Hrvatska hitno traži pedijatre i ginekologe

Već sada, zbog nedostatka mlađih lekara, u nekim sredinama rade lekari u penziji.

Region 15.02.2016 | 20:20
Hrvatska hitno traži pedijatre i ginekologe

Hrvatskoj trenutno nedostaje 2.500 lekara specijalista, a najgore je u Slavoniji. Nedostatak se takođe već oseća u većim gradovima, piše HRT.

Školovanje jednog lekara specijalista državu košta otprilike dva i po miliona kuna (329.000 evra), ali oni retko nakon školovanja ostaju u Hrvatskoj. Za rad u inostrantsvu odlučuju se zbog triput većih plata, ali i boljih uslova rada.

Da Hrvatskoj nedostaje lekara odavno je jasno, ali za nekoliko godina situacija bi mogla postati kritična. Već sada, zbog nedostatka mlađih lekara, u nekim sredinama rade lekari u penziji.

Ono što se dosad događalo na ostrvima i u Slavoniji, danas se događa i u nekim urbanima delovima zemlje, gde se traže penzioneri koji su spremni da rade na zameni.

"Nema ginekologa, nema pedijatara i nema lekara specijalista medicine rada. To su tri specijalnosti koje su trenutno najdeficitarnije, pogotovo kad se traži za zamenu",  kaže Dragica Jesih, v.d. direktorka Doma zdravlja Zagreb -Istok.

U Sesvetama, koje su poznate po visokom natalitetu, trenutno je potraga za ginekolozima. U Domu zdravlja u Ninskoj od nekadašnjih pet ostala je samo jedna ginekologškinja, a i ona je trenutno na porodiljskom.

"Nije nam se niko javio na konkurs raspisan na području cele Hrvatske pa smo onda potražili preko poznanstava drugih naših ginekologa mlađe penzionere koji su pristali da dođu i odrade te zamene", rekla je Jesih.

Odliv lekara u inostranstvu danas je veći nego ikada.

"Ne smemo dopustiti da se poveća odliv lekara iz Hrvatske jer ćemo zaista biti u situaciji da nas za 10-ak, 15-ak godina neće imati ko da nas leči. A i oni koji će biti ovde biće uvezeni lekari ili naši lekari koji su ostali silom prilika", kazao je sekretar Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ранко75

15.02.2016 22:12

Колико сте их истјерали из Српске Крајине? Е па увозите сада докторе из Њемачке од Ангеле Меркел и пјевајте јој:Данке Дојчланд

ODGOVORITE
Name

Ginekolog

16.02.2016 11:16

Ja bih rado posao, ali samo Kolinda dolazi u obzir!

ODGOVORITE