EU zatvara granice za izbjeglice 1. marta

Evropska unija zatvoriće granice za izbeglice iz ratnih zona država Bliskog istoka 1. marta, saznaje Danas iz izvora u Briselu, bliskih Evropskoj komisiji.

Svijet 18.02.2016 | 07:00
EU zatvara granice za izbjeglice 1. marta

Kako piše list, zatvaranje granica za izbegle će biti postepeno sprovođeno, najpre za izbeglice iz Iraka, potom Avganistana i na kraju procesa i iz same Sirije.

"Pokazne vežbe procesa potpunog zatvaranja granica se već odvijaju između Slovenije i Hrvatske, kao i između Srbije i Makedonije", ističu sagovornici Danasa.

Prema njihovim rečima, to praktično znači da je uveliko počelo strogo profilisanje izbeglica.

"Da li su iz ratne zone; da li su članovi njihovih porodica već na teritoriji Evropske unije; provera dijalekata, strožija kontrola dokumenata... To su mere koje se već sprovede", napominju izvori Danasa.

Kako saznaje Danas, ono što je nadležnim institucijama EU nejasno u vezi sa planovima država regiona je plan i program prihvata izbeglica u zemljama Zapadnog Balkana.

"Nejasna je, recimo, objava Srbije da je pripremila šest hiljada mesta za izbeglice. Nije jasno da li je državni vrh Srbije razumeo sistem za zaštitu i pomoć izbeglima, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio da će se Srbija pridružiti sistemu kvota. Prema sistemu EU, to praktično znači direktan prijem izbeglica iz Sirije, Turske, ili neke druge države. Međutim, Srbija se još nije izjasnila kako i odakle će preuzimati izbeglice", napominju sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora.

Kako ističu, za Srbiju i Makedoniju spremnost za prijem izbeglica podrazumeva ljude koji su se eventualno "zaglavili" na tranzitnoj ruti ka državama članicama EU, što, kako ocenjuju, "nije poenta i ne predstavlja učestvovanje u sistemu kvota, o čemu je Aleksandar Vučić u nekoliko navrata govorio".

"Kvota je potpuno drugačiji koncept. Ostale države primaju izbegle direktno i imaju jasno definisanu kvotu", ističu sagovornici Danasa.

Iz Komesarijata za izbeglice Danas je dobio odgovor da se do broja od šest hiljada izbeglica, koji bi se mogli zadržati u Srbiji, a za koje Vlada Srbija priprema smeštaj, usled mogućeg zatvaranja granica, došlo na osnovu podataka o prosečnom prolazu raseljenih iz ratnih područja kroz Srbiju.

"Pa ako se desi da se iz bilo kog razloga zatvori granica, Srbija ima kapacitet da zbrine dvodnevni ili trodnevni priliv migranata", istakli su za Danas u Komesarijatu za izbeglice.

Na pitanje u kojim sve gradovima je u planu da se smeste izbeglice, uz konstataciju da se za sada zna da su to Aleksinac, Tutin, Subotica, Preševo, Kikinda, Sombor, Beograd, odnosno da ih ima ukupno 17, u Komesarijatu napominju da "nema govora o zadržavanju, već je reč o tranzitnim centrima".

"Centri su namenjeni za urgentni prihvat i zbrinjavanje i pomoć migrantima dok su u tranzitu kroz Srbiju. Kad je reč o lokacijama za prihvatno-tranzitne centre, biraju se objekti koji su mahom dugo van upotrebe, kao što su bivše fabričke hale, moteli koji više nisu u upotrebi, bivše bolnice, napuštene zadruge, bivši kolektivni centri... U upotrebi su i stalni centri za smeštaj tražilaca azila (Krnjača, Sjenica, Tutin, Bogovađa, Banja Koviljača)", ističu sagovornici Danasa.

U Komesarijatu za izbeglice, u odgovoru na pitanje kada se očekuje popunjavanje kapaciteta za izbeglice, izražavaju nadu da do toga neće doći, ali da "to ne znači da ne treba da budemo spremni kao da će biti sutra i da nismo spremni".

Nezavisno od odgovora koje smo dobili iz Komesarijata, Danas je došao do saznanje da je za smeštanje izbeglih aktuelanspisak od oko 17 gradova u kojima, ili čijoj blizini, će biti smešteni oni koji na svojoj izbegličkoj balkanskoj ruti budu zadržani u Srbiji, a pomenuti gradovi su među tih 17.

"Reč je o veoma osetljivom poslu, posebno kada se uzme u obzir činjenica da lokalne zajednice nisu pripremljene za smeštanje većeg broja izbeglica u svom neposrednom susedstvu, odnosno da su sklone ozbiljnim protestima, što se u praksi nekoliko puta pokazalo u prethodnim godinama", upozorili su za naš list diplomatski izvori koji se bave izbegličkom krizom u Srbiji.

Izvor: B92

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Opi

18.02.2016 07:42

Sve sposobno nazad. Je... amerikanac.

ODGOVORITE
Name

blbl

18.02.2016 09:06

Mislis li da je Evropa trebala tako postupiti i devedesetih godina i vracati "sve sposobno" ?

Name

Macak

18.02.2016 07:46

Pa trebaliste davno to uradit toje dve mafija

ODGOVORITE
Name

Hembi ga

18.02.2016 08:42

Logično je da bliskoistočne izbjeglice traže spas u tim okolnim državama tamo a ne da prevaljuju po dvije tri četiri hiljade kilometara i dolaze u Evropu u koju se nikako ne uklapaju. Radi se o dva različita svijeta.

ODGOVORITE
Name

Plava voda

18.02.2016 08:50

Ako Merkelova naredi ovaj nas ce primiti sve izbjeglice u Srbiju.Kad propadamo bar da to bude povezano sa humanoscu naseg "velikog prijatelja" iz "drage nam zemlje.

ODGOVORITE
Name

Tija

18.02.2016 09:21

Još jedan od dokaza propasti običnog čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Baja

18.02.2016 10:03

Sve izbjeglice cu primiti u RS bar 2 miliona.

ODGOVORITE
Name

Md

18.02.2016 16:29

Nisu nikad ni trebali otvarati granice nego ih Erdogan s.eba

ODGOVORITE