Progon sarajevskih Srba i dalje traje

Povodom 20 godina od egzodusa 120.000 Srba sa područja Sarajeva, u Bijeljini će 12. marta biti održana manifestacija pod pokroviteljstvom grada Bijeljine i predsjednika Republike Srpske, a na inicijativu Udruženja "Prijatelji Ilijaša".

Bosna i Hercegovina 12.02.2016 | 21:45
Progon sarajevskih Srba i dalje traje

Sarajevski egzodus je događaj koji govori o posljedicama jednog rata i simbol samožrtvovanja sarajevskih Srba zarad mira i ostvarenja sna - stvaranja Republike Srpske.

Minulo je 20 godina od podsdejtonskog egzodusa sarajevskih Srba. Srpski borci odbili su 35 ofanziva, odbranili svoje domove, u čijoj odbrani je stradalo više od 7.000 vojnika i civila. A onda su u tronedjeljnim pregovorima u Dejtonu - Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Ilidža, Rajlovac i Grbavica pripojeni Federaciji.

To je bio kraj rata za sve osim za sarajevske Srbe. Oni su "precrtani" iz te karte i 120.000 sarajevskih Srba u februarskom i martovskom nevremenu 1996. godine, krenulo je u neizvjesnost iz otetog im grada.

U beskrajno dugoj koloni, kroz snježne smetove probijali su se šleperi, konjske zaprege i pješaci sa teškim prtljagom na plećima. Na putu suza i kovčezi sa posmrtnim ostacima srspkih heroja.

Akademija o egzodusu će pokazati, prije svega, dostojanstvo srpskog naroda, a nastupiće hor, orkestar i balet, uz učešće istaknutih dramskih umjetnika i književnika.

Srpska pravoslavna crkva je uvijek bila uz svoj narod uz blagoslov episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Hrizostoma uzeće učešće u pomenu srpskim stradalnicima iz Sarajeva.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine 30 odsto ukupnog satnovništva Sarajeva činili su Srbi. Danas u Sarajevu skoro da nema Srba, šačica staraca koja se grčevito još drži za svoj stan ili grobove svojih najmilijih - biološki nestaju.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma na hiljade srpskih kuća je srušeno, a zemlja oteta. Međunaordna zajednica neće da zna da su sarajevski Srbi većinski vlasnici zemlje na kojoj leži Sarajevo.

(BN TV)

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

kninkong

12.02.2016 21:00

U Sarajvu vise Kineza nego Srba. A ono Srba sto ima doslo iz nesretnog Kalinovika jer je u Kalinoviku SNSD elita sve opustosila i pokrala.

ODGOVORITE
Name

re kninkong

13.02.2016 04:14

U Banja Luci više Kineza nego Muslimana.

Name

Ocajan

13.02.2016 05:35

Srbi iz Sarajeva, ne samo da su protjerani (izbjegli) nego im se i dana danas svjesno, organizovano i sistematski onemogucava povratak. Jedan sam od onih izbjeglica iz Sarajeva koji od 1998 godine putem sarajevskih sudova (naravno pristrasnih i potkupljenih) ne uspjeva da izvrsi povrat stana u kojima bi se odmah vratio, jer namam drugog izbora. Znam na desetine takvih slucajeva koji sarajevskim advokatima dadose "crno ispod nokta" da bi nekako dosli do te crkavice od stanova koje su zaradili dugogodisnjim predratnim radom. I niko nema da nas zastiti. U Strazbur ne mozemo da idemo dok se proavosnazno ne okoncaju postupci u zemlji, a ti postupci traju, eto, skoro dvadeset godina. Stvari su apsolutno pravno ciste jer za iste slucajeve u BiH (Federacija i RS) vec postoje pozitivne odluke Ustavnih sudova, ali to nista ne znaci sarajevskom Kantonalnom sudu. Oni sve pozitivne odluke Opstinskog suda u Sarajevu pobijaju nalazeci svaki put neke izmisljene propuste formalne prirode. Koristim ovu priliku da pozovem sve one koji kao i ja ne mogu da izvrse povrat stanova ili druge imovine u Sarajevu da se jave kako bismo napravili udruzenje i mozda organizovanii pokusali bolje da ostvarimo nasa prava. Neko ce reci da nije moguce, ali ja tvrdim da se moj zahtjev na sarajevskim sudovima i raznim upravnim organima vodi punih 18 godina. Da me bar hoce odbiti pa da idem za zahtjevom u Strazbur.

Name

Nezadovoljni radnici SRNE

14.02.2016 19:27

http://istinito.com/index.php/aktuelno/item/40649-novinari-agencije-srna-kidnapovalo-nas-zlocinacko-udruzenje-i-napravilo-kanalizaciju.html

Name

sarajka

12.02.2016 21:16

sjecam se tih zimskih dana te 1996.godin,velika vecina srba je na poziv tadasnjg rkovodstva RS pohitalo ka palama i ostalim dijlovima RS. za sobom paleci i unistavajuci sve ,sopstvene kuce ,kuce prognanih bosnjaka i hrvata ,odvozci masine iz fabrika mislim orpvenstvno na vogoscanske gigante) pa do morbidnih prekopavanja grobova ,,a ona su ti isti od 2001 pa sve evo do sada prodavali svoje tad vec popravljene stanove koje su te 1996.svojerucno palili da ne bi kako su tada rekli" ostavili balijama ",i odselili se trajno ..mene sad zanima jedna stvar ko je kriv za taj "gzodus" ?

ODGOVORITE
Name

O.o

12.02.2016 22:53

Hahhaha stvarno čovjek mora biti hajvan da ovo napiše. Dokle smo otišli majko draga..

Name

Mladen

12.02.2016 23:08

Onaj koji je pomjerio granice

Name

re sarajka

13.02.2016 09:44

A sjećaš li se šta je bilo do zime 1996 ili treba da te podsjetim.Ja sam rođeni sarajlija i vrlo dobro znam šta sam zajedno sa porodicom doživio 1992 godine. Sad ćeš ti reći kako sam iz obijesti izašao iz Sarajeva i ostavio sve što su moji godinama stvarali.Moju kuću, koja se nalazila van bilo kakvih ratnih dejstava, srušili su i opljačkali tvoji sunarodnici.Da nisam izašao iz Sarajeva, možda bih dočekao sudbinu mog strica, koji je, vjerujući pričama o dobronamjernosti muslimana, ostao u svom stanu. Znaš li gdje je danas. Nema ga, nestao. Ni kosti mu nema, a u stanu uživaju oni koji su ga uvjeravali da je dobro da ostane.Moraćete se suočiti sa istinom, kad-tad. Živjeti u lažima ne donosi dobro nikome.Moja sudbina je slična sudbini, u velikom broju, svih naroda na ovim prostorima.Zato pišimo istinu radi boljeg života jednih pored drugih.

Name

re sarajka

13.02.2016 12:00

Advokat Mirza Kovač, branilac Ramiza Avdovića koji je osumnjičen za ratni zločin protiv srpskih civila 1992. godine u Sarajevu, rekao je da osobe koje su srpske građane zatvarale, tukle, batinale i ubijale šetaju po Sarajevu.

Name

re sarajka

13.02.2016 12:14

Dana 22.4.1992.g. u sarajevskom naselju Dobrinja došlo je do pucanja gusjenice na transporteru JNA u kojem su se nalazili vojnici rezervnog sastava te vojske: Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović. Odmah, su kao agresorski vojnici, uhapšeni od strane dva policajca PU Novi Grad u Sarajevu i, nakon lokalnih peripetija, sprovedeni prema Domu policije u centru Sarajeva. Na putu prema njihovom novom odredištu presreće ih lokalni kriminalac, „Jukin“ vojnik, Davor Matić zv. „Žmiro“ koji skupa sa nekoliko pomagača preotima ratne zarobljenike i kroz neko vrijeme transportuje ih do Doma policije gdje je, inače, bila baza komande Specijalne jedinice MUP-a RBiH i njenog komandanta Dragana Vikića. I, ovdje počinje problem... Vikić je Matića uputio u sarajevski CSB – kojim tada rukovodi Bakir Alispahić, i Matić zaista kreće prema zgradi CSB-a da preda ratne zarobljenike. Na nekih tridesetak metara od Vikićeve baze susreće čovjeka koji će iz ratnog sarajeva izaći kao najsvirepiji ubica MUP-a RBiH – Nedžada Herendu zv. „Brko“. Herenda, u pratnji tri lica, otvara vatru iz oružja i likvidira sve ratne zarobljenike. Potom hladnokrvno i zlikovački, po SS principu, Herenda uzima pištolj i hodajući od leša do leša mrtvih zarobljenika puca u one koji su davali znake života. Ubija ih sve. Istraga o ovom zločinu pokrenuta je 22.3.2001.g. Nedžad Herenda od oca Alije, po zanimanju VK vozač, otac dvoje djece, nalazi se van BiH. Za njim nikada nije raspisana potjernica od strane Tužilaštva BiH iako je ovaj predmet ratnog zločina odavno razjašnjen na nivou ko je ubica ovih ratnih zarobljenika.

Name

re sarajka

13.02.2016 12:19

„Ševe“ su se, nakon zločina u Velikom parku, povukle u svoj mrak. Po svjedočenju pripadnika AID-a Edina Garaplije „Ševe“ su, u međuvremenu, vršile snajperska dejstva po naseljima ubijajući, po Herendinom priznanju, babe i žene u crnini na Grbavici ali su "Ševe" snajperisale i po onim predjelima koje je kontrolisala ARBiH; ubice su sarajevskih Romea i Julije – mladog para koji je krenuo preko Vrbanja mosta gdje su brutalno likvidirani dok je za likvidaciju, u cilju medijske senzacije na CNN-u, optužena srpska strana; ubice su i francuskog pripadnika UN-a isto u cilju optuživanja srpske strane...

Name

re sarajka

13.02.2016 12:30

Evo samo mali dio istine o dobrim namjerama muslimana u Sarajevu.

Name

sarajka

13.02.2016 17:59

nisam htjela nikoga povrijediti ili izazvai ovakvu rekciju ,ja sam samo rekla sta sam tih ana vidjela i cula na tv -u vidjela uzivo is slicno.bilo je progona srba u sarajevu kao i bosnjaka koji nisi bili bas podobnih,to je u periodu 1992-1995. vdje je rijec o reintegraciji sarajevskih opcina poslije dejtona.. znam da je bilo opstrukcija povratka ali da budemo posve posteni i relani ,svudj gdje si u manjini nailazis na opstrukciju ,bosnjaci i hrvati u rs.i srbi u fbih.ali isto je tako cinjenica da su poslije rata velika vecina svoju imovinu prodala ,(pofalici,rajlovac,ilidza,otes i da ne nabrajam vise)pogledajte snimke na youtube i vidjet cete kako se sa zgrada skidaju prozori ,vade podovi i parketi i bukvalno su ostale rusevine poslije reintegracije ,kako u vogosci ,ildzi tako i u rajlovu i grbavici ,ja zivim na grbavici i vidjela sam tad kad sam dosla sve destruisano ,moj stan nije bio ostecen u ratu nego te 1996. sve je odneseno od vrata ,prozora ,parketa do uticnica a sto nije odneseno bilo je polupano i unisteno ,na zidovima je katranom pisano. ja sam o tome pisala..a ne o progonu za vrijemr rata , ne osporavam da je bio i a se ubijalo..ja bih voljela da niste prodali svoju imovinu i da ste se vratili svojim kucama i stanovima ili a niste nikako isli poslije reintegracije ali eto tako je kako je bilo..niko ne mrzi srbe ,ja po naj manje ,nema razloga ,druzim se sa svima i sve vas volim

Name

ne zaboravi

14.02.2016 09:14

Pripadnici Armije RBiH u junu 1992. godine u Ledićima su ubili 24 srpska civila. Najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović - 18 mjeseci. Ubijeno je deset članova porodice Vasić, devetočlana porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić. Niko do danas nije odgovarao za ovaj zločin. Većina mještana stradala je na kućnom pragu, a oni malobrojni, koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama, pronađeni su i ubijeni. Selo je opljačkano, popaljeno i razoreno.

Name

zumba

12.02.2016 21:20

Ako laze koza ne laze rog.Ima koliko hoces snimaka gdje Momcilo Krajisnik prijeti Srbima koji su zeljeli ostati u Sarajevu.Drugo,prodavali su stanove i kupovali glanc nove u takozvanom "istocnom Sarajevu" A EVO DOKAZA KAKO DANAS BOSNJACI "ISKORISTAVAJU# SRBE U BIH. Evo primjera koji to dokazuje: Uprava za indirektno oporezivanje prikupila je na svom računu u posljednje nepune četiri godine oko 23 milijarde KM. Iz Federacije BiH uplaćeno je 15,9 milijardi KM, ili 68,53%, a iz Republike Srpske 6,6 milijardi KM ili 28,58%. U toj proporciji trebali bi se dijeliti i javni prihodi, no već godinama prihodi se dijele na štetu Federacije BiH koja svake godine dobije 5 posto manje, odnosno u apsolutnom iznosu oko 300 miliona KM! Jednako je indikativan podatak da je iz Kantona Sarajevo u posljednje četiri godine uplaćeno 2,6 milijardi KM više nego iz cijele Republike Srpske! Podaci Uprave za neizravno oporezivanje ne ostavljaju prostora za bilo kakvu dilemu: RS je u posljednje četiri godine na jedinstveni račun uplatila 6,6 a Kanton Sarajevo 9,2 milijarde KM! (VIDI TABELU)

ODGOVORITE
Name

Oflaunjaš svim...

13.02.2016 06:14

...Srbima zumbu!

Name

Borac VRS

12.02.2016 21:37

Ma nije, to su dezinformacije, naša muslimanska braća su u ratu sadila krompir i cvijeće. A oni mrtvi Srbi i pečene srpske djevojčice na ražnju, one spaljene crkve i kuće... Sve su to Srbi sami sebi uradili sami sebi. Samo nezavisna Republika Srpska, ili neka labava unija sa Federacijom koja će se raspasti na Herceg Bosnu i Fildžan Muslimaniju. Ništa drugo. I jaka, jaka vojska i granična utvrđenja. I narodu odgovorna vlast a ne lopovi kao sad. Kakav je patriota koji krade svoju državu?

ODGOVORITE
Name

re

12.02.2016 21:57

Gola ti koljena,prazan želudac,hodaš pješke,ne radiš i dezorjentiran si a sve uz asistenciju SNSD

Name

Borac VRS

12.02.2016 22:17

Prika, Srbi ne pišu "dezorijentiRan". Vodi malo računa o pravopisu. I o vašim muslimanskim strankama. Mi ćemo sa našim izaći na kraj. Pozz

Name

Ilijas

12.02.2016 21:44

Eto da nema snimaka kako Srbi dobrovoljno napuštaju Sarajevo, povjerovao bih. Neki jesu pobjegli jer su se bojali ali većina ljudi su jednostavno prevareni, sve im obećavano u RS i za to su napustili... budi mo realni.

ODGOVORITE
Name

Gile sampion

12.02.2016 22:33

Naravno druže, Srbi su napustili cijelu Federaciju dobrovoljno, usput rušeći svoje kuće i izvršavajući kolektivna samoubistva, da, tako je. ALI i muslimani su dobrovoljno napustili Zvornik, Srebrenicu, Foču, Nevesinje, Trebinje, Banjaluku, Prijedor... A mi im fino kažemo: Nemojte, braćo naša, ostajte ovdje, Sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije! A oni jok! Hoće i hoće da dobrovoljno odu u Federaciju. Tada se jos nije zvala Federacija, ali nema veze. Gdje sam ono stao? A da, i šta ćeš im onda, nije red ljude zadržavati pa smo ih ljucki i ispratili. Sve sa pucnjavom i veseljem, ko vojvoda kad se ispraća. Doduše, neki su i ostali. I eto, sad tamo svi dobili zemljišta, građevinske pakete i kuće, poslove i formirali porodice. I mi im onda opet kažemo: Vraćajte se, čujete li! Mora se Aneks 7 poštovati, to je dio Ustava Jedne i Jedine! Ali oni opet neće, zakrmili što bi naš narod rekao, neće pa neće! I eto tako dođosmo do sadašnje sumorne i tužne slike Republike Srpske sa 92-3 odsto Srba i nešto malo onih koji su ipak odlučili da se nije zaje*avati sa Aneksom 7 i vratili se oklen su otišli. Tačno 'vako je bilo, pitaj mog pokojnog đeda koji je bio slijep ako meni ne vjeruješ. On je sve ovo gledao svojim očima.

Name

Ilidzanac

12.02.2016 22:58

Ne izmisljaj. Niko nije otisao dobrovoljno. Otišli smo jer su horde Armije BiH najavljivale krvavu osvetu. Otišli smo jer nas je Slobo prodao. Otišli jer smo se nadali obecanjima koja su nam davana. 5 opstina poklonjeno. Grad Sarajevo poklonjen. BiH cijela poklonjena. Skrpili smo se na 47% a ni tu nemamo mira.

Name

Gargamel

13.02.2016 02:21

Bravo Ilijas! bas je tako bilo.

Name

Re Gargamel

13.02.2016 09:49

Drugi put vam nećemo ostaviti Sarajevo

Name

Sale

13.02.2016 02:11

Daj ne lazite i ne zavadjajte narod vise,i sam zivim u Sarajevu i nepada mi na pamet da igdje idem,imam i familije u Sarajevu kao i u RS,nemam problema i nikad nisam imao ,radimo i ja i zena .... Ne palite vise narod ,barem nemojte zbog nas sto smo ostali. Hvala

ODGOVORITE
Name

stana

13.02.2016 10:03

I ja živim u Sarajevu i neki dan mi je taksista (bez ruke) rekao da bi mi, citiram, "popio mozak na slamku" jer sam četnikuša i izbacio me iz vozila na Skenderiji. U policiji me ismijali.

Name

Daidza

13.02.2016 10:06

Hvala na postenom komentaru.

Name

Nepoznat

13.02.2016 04:42

Niko nikoga ne tjera barem zadnjih godina ista situacija u oba entiteta

ODGOVORITE
Name

ilidza

13.02.2016 04:45

Zasto se u I.Sarajevu ne obiljezava 20 god. egzodusa.

ODGOVORITE
Name

re ilidza

13.02.2016 23:45

pitaj onoga obrvana sto vas je nagovorio da napustite Sarajevo

Name

Ne cudi se

13.02.2016 05:40

Za progon i egzodus sarajevskih Srba 1996 godine krivi su iskljucivo tadasnji srpski politicari, a najvise SDS na celu sa Karadzicem i Keajisnikom. I jedan i drugi dokazano ratni profiteri.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

13.02.2016 06:29

Krajisnik,Krajisnik je nevidjeni smrad I djeneralu Mladicu je radio o glavi!!!Da je bilo pameti da se ostane na svojim ognjistima u onakvim nekad bogatim opstinama,kako opstaju braca na Kosovu I Metohiji!!!

Name

šta reče

13.02.2016 15:14

Krajišnik je Šarovićev jaran ne zaboravite to.

Name

Sudbina

13.02.2016 05:46

Od oko 180'000-200'000 predratnih Srba u Sarajevu je sada, nezvanicno, oko 5'000-10'000 Od cega vecina samo formalo (ostalili su adrese zbog povrata imovine), jer zive u drugim dijelovima BIH. To je veci egzodus Srba neko iz Krajine, ali o tome niko ne pise jer je jedan veliki broj Srba izbjegao-protjeran zahvaljujuci losoj politici srpskog rukovodstva.

ODGOVORITE
Name

Crni

13.02.2016 07:38

Da je kako zavaditi narod kao 1992 god ? Hoćeli narod biti glup kao 1992 god ?Hoćeli narod napasti poličare i smiriti stvar ? Hoćeli narod stvoriti državu kaja njumu treba?

ODGOVORITE
Name

Daidza

13.02.2016 10:17

Da je ekonomija dobra u Bih i da ima dovoljno posla sasvim bih bilo svejedno gdje ko zivi da li u Federaciji ili Srpskoj,ljudi bih se selili za poslom,jos uvjek nacionalisti samo pale vatru,svima je nadraza rodna gruda bez razlike gdje je odrastao,neki su morali pobjeci a neki ne,svi su napravili svoj izbor,tesko je porediti Sarajevo i okolinu sa Bijeljinom i okolinom,Bijeljina je prije rata bila poznata samo po kupusu koji se dovlacio pa pijacama sirom Juge.

ODGOVORITE
Name

re

13.02.2016 11:39

Ja bih, ti bi, oni bi.

Name

C Vila 2

13.02.2016 16:28

Nema Srba zato sto je Karadzic naredio da se isele u Istocnu Bosnu.Da bi se taj teren popunio,da bi bio srpski.A baliluk odatle,naseljen u grad i okolinu.Da bi bila muslimanska teritorija.I DA,PRIJECENO JE ONIMA KOJI SU HTJELI OSTATI.Od strane Karadzicevih batinasa.Posle,Srbi su prodali svoju imovinu.....I dan danas prodaju.Cak i u RS(Istocni Stari Grad,ali i Lukavica i Pale) I sad satro zale za Sarajevom......uh uh uh. A samo po fejsu gledam te bivse sarajlije iz Ilijasa i iz stancica po Grbavici i kucica po Hrasnom i Vracama,kako se fotografisu po BG,NS,BN,ZV....Ljeti na more,zimi na Jahorinu.....A lafo ucveljeni za Rajvosa......Manite se propagande.Da zalite,vratili biste se.No vam dupe zinulo na pare...

ODGOVORITE
Name

bilo nekad

13.02.2016 20:14

Izmedu planina u srcu doline ima jedan grad,Rajvosa mu je ime....tako smo nekad pjevali i navijali za Bosnu,Zelju (ali i za CZ), ali nakon svega sto su Srbi u njemu dozivili od svojih prvih komsija i od onih iz SDS koji su ih zrtvovali hvala lijepo. Kad spominjete Ilijas,sjetih se Amela Kovacevica on je sad Bakirov ambasador a bio je iz Ilijasa i isao je sa mnom u 2.gimnaziju pa ga pozdravite vi muslimani ...bio je ziva provala i dobar drug.Sad vidim da se i on okrenuo vehabijskom pokretu a meni on i vehabije bas kao i Bakir i vehabije jer Bake je vise u Londonu nego u SA a i ima ljubavnicu jel znate ko je??

ODGOVORITE
Name

Sarajbl

14.02.2016 07:16

Niko nije cist i svi to znamo , samo malo k.k.mo. Ja sam rodjen u Sa , i morao otici. Jos nisam sreo nekoga iz Sa bilo koga da hoce ili zel da se vrati

ODGOVORITE
Name

Evo vam ga evo pa sada svi Bosnjaci i Srbi gledajte Sarajevo

14.02.2016 13:35

Ja sam se vratio na svoje i danas zivim na svom.Kazu Sarajvski egzodus,kakv egzodus?I.Sarajevo i Pale kada bi se dvije opstine vratile Sarajevu bilo bi 50 hiljada Srba najmanje.Danas mi u BiH volimo te brojke gdje koga ima vise i gdje je koga koliko protjerano,a ne kako da razvijamo to sto imamo ebes to to nije interesantno.Kada se je ubijalao i protijerivalo inace kao uobicajno za BiH nikada se ne misli sta poslje!!!Mislili ste svi super rijesili smo se Bosnjaka ili Srba sada ce nam biti sve ok hoce...

ODGOVORITE
Name

blabla

14.02.2016 14:41

Vise je razloga zasto su Srbi iz Sarajeva otisli 1996 god. To se nije dogodilo u toku vojne akcije ,kao u Hrvatskoj,nego nakon potpisivanja Dejtona.Mnogi su otisli iz straha od "revansa " zbog onog sto su radili Sarajlijama tokom rata ,neki jednostavno nisu zeljeli da zive u Federaciji ( jer se to dozivljavalo kao izdaja srpstva),a ostali na pozive Karadžića i Krajišnika kojima je trebalo biracko tijelo ,i koji su zeljeli da se promjeni demografska struktura teritorije koju su dobili Dejtonom, ne slazem se da je rijec o "egzodusu "jer su otisli DOBROVOLJNO i svako korektan ce priznati da je bilo tako.

ODGOVORITE
Name

RS

14.02.2016 17:19

U to i tvoj Tata erdogan ne veruje.

Name

re

14.02.2016 17:56

Evo i da je ova laž istina, pitanje je na koji način su Srbi nestali sa teritorije sadašnje fbih.Da ne nabrajam sve gradove evo samo par primjera:Bihać po pipisu 1991 godine je brojao 12,689 stanovnika koji su se izjasnili kao Srbi,Maglaj,13,312, Sanski most 25,363, Zenica 22,433 itd.Koliko sada Srba živi u ovim gradovima i dali su oni ''dobrovoljno'' otišli iz njih?

Name

blabla

14.02.2016 18:41

Evo primjer Ilijasa. Dejton je potpisan 14.12.1995 godine a reintegracija Ilijasa u Federaciju je bila 29.02.1996 godine . Dakle ,u gradu su 4 godine zivjeli iskljucivo Srbi ,od Dejtona do povratka ostalog stanovnistva je proslo 2,5 mjeseci i neka mi neko argumentovano odgovori ..ko je to natjerao u egzodus Srbe tog grada?..Nikakvih ratnih dejstava nakon Dejtona nije bilo ,nikakvih napada ,apsolutno nicega ...i mi smo dosli u prazan grad.Moje misljenje je, te ljude je otjerala srpska propaganda po kojoj ce svi biti zaklani itd ,a pozadina tog je ono sto sam napisao u prethodnom postu ,Karadjicu su trebali ljudi-brojevi da se promjeni demografija RS-a ,jer su na tom prostoru vecinski narod bili Muslimani-Bosnjaci.U Ilijasu smo zatekli 10-ak Srba i izuzev poneke verbalne uvrede ( sto svako normalan u kontekstu tog vremena moze razumjeti) nije im falila dlaka s glave. Ovo su argumenti za decka koji prica o tati Erdoganu i nije mi namjera da se spustam na taj nivo uvreda . Malo podsjecanje ..Turci su na ovim prostorima vladali 500 godina i diskutablno je kome je Erdogan tata ,a kome njegov djed-djed.

ODGOVORITE
Name

realista

14.02.2016 19:24

Upravo tako. Punica mi zamijenila stan rodom iz Zvornika za stan u kojem su zivjeli Srbi.Jbg zena ta Srpkinja se vec snasla tamo i pocela biznis i logicno da nije pomisljala na povratak u Ilijas.To je bilo 0ko 99 g.Sad im doslo iz guzice u glavu,nostalgija ovo ono..Iako su se mnogi pokajali,i Bosnjaci i Srbi sto nisu ostali na svom.

Name

re

15.02.2016 09:43

Ajde marš na klix lažovčino.

Name

Bane

14.02.2016 19:29

Citajuci komentare,vecini ljudi u cijeloj BiH je stvarno do te mjere ispran mozak da je zalosno kakvo smo drustvo postali.Prika,brale druze vi ste ovo ,ono uradili a zlocince iz svog naroda naravno braniti,lagati, druge prostacki omalovazavati i tako u nedogled.Pitam se zasto smo u Evropi najveci divljaci ,to ne vazi samo za BiH, nego za cijeli Balkan?

ODGOVORITE
Name

Патриот

14.02.2016 19:58

То и није никаква вест, то траје већ деценијам и то сви знају, наравно осим српских политичара, они о прогонима Срба појма немају, а нико да им каже. (Не читају коментаре ни слушају свој народ, па није ни чудо да они једини незнају ништа о томе).

ODGOVORITE