Tužilaštvo: Radončić kršio mjere zabrane

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH žalbu na odluku o ukidanju pritvora lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću zbog kršenja mjera zabrane koje su mu određene nakon puštanja iz pritvora, potvrdio je Radončićev advokat Asim Crnalić.

Bosna i Hercegovina 19.02.2016 | 12:35
Tužilaštvo: Radončić kršio mjere zabrane

Crnalić je rekao da će danas podnijeti odgovor na žalbu Tužilaštva, dodajući da ne može govoriti o tome šta piše u podnesku Tužilaštva.

Sud BiH nije prihvatio zahtjev Tužilaštva BiH za produženje pritvora Radončiću i on je u srijedu, 17. febuara, uz mjere zabrana napuštanja adrese boravišta, sastajanja sa saslušanim svjedocima, kao i približavanja njima na udaljenosti manjoj od 100 metara, pušten iz pritvora.

Radončiću je izrečena i zabrana međusobnog kontaktiranja i sastajanja sa saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, te zabrana kontaktiranja sa svim predstavnicima medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Radončića, članova SBB-a Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, te Zijada Hadžijahića zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa.

Radončić je optužen za udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica, koju je Tužilaštvo BiH podiglo 5. februara, ova lica tereti da su, između ostalog, postali članovi grupe koju je organizovao i njome rukovodio Radončić, te da su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i povezanim radnjama od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine počinili više krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH optužilo je Dautbašića i Šahmanovu da su pokušali izvršiti uticaj na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu.

Radončić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, u optužnici je označen kao organizator krivičnog djela, a ostali kao izvršioci.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, zaposlenog u američkoj Ambasadi u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se istraga zatvori.

Uhapšen je 25. januara od kada se do 17. februara nalazio u pritvoru.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

KGBL

19.02.2016 11:42

Ne treba mu vise od 100 metara da "poprica" sa svjedocima,moze onim djecijim telefonom pricati,a moze sa dvije case od vrhnja i koncem isto...

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

19.02.2016 11:51

Nemoj ga navracati,pocet ce i jogurt da koristi ili ce dati jogurt da Bilsena polize a njemu samo casa.Zena mozda ne voli samog jogurta.