Sin poginulog borca nastavlja štrajk glađu

Sin poginulog borca Vojske Republike Srpske /VRS/ iz Višegrada Njegoš Tomić rekao je da nastavlja štrajk glađu dok ne bude ispunjen njegov zahtjev da ima prednost pri zapošljavanju kao dijete poginulog borca Republike Srpske.

Republika Srpska 22.02.2016 | 13:20
Sin poginulog borca nastavlja štrajk glađu

Tomić, koji već šesti dan štrajkuje glađu u banjalučkom parku "Mladen Stojanović", rekao je novinarima da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano, zbog čega ga su ga juče pregledali ljekari Hitne pomoći predloživši mu infuziju, koju je odbio.

"Kada je riječ o mom zdravstvenom stanju, ništa nije u redu osim šećera u krvi. Imam nesvjesticu i vrtoglavicu, bolove u bubrezima i povremeni kašalj", naveo je Tomić.

Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Zoran Vidić apelovao je da resorni ministar Milenko Savanović posjeti Njegoša zajedno sa predstavnicima BORS-a kako bi pronašli rješenje ne samo za njega, već za svu djecu poginulih boraca u Srpskoj.

"Ako je za Srpsku problem pronaći zaposlenje za 3.000 djece poginulih boraca, neka to kažu javno, onda će se BORS na neki drugi način boriti za njihova prava", zaključio je Vidić, koji je zajedno sa predsjednikom Predsjedništva BORS-a Duškom Miletićem danas posjetio Tomića.

Kćerka poginulog borca VRS Danijela Sedlar iz Prijedora, koja je u petak došla da podrži Tomića u štrajku glađu, rekla je novinarima da se oni ne bore samo za svoja, već za prava sve djece poginulih boraca u Republici Srpskoj.

Serdlareva je dodala da za svoju porodicu traži da joj se omogući ravnopravno učešće na konkursu za rješavanje stambenog pitanja boračkih kategorija.

Njegoš Tomić, sin poginulog borca VRS iz Višegrada, već duže vrijeme pokušava da se zaposli, obraćajući se nadležnim institucijama Republike Srpske.

On tvrdi da je konkurisao za posao u preduzeću "Hidroelektrane na Drini" u Višegradu, nakon čega je dobio odbijenicu.

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Borac Prijedor

22.02.2016 12:34

Kako se može doći do ovih iz BORS-a? Samo sa onim mladim čovjekom tamo kod njih može se razgovarati. Ne znam kako se zove. Ni Panteliju niko nije mogao naći.Bilo bi dobro da odrede vrijeme za rad sa strankama.Valjda su tamo zbog nas.

ODGOVORITE
Name

Šone

22.02.2016 12:47

Opet ovaj "lik". Daj "sredite" mu zasnivanje radnog odnosa, naravno na neodređeno vrijeme, u komunalnom u Višegradu! Nek ide kući svojoj porodici, lopatu i metlu u sake I to je to.

ODGOVORITE
Name

Odgovori boac

22.02.2016 12:51

Kako ove iz borda nije sramota da nas vise za lake nemaju nam ni posao ni crkvica od para jednom godišnje.. Ljudi amo coveka dati podršku amo svi borci na noge

ODGOVORITE
Name

Nikola

22.02.2016 12:59

Na nekim drugim portalima se pise kako ovaj mladi covjek insistira da bude zaposlen u drzavnim institucijama : "Mitrović, koji je krajem prošle sedmice posjetio Njegoša, dodao je da je problem što Njegoš insistira samo na zaposlenju u državnom preduzeću, dok mu je on predložio i radno mjesto u privatnom sektoru. “U vezi sa ovim slučajem kontaktirali smo predstavnike preduzeća `Hidroelektrane na Drini` u Višegradu koji su nam rekli da su primali radnike, ali ne Njegoševe struke”, kaže Mitrović. Znaci problem je sto doticni nece da radi bilo sta nego bira. Podrzavam da se zbrinu porodice i djeca palih boraca, ali se i pitam sta je sa djecom ciji su roditelji na njihovu srecu ili, kad ovo gledam, nesrecu prezivjeli rat. Oni izgleda nemaju nikakva prava i ne trebaju da rade. Za njih se niko ne bori, oni nisu vazni. Dok ovakvi proberu sta im se svidja djeci ciji su roditelji prezivjeli rat ostane corak.

ODGOVORITE
Name

Prijatelj

22.02.2016 13:02

E moj prijatelju... I sam pripadam istoj kategoriji i imam mnogo diploma, skola, jezici, certifikati i iskustva... Konkurisao na nebrojeno konkursa... Zakon je takav da se prednost nasoj kategoriji daje samo ako prvi i drugi kandidat imaju isti broj bodova. Komisija uredi da NIKAD nemas isti broj bodova kao prvoplasirani. I to je sva mudrost. Ovi iz boracke nemaju pojma ni kakav zakon zastupaju, a na nasu kategoriju se pozivaju samo pred izbore

ODGOVORITE
Name

...

22.02.2016 13:40

Kad ga vidim mlad,zdrav,sposoban,i kukumace, ja bi takve na robiju, Uostalom nebi se sramotio pred ljudima,pljuni u dlanove pa zapni malo.

ODGOVORITE
Name

Neko

22.02.2016 14:27

Zanimljivo mi je sto on konta da ce ovim nesto uspjeti a nazalost samo sebi jos gore pravi.

ODGOVORITE
Name

DrAgan

22.02.2016 15:02

Ne bih da budem pogresno shvacen ali ajde da svi idemo tako i protestvujemo sve dok nam ne nadju posao u drzavnoj firmi.Kako sam skontao iz medija momak je zavrsio za konobara a puca na radnom mjesto u elektro sektoru??

ODGOVORITE
Name

Borac

22.02.2016 17:34

Nimalo mi nisi smršo slabo ti to

ODGOVORITE
Name

Pa...

22.02.2016 21:46

REKAO JE DA NEĆE JESTI VIŠE...ALI NI MANJE !

Name

BiBi

23.02.2016 10:28

Meni je muka vise od ,,djece pali boraca"!!!Na koji god sam konkurs za posao izasao oni su imali prednost prilikom zaposljavanja.Tako da ovom nista ne vjeruje...

ODGOVORITE
Name

Nije bitno

23.02.2016 11:40

Bibi zapitaj se danas gdje bi ti bio da naši ocevi nisu izginuli sram da te bude stoko pokvarena

Name

BiBi

23.02.2016 13:39

@nije bitno... DZaba igras na kartu ,,pali borac" i kod mene je otac i dva brata ratovali.Na srecu,nisu izginuli e a sada se ti zapitaj gde bi TI bio da ni njih nije bilo.Zavrsio sam i ja fakultet i tri godine sam na ,,Birou za zaposljavanje" bez zavrsenog pripravnickog.S tim da dodam da sam i vlasnik pedeset odbijenica koje su mi uredno stigle na kucnu adresu iz Zvornika!!!

Name

svima isto

23.02.2016 14:18

Odgovor za Nije bitno.Zasto napadas BiBi.BiBi bi bio gje je i sad.Jer nisu odbranili Republiku srpsku samo poginuli borci.Odbranili su je i ZIVI borci, samo su imali vise srece.

Name

lole

23.02.2016 14:21

Svaka cast BiBi, vecina nas misli kao ti.Svi treba da smo isti.

Name

nije bitno

24.02.2016 10:20

Odrastati bez oca neznate ni sta je ni kako je i sram nek vas bude sto neuporedive stvari poredite

Name

VGD Prezivjeli borac

24.02.2016 14:57

Za "Nijebitno":brate tebi tvoj gubitak nemoze niko namiriti..materijalno...ali..20 godina od kraja rata(240 mjeseci) tvoja majka prima raznorazne invalidnine,penzije,jednokratne pomoci.....u visini od skoro 1000 km..mozda si i standobio..ko ovaj sto strajkuje......a mi nismo dobili nista..ocemo li i mi na drugi kraj parka sa satorom?vrijeme je da odrastete brate i zavrnete rukave ko i svi ostali..dosta ste derali drzavu i zivili na racun poginulih

Name

Nije bitno

25.02.2016 06:24

Kamo puste srece da je moj otac ziv ne postoje te pare koje bi mogle da ga nadoknade jer kao prvo nemas ti pojma sta su poreodice primale od rata i na kakvoj bijedi su ta djeca odrastala nikad neces ni znati zato tako idiotski pises jer nikad neces proci ono sto sam ja i meni slicni prosli. ja sam zavrnuo rukave i kad sam bio skolarac i zato me vriedja sto uopste ovako razmislja jedan aj recimo akademski gradjanin RS jer sta onda da ocekujemo od bilo koga drugoga kad ovakvo misljenje imas ti neki teski fakultetlija mora da si zato tako dobar kad na 50 konkursa nisi prosao.

Name

VGD Prezivjeli borac

25.02.2016 16:39

Kamo puste srece da ti je otac ziv..tek bi ti tad bilo tesko da gledas kako dolazi sa nadnice..od 25-30 km...i radi samo da ti brasno kupi..i da radi za kiriju posto u tom slucaju nebi dobio stan..a o besplatnom skolovanju do 26 godine bi mogao da sanjas..zato nemoj da pises nesto o prezivljavanji i bijedi kad o tom pojma nemas

Name

Neven

23.02.2016 13:45

Pa ja imam drugaricu koja ,,kao" i dan danas ide na fakultet a u stvari ona radi na crno u jednom butiku.Ali ima primanja od drzave i redovna su...Bolje njoj oduzeti a ovakvima dati.Mnogo zloupotreba rade i ove porodice ,,palih boraca" ali o tome niko nece da prica!

ODGOVORITE
Name

pravda

23.02.2016 14:32

Trebala bi strajkovati i djeca demobilisanih boracaNjihovi ocevi su zasli u godine, te ih niko nece da zaposli, ni na brenti. A nemaju uslove za penzionisanje.Pa bi bio red da ih njihova djeca izdravaju. Oni su mnogo dali za Republiku srpsku,od koje su dobili boracki dodatak od 120km godisnje,sto znaci da mjesecno dobijaju 1km.SRAMOTA

ODGOVORITE
Name

mican

23.02.2016 19:08

Citam i ne mogu da vjerujem sta ovaj narod sve pise. Kako vas nije sramota pisati komentare protiv djece poginulih boraca. Pisete jer se djetinjstvo proveli pored zivih roditelja,niste razmisljali sta cete sutra jer uvijek su tu tata i mama da pomognu. To bi bilo isto kad bi vama neko rekao da imate nesposobne roditelje da vam kupe posao

ODGOVORITE
Name

BiBi

24.02.2016 14:20

Je li to onaj sto je uzeo 8000KM od Republike za proekat ,,samozaposljavanja"???

Name

lole

24.02.2016 15:17

BiBi, jeste taj,sto je uzeo pare i otvorio firmu.Ja svog oca ne bi obrukao ni mrtva ni ziva.