Priča: Od Bajernovog talenta do igrača koga niko neće...!

Zašto moraš da znaš da kuvaš i upališ veš mašinu?! Dejl Dženings je imao svet pod nogama. Sada mu život ne izgleda tako bajno...

Fudbal 28.02.2016 | 20:00
Priča: Od Bajernovog talenta do igrača koga niko neće...!

Fudbalski svet je bio šokiran. Te 2011. godine veliki Bajern platio je 1.800.000 funti kako bi iz Tranmera doveo tada skoro anonimnog 18-godišnjaka. Bavarski gigant je znao da se kocka, uostalom Liverpul je tri godine ranije otpustio Dejla Dženingsa zbog neprikladnog ponašanja, ali je u nogama najboljeg mladog igrača treće lige Engleske - tada je u njoj igrao i Aleks Okslejd-Čemberlen - bilo toliko potencijala da je vredelo upustiti se u rizik.

Toliko su uvereni bili u Minhenu u Dženingsov kvalitet da su poslali Ditmara Hamana da mu zakuca na vrata i ubedi ga da je selidba u Nemačku pravi potez. Liverpulov Emre Džan tada je bio u omladinskom pogonu Bajerna, ali sve su oči bile uprte u navodno talentovanijeg Dejla.

Samo pet godina kasnije Dženings je bez angažmana pošto je dobio otkaz i u Milton Kinzu. Loše raspoložen, u nadi da će se do 24. marta - do kada slobodni igrači mogu da potpišu za novi klub - stići ponuda koja će ga vratiti na fudbalsku mapu.

Da li će je biti veliko je pitanje. I u Milton Kinzu i u Barnsliju Dženings je otpušten zbog viška kilograma. Počelo je sve još u Nemačkoj. Jeste bilo lepo gledati Franka Riberija i Arjena Robena, povremeno trenirati sa Filipom Lamom, ali mladi Dženings nije bio spreman na samački život.
"Dešavalo mi se da gledam onaj grb i pitam se: ’Šta ću ja ovde?’. Nisam bio naučen na toliki profesionalizam. Nisam sve to shvatio dovoljno ozbiljno. Nisam držao dijetu. Uostalom, nisam u životu skuvao ručak, nisam oprao veš. Nije mi bilo lako samom", priseća se Dženings u intervjuu za Dejli Mejl.

U Bajern je stigao je tek pošto je Luj van Gal otišao i ustupio mesto Pepu Gvardioli. Povrede nisu pomogle da se uklopi, iako ga je trener mladog tima Memet Šol ubeđivao da može. Jezik mu nije išao, a brojni su profesori pokušali, jeo je u restorinima brze hrane. Godinu dana pre isteka ugovora, 2013, spakovao je kofere i vratio se kod kuće.

Sada je svestan da je propustio šansu kakva se retko ukazuje. Zbog toga je posećivao i psihologa. Koreni svih problema verovatno su i u teškom detinjstvu, odrastanju u nezgodnom Kensingtonu u Liverpulu. Društvo iz dečačkih dana delom je na robiji. Dejl se ispetljao iz takvog sveta, ali samo to nije bilo dovoljno.
"Neću da lažem, treba da smršam. Ove slobodne dane i koristim za to. Osećam kao da sam izneverio porodicu, ljude koji su bili uz mene".

Sada pored sebe ima i devojku Abi i dvogodišnju ćerku Milu, drugo dete je na putu. Pogrešan trenutak da budeš bez posla. I silan motiv. Dejl nije prvi koji će koračati tim putem. Čarli Ostin i Džejmi Vardi su uspeli.
"Ugledam se na njih. Ako su oni mogli mogu i ja. Ništa nije nemoguće u fudbalu, pa ni da ja stignem do Premijer lige. Ovo mi je poslednja šansa", optimista je Dženings.

Komentari / 0

Ostavite komentar