Rusi traže drugačiji model razvoja privrede

Ruska vlada razmatra mogućnost promene ekonomskog modela zemlje u okviru svog plana podrške privredi, izjavio je potpredsednik vlade Arkadij Dvorkovič.

Svijet 20.02.2016 | 16:18
Rusi traže drugačiji model razvoja privrede

"Preispitujemo naš (ekonomski) model u okviru priprema antikriznog plana", rekao je Dvorkovič u intervjuu za televizijski kanal "Rosija-24", prenosi ruska novinska agencija TAS.

"Treba proceniti politiku, planove, sistem upravljanja, kako bi se usmerili na drugačiji model razvoja koji nije direktno vezan za prihode od sirovina", objasnio je on.

Ocenjujući da zemlja "treba da se usredsredi na osvajanje novih niša na globalnom tržištu korišćenjem novih tehnologija", Dvorkovič je konstatovao da sadašnji "nizak kurs rublje pogoduje tome", preneo je TAS.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

oo

20.02.2016 15:39

Propast !

ODGOVORITE
Name

Vuna bato

20.02.2016 15:48

Gori nafta pod nogama. Možda ga spasi fuzija s pobratimom odud.

ODGOVORITE
Name

petar

20.02.2016 16:05

Mislim da je prilika da se trazi neki novi sistem poslovanja jer ovj do sada nikome nece donijeti dobro.Najbogatijim zemljama se nepise dobro jer je svo bogatstvo u rukama malog broja ljudi dok obican covjek sve teze zivi.Doklece da radi Niko nezna jer fabrike stalno sele uglavno u Kinu.Tako da nece imati od cega da zivi jer uglavno nista neposjeduje Osim Zivota.

ODGOVORITE
Name

Osvit

20.02.2016 16:08

U uslovima apsolutne moci jednog covjeka i dominacije Drzave u drustvu nemoguce je razvijati i privredu i poljoprivredu,jer to pretpostavlja drugi sistem vrijednosti i svere uticaja koje prije svega garantuju ulaganja i razvoj privatnog sektora.Prihodi od 450milijardi za izvoz od nafte pali su na svega 150 milijardi.Tu razliku je vrlo tesko pokriti povecanjem prodaje oruzja ili ulaganjem u visoke tehnologije.Kad su svjetske analiticare pitali da objasne razliku Obame i Putina rekli su da Obama vodi dobru unutrasnju politiku a losu vanjsku a Putin obrnuto.Ukoliko u skorije vrijeme ne dode do povecanja cijena energenata u svijetu Rusija ce se naci u ozbiljnim problemima prije svega unutrasnjim zbog pada standarda i socijalnih problema.Zato sadasnju politiku cijena energenata u svijetu mnogi i nazivaju specijalnim ratom protiv Rusije.

ODGOVORITE
Name

Zero

20.02.2016 17:59

Cijene nafte če se zadržati na ovom nivou 4-5 godina. Onda če se polako povečavati.

Name

Naravo- učenija

20.02.2016 19:09

Nema svako otvorene oči ko može vidjeti, niti vidi svako ko gleda. Mnogi progledaju kada se više nema šta vidjeti. Kasno uvidjeti nešto važno, obično ne donosi sreću nego žaljenje. Teško je nekome ko nema volje dati razuma. Još je teže nekome ko nema razuma, dati volje. Kruna svega bi bilo: Najvažnije u komunikaciji je ‘čuti’ što se ne kaže. Bilo bi dobro da se vodi samo jedna vrsta specijalnog rata i prosto je nevjerovatno da se s ovoliko žarišta u svijetu do sada nije razvio ratni vihor na većem području Zemljine kugle. Procjene stanja na tržištu nafte su najblaže rečeno nezahvalne a na duži ili dugi rok – neprimjerene.

Name

VRS RVI

20.02.2016 18:44

Da neke razoračaram. Ovo će samo postaći razvoj ruske privrede i nova radna mjesta. Uputite se malo više i pročajtete neke nepristane analize i izave "običnog"ruskog stanovništva. Već mnogi Rusi mole Boga da ostanu sankcije jer su počeli odlično da rade. U svakom slučaju, Rusi mogu 5 godina živjeti od lova i ribolova a da pri tome bezbjednost neće biti ugrožena jer je spremno "dugme" za sve neprijatelje. Trebaju mnogi shvatiti da Rusi imaju mentalitet koji je totalno suprotan zapadnom- Zato rusomrzci nemojte se mnogo radovati.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

21.02.2016 06:30

Западни човјек за разлику од СРБа и Руса зависи у потпуности од трговине у којој купује основне животне намирнице које су њему потребне за свакодневну употребу. Разлике између Источног и Западног човјека су огромне велике и зато непромостиве.

Name

Ccc

21.02.2016 06:49

Da se nadovežem, sa padom rublje i nafte u Rusiji ce pasti i cijena ostalih sirovina pretezno mislim na gvozdje i aluminijum i bakar, Rusi imaju fabrike u kojima proizvode automobile kao sto su vw, audi, skoda, nissan i toyota i vlasnici su preko 30% istih tih fabrika nesto kao Fiat u Srbiji, takođe imaju fabriku GAZ u 100% vlasnistvu, takodje Samsung ima jednu od najvećih fabrika u Rusiji, najveći su proizvodjaci Dijamanata, proizvode i zlato u velikim kolicinama, ruski oligarsi imaju akcije u Facebooku i ostalim velikim svjetskim kompanijama, posjeduju mnoge banke koje su dosle cak i u Evropu tipa Sberbanke, a sto se tice poljoprivrede, niko nije zelio do sada da se bavi ozbiljno time jer su imali lakse poslove, ove sankcije ce vratiti proizvodnju na nivo 90ih i biće i tu prvi u svijetu, a najviše su mi smijesni ovi naši koji hoće da izvoze poljo. proizvode u Rusiju gdje hektar košta 1000 dolara, dizel 0.4dolara i traktor 10000 dolara....ONi ce zahvaljujući sankcijama samo da ojacaju svoju privredu, da se otarase uvoza za sva vremena, as to se tice izvoza, koliko znam gas i dalje ide u Nemacku i dalje stizu ojiri u Rusiju, doduse manje ali stizu, dok se sirevi u Francuskoj bacaju, Mlijeko u Belgiji prosipa i Poljske jabuke trunu... Da napomenem da je dug tek 15% BDP i da sa postojecim deficitom mogu da žive narednih 15 godina, da bi dostigli nivo duga od 100% Bdp koji danas ima recimo jedna Italija. Zapad se zeznuo sa sankcijama, jer nema vise komunizma pa da pukne cijela država zbog nafte, nego imaš Ruske multimilionere koji zacas mogu da svoj kapital stecen dugogodišnjom prodajom nafte i gasa da uloze u poljoprivredu ili neki biznis koji je profitabilan u datoj situaciji...