Haos u Prištini: Jaja, suzavci i hapšenja

Sednica kosovske skupštine tri puta je prekinuta nakon što su opozicioni poslanici bacili suzavac. Policija izbacuje poslanike opozicije iz skupštine. Kordoni policije kontrolišu sve prilaze zgradi parlamenta.

Srbija 19.02.2016 | 12:55
Haos u Prištini: Jaja, suzavci i hapšenja

Opozicioni poslanici protestuju tražeći ostavku kosovske vlade. Dve nepoznate osobe gađale jajima poslanika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija.

Kako javlja Tanjugov izveštač, na sednici se obratio predsednik Samoopredeljenja Visar Imeri, nakon čega je opozicija aktivirala suzavac.

Pre početka sednice oko zgrade Skupštine Kosova raspoređene su snage specijalne kosovske policije, javlja Tanjugov izveštač iz Prištine.

Ispred skupštine su se oko 10 sati okupile pristalice opozicije, koje se protive održavanju sednice i koje već šest meseci onemogućavaju rad parlamenta tražeći raspisivanje vanrednih izbora i poništavanje sporazuma o Zajednice srpskih opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Pojedini mediji javljaju da su poslanika Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija jajima gađali aktivisti vladajućih stranaka.

Navodno je uhapšen jedan od muškaraca koji je gađao Kurtija.

Objavljen je i snimak na kome se vide dvojica muškaraca kako Kurtiju prilaze s leđa i gađaju ga jajima u predelu ramena.

Potom napadači beže, a policajci koji obezbeđuju parlament počinju da trče za njima i uspevaju da uhvate jednog napadača.

Samoopredeljenje je nakon napada saopštilo da je za incident odgovorna policija, odnosno da su Kurtija gađali policajci u civilu.

Do sada su upravo aktivisti pokreta Samoopredeljenje svoje oponente gađali jajima, a na meti su im bili ministri pravde Hajredin Kuči, ekonomskog razvoja Bljerand Stavileci, poljoprivrede Memlji Krasnići i rada Arban Abraši, kao i zamenici ministra inostranih poslova Petrit Seljimi i lokalne samouprave Bajram Geci.

Sa takvom praksom prestali su nakon što se obezbeđenje Krasnićija fizički sukobilo sa aktivistima Samoopredeljenja koji su jajima pogodili ministra. Opozicioni poslanici su u zgradi Skupštine Kosova jajima gađali i premijera Kosova Isa Mustafu.

Skupština Kosova danas treba da raspravlja o 22 tačke dnevnog reda, mahom povezane sa liberalizacijom viza.

Kosovska opozicija već pola godine blokira rad parlamenta jer se protivi formiranju Zajednice srpskih opština i realizaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a u više navrata je korišćen suzavac.

(RTS/Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kakva kosovska opozicija

19.02.2016 13:39

Ovo su sve dogovori kriminalca Tačija iz vlasti i isto kriminalca Haradinaja iz opozicije.Borba Srba na Kosovu se nastavlja

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

19.02.2016 17:45

Šiptarija je zaostala.

Name

АДВОКАТ

19.02.2016 20:12

МЕЂУСОВНИ ОБРАЧУНИ ШИПТАРА НИСУ ВРЕДНИ СРБСКОГ КОМЕНТАРА!

Name

Md

19.02.2016 17:37

Još jedan dokaz da su divljaci prije im Srbi nisu valjali a sad izginuse između sebe

ODGOVORITE