Poslije izbora novi odnos prema Srbiji

Američki senator Džon Mekejn izjavio je danas da će se posle predsedničkih izbora u SAD, krajem ove godine, spoljna politika te zemlje promeniti. 

Srbija 12.02.2016 | 20:20
Poslije izbora novi odnos prema Srbiji

Mekejn je, posle razgovora u Vladi Srbije, rekao i da je Srbija demokratski uređena zemlja i da je to postigla svojim napornim radom, a posebno je pohvalio odnos prema izbeglicama, posvećenost članstvu EU, reformama i stabilnosti regiona.

Premijer Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije, rekao da ga je susret sa američkim senatorima uverio da je veoma malo prepreka, ili da ih gotovo uopšte nema, kada je reč o stvaranju boljeg ambijenta i još boljih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Mekejn: Promeniće se spoljna politika SAD posle izbora

Mekejn, koji je republikanac, izjavio je i da će se posle predsedničkih izbora u SAD, krajem ove godine, spoljna politika te zemlje promeniti.

Upitan na pres konferenciji u Vladi Srbije da li će se posle izbora promeniti spoljna politika SAD, a posebno prema Srbiji i ovom regionu, Mekejn je, odogovorio potvrdno:

"Da... Da... Da", rekao je Mekejn, ne iznoseći druge detalje.

Američki senator je posebnu pažžnju posvetio i migrantskoj krizi:

"Veoma nam je drago što smo ovde, što nam je vlada omogućila da vidimo tranzit izbeglica preko njene teritorije", rekao je Mekejn.

Prema njegovim rečima, građani Srbije treba da budu ponosni na svoju Vladu zbog načina na koji upravlja tom krizom.

Mekejn je rekao da su itekako "priznati i prepoznati" napori i napredak Beograda na normalizacij odnosa sa Prištinom, posvećenost članstvu u EU i refomama koje su za to potrebne, napori za unapređenje odnosa sa BiH i Albanijom, kao i napredak na planu ekonomskih reformi.

"Živimo u opasnom svetu, broj izbeglica nikad nije bio veći od Drugog svetskog rata i to stavlja veći akcenat na odnose između naših zemalja, posebno zemalja koje su demokratski uređene a Srbija to jeste i to je postigla svojim napornim radom", rekao je Mejekn.

Američki senator je zahvalio Vladi Srbije na odnosu sa SAD i čestitao Srbiji predstojeći praznik Dan državnosti.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ooo

12.02.2016 19:26

Obecanje ludom radovanje...

ODGOVORITE
Name

xxx

12.02.2016 19:40

prijatelji!

ODGOVORITE
Name

Deda Nole

12.02.2016 20:24

A sta je sa srpskim izbeglicama iz Hrvatske i KiM da li ste se o njima raspitivali kako su gde zive da li smeju da se vrate na svoja ognjista jer se rat navodno zavrsio.

ODGOVORITE
Name

on

12.02.2016 20:41

Kad bi se republikanci ista pitali tamo u Americi, po svemu sudeci demokrati ostaju na vlasti.

ODGOVORITE
Name

pop

13.02.2016 04:27

Predizborna kampanja, svaki smrdo se pojavljuje u javnosti.

ODGOVORITE