U BiH lijekovi skuplji nego u regionu

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je u razgovoru sa zvaničnicima Svjetske banke danas u Sarajevu da zbog nepostojanja pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova BiH godišnje gubi značajna novčana sredstva, a njeni građani plaćaju više cijene lijekova u odnosu na građane regiona.

Bosna i Hercegovina 18.02.2016 | 13:00
U BiH lijekovi skuplji nego u regionu

Osmanović je razgovarao sa direktorom Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope i centralne Azije Elenom Goldštajn i šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Tatjanom Proskurjakovom, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ministar civilnih poslova BiH je naglasio da prilikom donošenja novog pravilnika treba voditi računa kako se on ne bi negativno reflektovao na domaće proizvođače lijekova.

"Svako radno mjesto u BiH od neprocjenjive je vrijednosti i ne smijemo dozvoliti da ishitrenim donošenjem pravilnika ugrozimo radna mjesta zaposlenih u našoj farmaceutskoj industriji", rekao je Osmanović.

Na sastanku je zaključeno da treba provesti široku raspravu koja bi uključivala sve zainteresovane strane kako bi se došlo do pravilnika o kontroli cijene lijekova koji će biti u opštem interesu.

Osmanović se založio i za donošenje esencijalne liste lijekova na nivou BiH, a prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Pres RS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

oo7

18.02.2016 12:06

Adile,jednostavno pitanje;Kako je naglo porastao broj apoteka u BIH?

ODGOVORITE
Name

Apoteka

18.02.2016 12:06

Ukinuti PDV na lijekove.Ako imaju ministri volju?Nemaju to je sigurno.

ODGOVORITE
Name

Drale

18.02.2016 15:58

Unistiti farmaceutsku mafiju.podrska Gdinu Zolaku najbolje rijesenhe za direktora agencije za lijekove.

ODGOVORITE