Grupa El Šabab je preuzela odgovornost

Pobunjenici džihadističke somalske grupe El Šabab preuzeli su odgovornost za eksploziju koja je napravila rupu u trupu somalskog aviona, a koji je uspeo bezbedno da spusti srpski pilot Vladimir Vodopivec.

Svijet 13.02.2016 | 17:15
Grupa El Šabab je preuzela odgovornost

U saopštenju El Šababa se navodi da je ta džihadistička organizacija izvela napad u znak odmazde za zločine koje je počinila "koalicija zapadnjačkih krstaša i njihovih obaveštajnih agencija nad muslimanima Somalije", preneo je Rojters.

U avionu somalskog prevoznika "Dalo erlajns" se 2. februara dogodio incident, kad je ubrzo posle poletanja iz Mogadiša došlo do eksplozije, u kojoj je poginuo jedan čovek, a na trupu aviona je napravljena rupa.

Srpski pilot Vladimir Vodopivec je okrenuo letelicu natrag ka Mogadišu i uspešno izveo prinudno sletanje.

Zvaničnici obaveštajne agencije Somalije objavili su nedavno snimak na kom se vidi da je jednom od putnika dat laptop u kom je navodno bila skrivena bomba.

Nacionalna obaveštajna i bezbednosna agencija (NISA) navela je da snimak kamere za nadzor otkriva da su dvojica muškaraca dala laptop osumnjičenom bombašu.

"Istraga i dalje traje, a dosad je uhapšeno 15 ljudi. Rezultati preliminarne istrage pokazuju da je bomba bila u laptopu koji je uneo jedan od putnika", izjavio je za agenciju AFP neimenovani bezbednosni zvaničnik.

Somalski ministar saobraćaja i avijacije, Ali Ahmed Džamak, juče je potvrdio da je eksplozija bombe bila razlog što je avion u utorak morao da prinudno sleti u Mogadiš.

Prema njegovim rečima, potvrđeno je da je došlo do eksplozije bombe u avionu i da je postojala namera da svi u avioni budu ubijeni.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

He he

13.02.2016 16:19

Zaj.bali su se jer nisu skontali da pilotira Srbin.

ODGOVORITE
Name

Haha

13.02.2016 21:43

Ne mogu oni sa Srbinom njega Bog cuva!!!