NATO nije rasplamsao hladni rat

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je odbacio navode ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da je Alijansa ponovo rasplamsala "hladni rat".

Svijet 13.02.2016 | 19:37
NATO nije rasplamsao hladni rat

Stoltenberg je za agenciju AP rekao da svi potezi koje preduzima NATO predstavljaju direktan odgovor na ruske poteze.

„NATO ne traži konfrontaciju i ne želimo novi 'hladni rat', ali moramo da odgovorimo na nagomilavanje ruskih vojnih snaga, čemu svjedočimo posljednjih nekoliko godina“, rekao je prvi čovjek Sjevernoatlantske alijanse.

NATO u posljednje vrijeme izvodi više vojnih manevara u zemljama koje graniče sa Rusijom, u kojima, takođe, stacionira svoje multinacionalne snage i opremu, a Alijansa je osnovala snage za brzu reakciju.

Stoltenberg je, međutim, ukazao na to da NATO nastavlja politički dijalog s Rusijom i dodao da je sa šefom ruske diplomatije juče razgovarao o mogućnosti održavanja sastanka Vijeća za saradnju NATO i Rusije.

Medvedev je danas u Minhenu na bezbjednosnoj konferenciji ocijenio da su odnosi Rusije i NATO skliznuli u novi "hladni rat".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ma ja

13.02.2016 21:46

Ma ja vi ste duse

ODGOVORITE
Name

rodjo

13.02.2016 22:55

Od pada Berlinskog zida tj ujedinjenja Njemacke dogovoreno je da nema sirenja NATOA na istok.Koliko je poznato Rusija je ostala u okviru tadasnjih granica,a vi?Trebalo je jos da postavite bazu na Krimu tj Rusima pod prozor i sve bo bilo OK.Da ne nabrajamo dalje vase apetite i zle namjere.

ODGOVORITE