Vulin: Srbija nije zatvorila granicu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas kako Srbija ni na koji način nije zatvorila granicu ni prema Makedoniji, Bugarskoj ili nekoj drugoj državi.

Srbija 21.02.2016 | 17:40
Vulin: Srbija nije zatvorila granicu

"Na našim granicama se ne mijenja ništa, ali će predstavnici svih zemalja, koje su potpisale sporazum imati zajedničku kontrolu nad migrantima na grčko - makedonskoj granici", istakao je Vulin koji je danas posjetio Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu. Kako je kazao, na granici će se zadržavati ljudi koji iz nekog razloga ne mogu da prolaze do krajnih destinacija, a u skladu sa politikom zemalja na migrantskoj ruti.

"Za nas je to veliko olakšanje, jer će biti daleko manji pritisak na našu teritoriju, odnosno oni koji ne mogu da nastave svoje kretanje neće moći ni da ulaze na teritoriju Srbije", naglasio je Vulin. Istakao je kako će Srbija nastaviti da se drži svojih međunarodnih obaveza i da će svako ko zatraži azil, bez obzira na koji je način ušao u zemlju, imati pravo da uđe u azilnu proceduru.

"Da li će mu azil biti odobren ili ne to je drugo pitanje koje će se rješavati u skladu sa našim i međunarodnim zakonima", kazao je srbijanski ministar koji je i ranije, komentarišući odluku Austrije da će dnevno sa balkanske rute prihvatati maksimalno 80 zahtjeva za dobijanje azila i da će propustiti 3.200 izbeglica, istakao da "kako se ponaša Austrija, tako će se ponašati i Srbija."

Grčka policija tvrdi da je Makedonija zatvorila svoju južnu granicu sa Grčkom za sve izbjeglice koje dolaze iz Avganistana propuštajući tako samo sirijske i iračke izbjeglice. Makedonske vlasti, s druge strane, navode da je Srbija navodno uradila isto na svojoj južnoj granici sa Makedonijom.

NN

 

Komentari / 0

Ostavite komentar