Kakav divan gest Ruskinje iz Sarajeva!

Ruskinja Ljudmila Valjevac, koja živi u Sarajevu od 2007. godine odlučila je da svoj talenat i vještinu upotrebi kako bi uljepšala dane osobama koje se liječe od karcinoma.

Bosna i Hercegovina 10.02.2016 | 08:13
Kakav divan gest Ruskinje iz Sarajeva!

Naime, Ljudmila je kozmetičarka, a usluge trajnog crtanja obrva odlučila besplatno ponuditi osobama koje su prošle hemoterapiju, a nemaju novca da plate ovaj tretman.

"Trajna šminka je nešto čime se bavim preko pet godina. Prije toga sam se bavila drugim poslovima vezanim za ljepotu žene, njega noktiju i slično. Sada se bavim samo permanentnom šminkom, pa da imam vremena i za ovu humanitarne akcije“, kazala je u razgovoru za MONDO Ljudmila.

Na ovaj korak odlučila se kako bi barem malo uljepšala i olakšala život osobama koje se bore s teškom bolešću. Pored svih problema koje imaju, Ljudmila pomaže da ne brinu barem oko toga kako izgledaju. Nije joj, kaže, namjera da se posebno reklamira, već da pomogne, a dobar glas se proširio među njenim prijateljima i klijentima.

"Za sve ljude koji pate zbog posljedica hemoterapije, ja sam na raspolaganju. To je najmanje što mogu uraditi za njih“, kazala je Ljudmila za naš portal.

Hemoterapija je najrasprostranjeniji način liječenja od tumora kroz korištenje hemijskih tvari koje uništavaju ćelije karcinoma sprečavajući njihov rast i diobu, a u cilju izlječenja, sprečavanja širenja tumora i olakšanja tegoba. Česta nuspojava ovim liječenjem jeste gubitak kose, trepavica i obrva.

Iako postoji nekoliko tehnika trajnog crtanja obrva, Ljudmila u ovom slučaju koristi tehniku trajnog sjenčenja. Riječ je o procesu prilikom kojeg se uz pomoć tankih iglica umočenih u antialergijski pigment, boja trajno ubrizgava na kožu. Ova metoda nije bolna, ali većina ljudi osjeća nelagodu prilikom tretmana.

„U tim slučajevima koristim tehniku sjenčenja koja izgleda prirodno, a nije previše agresivna. Tako da se ne vidi da osobe imaju previše iscrtane obrve“, rekla nam je Ljudmila koja je sertifikovana i za rad japanskom metodom, odnosno tehnikom koja podrazumijeva popunjavanje praznina i ucrtavanje boje u formi dlačica plitko pod kožu, pored postojećih prirodnih dlačica.

"U ovom slučaju ne preporučuje se japanska tehnika, zato što je za nju potrebno da osoba ima barem malo svojih dlačica, kako bi sve izgledalo prirodno. Moje iskustvo je pokazalo da, ako radim japanskom metodom gdje nema dovoljno dlačica, to izgleda malo flekavo i neuredno, te se u ovim slučajevima preporučujem sjenčenje obrva“, pojasnila nam je Ljudmila.

Tretman sjenčenja traje oko sat vremena, te je potrebno doći na kontrolu za mjesec dana, zbog eventualnih korekcija. Taj dodatni zahvat ne traje duže od pola sata.


Ljudmila je Ruskinja, koja je udata za Sarajliju, te se zbog muža 2007. godine, odlučila doseliti u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Godinama se uspješno bavi kozmetičkim uslugama, a u njenom Beauty House salonu, na 19. spratu Twist Towera, obavljaju se i brojne druge kozmetičke korekcije.

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bošnjak

10.02.2016 08:32

Aferim Ljudmila, Bog te nagradio zdravljem.

ODGOVORITE
Name

a

10.02.2016 08:44

Rusa ima, Srba nema.. Kako to?

ODGOVORITE
Name

rajvos

10.02.2016 13:05

Ima u sarajevu svakog naroda a srbi nisu htjeli i neće da żive sa muslimanima .

Name

SA

10.02.2016 09:38

Ko ti brani, dođi i ti ,,a,,

ODGOVORITE
Name

Da

10.02.2016 10:54

Niko nebrani nikom svi su dobrodosli.

Name

re SA

10.02.2016 15:58

Nešto takvih poziva nije bilo 1992. godine. Baš suprotno.

ODGOVORITE
Name

re re Sa

10.02.2016 19:53

Ajd seronja,zivi gdje hoces,ko ti brani. Vidim da si jos u ratu,idi u podrum sad ce NATO da te osine po toj glupavoj tintari.