je ušao u otvoreni sukob sa živom legendom i najboljim igračem kojeg je "vučica" ikada imala, 39-godišnjim Frančeskom Totijem.

To bi mogao da bude jedan od epiloga sukoba o kojem bruji Italija već drugi dan.

Uoči utakmice sa Palermom, koju je Roma na kraju dobila rezultatom 5:0, a "Olimpiko" klicao svom "Princu", Spaleti i Toti su se sukobili oko njegove uloge u timu i takmičarskih minuta koji ga očekuju do kraja sezone, a rasprava je završena tako što je trener izbacio kapitena iz svlačionice i poručio mu da neće biti u kombinaciji za meč sa Sicilijancima.

Toti je odmah izašao u javnost i izneo svoje viđenje cele situacije, tvrdeći da i dalje oseća strast prema fudbalu i da smatra da ima pravo da se nada takmičarskom fudbalu, ali da je primoran da razmišlja o odlasku iz kluba, za koji je debitovao još 1992. godine kod pokojnog Vujadina Boškova.

I Spaleti se obratio javnosti tvrdeći da izuzetno ceni Totija i sve što je uradio za Romu, te da mu je stoga ponudio "sve", i da bude sportski direktor, i da bude potpredsednik kluba i da bude asistent trenera, ali da prevashodno shvati da su njegove najbolje igračke godine prošle i da nije realno da očekuje ono što očekuje...

Odmah se i italijanska javnost podelila na one koji smatraju da Toti ovo nije zaslužio i one koji smatraju da je Spaleti prvi koji je konačno skupio hrabrosti da kaže Totiju surovu istinu i da je odbio da bude nova žrtva "Prinčevog" upravljanja klubom, jer od ranije stoje priče o tome da je legendarni fudbaler smenio ne mali broj trenera Rome koji nisu bili po njegovom ukusu...

Koja god od ove dve verzije da vam je draža, ostavka Spaletija svega 40-ak dana nakon što je promovisan u trenera naslednika Rudija Garsije, nije nemoguć scenario. "Gazeta delo sport" piše da je Spaleti obavestio čelnike Rome i predsednika Džejmsa Palotu da može da potraži novog trenera ukoliko od njega budu tražili da (i on) "povije rep" pred legendarnim fudbalerom.

Spaleti je itekako podigao "vučicu" za kratko vreme, Roma je ostvarila pet pobeda u nizu u Seriji A i, doduše, doživela poraz od Reala na "Olimpiku" u Ligi šampiona, ali to nije bio meč u kom je ekipa trenutno mogla da bude ravnopravan rival. Stoga, Palota je počeo sa Spaletijem da razmišlja na duge staze, ali ukoliko bi se sukob dvojice važnih figura u klubu produbio – Roma bi mogla da bude u velikom problemu.

Naime, Toti je već potpisao šestogodišnji ugovor sa Romom, u kojem je između ostalog preuzeo obavezu da bude ambasador kluba i predstavlja je svuda u svetu, što svakako nagoveštava da će on po završetku igračke karijere ostati u svom rodnom gradu.

Upravo zato, Spaleti je izneo ultimatum pred predsednika kluba – podrži me javno ili odlazim, jer je svestan da bi Toti mogao da bude njegov arhi-neprijatelj do daljeg i, ipak, previše uticajna ličnost u klubu za neke buduće krize rezultata koje bi mogle da uslede.

Komentari / 0

Ostavite komentar