Zapad drhti od ovog "Putinovog vojnika"

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Olegovič Rogozin (52) ove godine je već bio više puta u centru pažnje u medijima balkanskih zemalja.

Svijet 21.02.2016 | 19:51
Zapad drhti od ovog "Putinovog vojnika"

Poslednji put bilo je to nedavno kad su vlasti Crne Gore poručile Rogozinu da ne dolazi u Podgoricu jer ga neće pustiti da uđe u državu pod Lovćenom. Rogozina je pozvala opozicija, tačnije DF. Poruka establišmenta bila je, međutim, da je on "persona non grata" u Podgovorici. Umesto u Podgoricu otišao je u Iran da pregovara o prodaji i isporuci oružja toj zemlji.

Početkom ove godine Rogozin je u Srbiji primljen uz najveće počasti. Dočekan je na najvišem nivou, a formalno mu je bio domaćin šef diplomatije Ivica Dačić. Za vreme boravka u Beogradu Rogozin je poklonio Vučiću maketu mnogohvaljenog sistema S-300. Sama činjenica da je u srpskoj prestonici razgovarao o prodaji ruskog oružja našoj zemlji izazvalo je zebnju, pre svega u Hrvatskoj.

Da Rogozin ima mnogo prijatelja među Srbima videlo se i po tome što su ga mnogi u Beogradu oslovljavali ne protokolarno već prijateljski - Dima.

Nesporno je jedno, da veliki broj Srba svaku Rogozinovu izjavu prihvata sa simpatijama dok kod drugih na Balkanu izaziva strah. Samo po sebi se nameće pitanje ko je Rogozin, čovek koji sebe naziva "Putinovim vojnikom". Dakle, čovekom koji ne solira nego obavlja zadatke poverene od ruskog predsednika.

Ovaj čovek, ipak, ne spada u grupu Putinovih prijatelja i intimusa. Oni su uglavnom rodom iz Sankt Peterburga. Ipak, Rogozin jeste njegov čovek za najvažnije zadatka.

Crna lista 

Posle izbijanja sukoba u Donbasu američki časopis za poslovne ljude "Forbs" nazvao je Rogozina "glavnim jastrebom ruske spoljne politike". Američka administracija ga optužuje da je on jedan od glavnih visokih ruskih rukovodilaca odgovornih za događaje u Donbasu. U proleće 2014. Amerikanci su Rogozina stavili na crnu listu, što je on doživeo kao svojevrsno priznanje. Sankcije ga nisu pogodile jer nikad nije imao novac, nekretnine i biznis na Zapadu.

Vladimir Putin nije slučajno odabrao Rogozina da rukovodi vojnoindustrijskim sektorom. Dmitrijev otac Oleg je sovjetski general koji je bio zadužen za razvoj nauke za vojnu indistriju. U Rusiji Rogozina zbog važne funkcije koju obavlja upoređuju sa Lavrentijem Berijom kome je Staljin svojevremeno dao zadatak da koordiniše pravljenje ne samo prve atomske bombe nego i celokupnog najubojitijeg sovjetskog naoružanja.

Na početku ovog posla Rogozin se našao u nepovoljnom položaju jer je korupcija zahvatila i vojnoindustrijski sektor. I u nekada moćnim fabrikama raketa i aviona nicale su privatne firme, a neki rukovodioci pre svega su mislili o svom privatnom džepu. Nije tajna da su zbog mućki hapšeni rukovodioci raznih nivoa angažovanih na gradnji kosmodroma "Istočni". Smenjeno je mnogo rukovodilaca.

Dmitrij je neprestano obilazio vojne fabrike i brodogradilišta i kontrolsao kako se realizuju vojni planovi sa kojima Rusija želi da uspostavi balans snaga sa Zapadom. Na strani SAD je novac dok Rusi imaju dovoljno pametnih, obrazovnih stručnjaka koji mogu da naprave mnogo brže rakete koje američki presretači ne bi mogli da stignu. U jednom od poslednjih intervjua Rogozin je kazao da Rusija radi na superteškoj raketi čije će se prvi stepen zvati "feniks"

"Reč je o sasvim novoj tehnologiji koja će moći da podigne 150 tona. Inače, ta raketa će kasnije biti prvi stepen ruske superteške rakete", objasnio je Rogozin.

A mnogo ranije u SSSR, Dmitrij je radio u Komitetu omladinskih organizacija. Posle raspada velike zemlje brzo se razočarao u Borisa Jeljcina i njegove najbliže saradnike. Navodno je odbio ponudu tadašnjeg ministra spoljnih poslova Andreja Kozirjeva da pređe u diplomate.

Rogozin se angažovao u formiranju patriotskih organizacija i brzo je dobio simpatije oficira koji su bili ogorčeni ponašanjem Kremlja. Tako je 1993. sa svojim istomišljenicima organizovao Kongres ruskih opština koji se bavio zaštitom interesa ruskog stanovništva na teritoriji postsovjetskog prostora.

Što se tiče odnosa sa Kremljom, Rogozin je prošao nekoliko faza, od podržavanja do sukoba pa do ponovnog vraćanja poverenja. Njegova partija "Rodina" je jedno vreme imala podršku Kremlja dok se borio protiv Zjuganovljevih komunista i dok se borio protiv oligarha koji su nasrtali na Putina.

Kasnije je došao u nemilost, pa je jedno vreme čak i protestovao gladujući u Dumi, jer je donesena odluka o "monetarizaciji povlastica". "Rodina" je tražila ostavku ministra finansija Alekseja Kudrina, zatim ministra ekonomskog razvoja Germana Grefa i ministra zdravlja Mihaila Zurabova.

Sukobljavao se i u Moskvi na gradskom nivou. U novembru 2005. pred izbore za skupštinu Moskve, na TV-u je emitovan predizborni spot u kome razgovaraju Dmitrij Rogozin i njegov istomišljenik, ekonomista Sergej Glazev. Poruka spota je bila "Očistimo Moskvu od smeća", a aluzija da se proteraju Kavkasci koji su se sve agresivnije ponašali u Moskvi ali i širom Rusije. Tadašnji gradonačelnik Moskve Juri Luškov ga je optužio za ksenofobiju i ekstremizam.

Obrazovan i energičnan političar kao što je Rogozin, Putinu je zatrebao da reši pitanje tranzita za Kalinjingradsku oblast. Kasnije, imenovao ga je za ambasadora u NATO-u. Već u avgustu 2008. Rogozin je imao "vatreno krštenje" u NATO-u.

Iste godine povodom krize u Gruziji, za govornicom skupštine NATO u Briselu Rogozin je bez dlake na jeziku gruzinskog predsednika Mihaila Sakašvilija nazvao ratnim zločincem i mrtav hladan je najavio rusku intervenciju. U Briselu je potom proveo tri godine od januara 2008. do 2011, da bi ga tadašnji predsednik Medvedev imenovao za zamenika za vojnoindustrijski kompleks.

Dmitrij se rodio u Moskvi 21. decembra 1963. Na drugoj godini fakulteta se oženio vršnjakinjom koja je studirala filologiju Tatjanom, koja je takođe iz oficirske porodice. Njen otac Genadij Nikolajevič Serebrjakov je bio pukovnik sovjetske obaveštajne službe, a specijalnost mu je bila Amerika. Mladi bračni par je 1983. godine dobio sina Alekseja. Rani brak im nije smetao da budu odlični studenti koji su naučili po tri jezika. Zbog toga što se vrlo rano oženio, Dmitrij Rogozin je već sada trostruki deda.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Miki

21.02.2016 09:35

Ma ne drhti zapad od Rogozina niti on od zapada. Toliko je nagomilano oružja da bi sukob ujedno bio i kraj ove civilizacije. Prošlo je vreme vitezova.

ODGOVORITE
Name

BG

21.02.2016 09:37

Evo sav se svet trese,skala vec ide ka 10 stepeni po Richteru.Blesavijeg naslova do sad nisam video.

ODGOVORITE
Name

re BG

22.02.2016 04:29

Svaka čast na komentaru. Pozdrav.

Name

ROGOZIN PUTINOV MILJENIK

21.02.2016 09:45

STRAH I TREPET ZA AMERE NISU SIGURNI STA MOZE DA VAM SE DESI KAD JE ON NA TOM MESTU SA TIM OVLASCENJIMA KOJE JE DOBIO OD PUTINA .

ODGOVORITE
Name

Zero

21.02.2016 13:19

Jeste, baš tako. On mu je naredio da skonta kako se mogu jesti bombe i ostalo naoružanje.Sad kad to Rogozin skonta i patent napravi iiuuhhuu. Pohovana atomska,carski kalješnjikov,metci bolognesi.. Ma nema krize.

Name

Ранко75

21.02.2016 09:45

Браво само настави то је један бескомпромисан човјек и велики српски пријатељ кога ови западњаци и НАТО-вци не могу купити а боје га се. Живио Дима

ODGOVORITE
Name

Neđo.21.Februar.2016.

21.02.2016 09:46

Take,Srbija treba kao što su,Rogozin,Putin a ne kao štoje bijo,Tadić,presednik ministar za vojsku,Šutanovac,Vučić i presednik,Srbije,Nikolić.

ODGOVORITE
Name

cG

21.02.2016 09:50

Bravo Rogozin,!!!Ako ne može sa VIZOM u BUDVU može sa SU-34. ŽIVJELA ROSSIJA ŽIVIO, PUTIN!!!! ŽIVIO ROGOZIN. ŽIVIO RUSKI BRATSKI NAROD.

ODGOVORITE
Name

Smijesno

21.02.2016 10:03

Drhti?

ODGOVORITE
Name

UTAKMICA

21.02.2016 10:18

SMJESAN NASLOV-- ZAPAD SE NE BOJI VOJNO NIKOGA A PUTIN POKUSAVA AL NEMA LOVE ZASTARJELA VOJNA TEHNIKA TAKO DA BI SE SAMA TURSKA MOGLA ODMJERITI SA PUTINOVOM RUSIJOM,OVO NIJE FUDBAL PA NAVIJAJ ZA SVOJE OVO JE STVARNOST

ODGOVORITE
Name

opel astra

21.02.2016 12:10

Ajde ne mlati matere ti.

Name

Re utakmica

21.02.2016 12:24

Ti me bas nasmija ! Neznam samo gdje se ti edukujes i dobivaš informacije. Ja kad bi bio tako neinformisan kao ti nikada nebih napisao nigdje ni jedan komentar!

Name

VRS RVI

21.02.2016 22:03

Kada dođe vrijeme Rusi će pognjaviti Turke kao piliće.Već je sve spremno. Ništa se ti ne sikiraj.

Name

Logika...

21.02.2016 10:36

Ja licno drhtim ponekad kad izletim iz kupatila, a nisam ga zagrijao.

ODGOVORITE
Name

rodjo

21.02.2016 10:44

Neka mu dragi Bog podari srecu, zdravlje i dug zivot.Ne moraju oni nama pomoci,ali kad su oni jaki niko nas ne smije dirati.

ODGOVORITE
Name

zumba

21.02.2016 10:56

Ima li neka vijest o Rusiji bez spominjanja Putina,oruzja sile.Ima Rusija bogatu istoriju,kulturu itd.Ima se osjecaj da se kroz Rusiju promovisu neke licnosti koji nisu Rusija.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

21.02.2016 21:59

Rusija ima i istoriju i silu ali sada je vrijeme sile, koju je nametnuo SAD jer nema istoriju pa ne može. To je ono: tražili ste evo vam ga.

Name

re zumba

22.02.2016 10:39

Pa tvoji su komentari tamo gdje je politika i sila a ne gdje je nesto iz kulture a reagujes!??

Name

RAMBO

21.02.2016 12:42

Sta je ovaj, neki ruski Rambo?

ODGOVORITE
Name

Ruski 007

22.02.2016 04:26

Faca nema šta

ODGOVORITE