Analiza - Partizanov prelazni rok: Ulog duplo veći nego ljetos, a zarada puta tri!

Život od Šaponjića! Crno-beli prvi put posle dve i po godine platili obeštećenje za strance, pojačali odbranu, promovisali nade iz omladinske škole, ali je utisak da su „tanki“ na pozicijama ofanzivnog veznog i napadača.

Fudbal 18.02.2016 | 23:15
Analiza - Partizanov prelazni rok: Ulog duplo veći nego ljetos, a zarada puta tri!

Partizan se isprsio. Za naše uslove možda ne previše, ali u odnosu na prethodni prelazni rok uočljivo. Za razliku od letos, kad su do poslednjeg dana potrošili svega 50.000 (Marko Jevtović), a onda u završnih 24 sata još 350.000 evra (Nemanja Mihajlović i Aleksandar Subić ), crno-beli su tokom u petak okončane januarske pijace izdvojili duplo više novca u nameri da ojačaju tim za koji se u prvom delu sezone ispostavilo da ne može da izdrži zahtevan ritam takmičenja na više frontova.

Osvežili su ga na pozicijama koje bile najkritičije. U Humsku 1 stigli su zadnji vezni Everton Luiz i štoper Sedrik Gogua, što je prvi put posle dve i po godine i pet prelaznih rokova da na Topčidersdkom brdu plaćaju za transfer stranaca, a ne da ih dovode kao slobodne igrače i(li) na pozajmicu. I to ne malo, jer je na račun Sent Galena prebačeno 350.000, a finskog SJK-a okruglo 400.000 evra, uz obavezu obračunavanja procenata od narednih prodaja fudbalera iz Brazila i Obale Slonovače.

„Njih dvojica su pojačanja koja prave razliku. O Sedriku sve govori njegov nadimak – Dominator. Mlad je, može da napreduje, a smatramo da će igrama u Partizanu da se dopadne publici i donese nam dosta radosti narednih sezona. Everton je tip igrača koji sve stiže, pravi je motor ekipe, pokretačka snaga. Uvereni smo da smo s njima dvojicom dobili kvalitet više. Upravo onakav kakav bi stranci trebalo da donesu“, kaže Ivica Iliev, sportski direktor Partizana.

I preostala dvojica zimus angažovanih novajlija su stigla sa zadatkom da zazidaju pukotine u defanzivnom delu tima. S tim da za njih klub iz Humske 1 nije plaćao obeštećenja. Golman Bojan Šaranov je stigao kao slobodni agent šest meseci posle rastanka sa Makabijem iz Haife (možda se u toliko dugoj pauzi i krije odgovor na pitanje zašto se nije izborio za mesto među stativama), dok je sa Voždovcem napravljen džentlmenski sporazum na osnovu kojeg se Marko Jovanović vratio među crno-bele i već počeo da pokazuje da je bolje rešenje od svih igrača koji su se jesenas menjali na štoperskim pozicijama. Plan je bio i da se dovede Filip Stojković iz Čukaričkog, međutim, kako taj posao nije realizovan, Ivanu Bandalovskom je ponuđen novi ugovor, a bugarski desni bek produžio saradnju do juna 2017.!

Kad se sabere novac izdvojen za obeštećenja, kao i godišnje plate novajlija (prema novom klupskom pravilu ne smeju da pređu 150.000 evra, a upravo toliko se izdvaja za strance) dolazi se do saznanja da je Partizan ove zime izdvojio malo više od 1.000.000 evra (ukupno 1.040.000 evra) za četiri potpisa. Uz bitnu napomenu, dobio je igrača kojeg je angažovao još jetos (Nemanju Mihajlovića, bio u Teleoptiku posle dolaska iz Rada), koji bi trebalo da mu donese veliki plus u ofanzivnoj liniji tima.

Upravo je taj deo ekipe ostao nedovoljno dobro popunjen. Igrački i brojčano. Crno-beli su posle rastanka sa Stefanom Babovićem i Nikolom Ninkovićem, kao i odlukom da više ne računaju na Andriju Živkovića, ostali samo sa vremešnim Sašom Ilićem na poziciji organizatora igre. U međuvremenu su jurili Mirka Ivanića (Vojvodina) i Sejdubu Sumu (Slovan), ali kako njihove potpise nisu dočekali ostaje utisak da su „najtanji“ baš na mestu iza špiceva. A u samom napadu osloniće se na Valerija Božinova, možda Abubakara Oumarua (pod uslovom da ne ode u Kinu), povratika sa pozajmice Ismaila Beka Fofanu i veliku nadu Dušana Vlahovića (iako ima samo 16 godina). Pokušao je Partizan da vrati Gabrijela Klea, ali je brazilski napadač izabrao Peking Enterprazjs (trener Aleksandar Stanojević),u finišu prelaznog roka pregovarao sa Dinom Endoluvom (Anortozis nije želeo da pusti svog najboljeg igrača) i Leandrom Tavambom (Zlate Moravce tražile 1.250.000 evra), pa je ostao na istom broju špiceva kao i jesenas.

Istom, jer se vratio Fofana, ali je zato otišao Ivan Šaponjić. Njegov transfer u Benfiku, vredan 1.500.000 evra, omogućio je klubu da, bez obzira na „sapunicu Andrija Živković“ koliko-toliko normalno posluje u zimskim danima. Kad se tome doda prodaja Nikole Ninkovića (Đenova ga kupila za 500.000 evra, Partizanu pripalo 393.000, a ostatak je dug prema Džigiju na ime plata i premija), kao i odllazak Petra Grbića u turski Ahisar (120.000 evra) dolazi se do podatka da je Partizan ove zime zaradio triput više nego letos (kad je prodao Nikolu Drinčića, Branka Ilića i Nemanju Kojića za ukupno 720.000 evra). Uz vrlo bitnu stavku: da su igrači koji su napuštali klub, uglavnom sporazumnim raskidom ugovora (Stefan Babović, Fabrisio Dornelas, Nenad Marinković i Nikola Trujić), opraštali dugove ili se odrekli plata koje su im sledovale na papiru, čime je zbirno ušteđeno oko 700.000 evra.

Čini se da su najveći posao crno-beli napravili odlukom da se vrate svom izvorištu. Na insistiranje novog trenera Ivana Tomića, a uz podršku sportskog direktora Ivice Ilijeva, u prvi tim su prekomandovani i profesionalne ugovore su potpisali golman Marko Jovičić (21), štoper Nikola Milenković (19) i vezisti Veljko Birmančević (18) i Jovan Nišić (18), što je uz revidiranje saradnje sa supertalentovanim centarforom Dušanom Vlahovićem (16) i produžetkom ugovora sa levim bekom Miroslavom Bogosavcem (19) dokaz da se Parni valjak vraća svojim počecima i da bi uskoro mogao da ima još jednu generaciju - „beba“.

Komentari / 0

Ostavite komentar