Osuđeni rade za opšte dobro, ali na slobodi

Predstavnici Pravosudne komisije i JP „Komunalno Brčko“ izrazili su obostrano zadovoljstvo efektima dvogodišnjeg Ugovora o izvršavanju rada za opšte dobro na slobodi umjesto zatvorskih kazni osuđenih lica.

Bosna i Hercegovina 22.02.2016 | 17:53
Osuđeni rade za opšte dobro, ali na slobodi

Uz značajne budžetske uštede, jer distrikt nema zatvorsku ustanovu, postignuta je i svrha kažnjavanja, naglašeno je na konferenciji za novinare.

„Izuzetno je značajno da među licima koja su na ovaj način odslužila svoje zatvorske kazne, nije zabilježen nijedan recidiv što je dokaz njihove resocijalizacije i prihvatanja izrečene sankcije. Na drugoj strani, u „Komunalnom“ imaju samo riječi hvale za njihov radni angažman koji je inače pod nadzorom i s naše strane“, rekao je predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta, Safet Pizović.

Za dvije godine u „Komunalnom“ je na ovaj način odslužilo zatvorske kazne do godinu dana 16 lica. Njima je u vrijeme angažovanja na poslovima u „Komunalnom“ obezbijeđeno osiguranje i naknada od sedam maraka dnevno na ime toplog obroka.

„Do sada su uglavnom radili u našoj mehaničko-servisnoj radionici, na održavanju i uređenju objekata i javnih površina, zatim na nekim građevinskim poslovima. Raspoređujemo ih u skladu sa stručnom spremom i izraženim afinitetima, a za ove dvije godine nismo imali nijedan problem u njihovom angažovanju“, naglasio je direktor JP „Komunalno Brčko“ Admir Nuković.

„Komunalno Brčko“ računa na obnovu ugovora i za naredne dvije godine, a u Pravosudnoj komisiji očekuju da se javnom pozivu koji je o toku odazovu humanitarna i ekološka udruženja, te preduzeća koja obavljaju uslužnu djelatnost, jer im je to omogućeno postojećim Zakonom Brčko distrikta o izvršenju krivičnih sankcija radom za opšte dobro na slobodi.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jasta

22.02.2016 17:07

Svasta.

ODGOVORITE
Name

sledeca vruca

22.02.2016 17:15

Sve politicare koji budu uhapseni i osudjeni uputiti na izdrzavanje kazne u svinjogojskoj farmi u Novoj Topoli.

ODGOVORITE