Đurić: Nema sumnje, formiraćemo ZSO!

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da nema sumnje da će Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji biti formirana, a da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

Srbija 09.02.2016 | 09:49
Đurić: Nema sumnje, formiraćemo ZSO!

Đurić je rekao da je ZSO ideja i cilj srpske politike za koji je pridobijena podrška međunarodne zajednice i da je to rezultiralo biselskim sporazumom kojim se Priština obavezala da omogući njeno formiranje.

Prema njegovim riječima, opstrukcija iz Prištine traje više od šest mjeseci, odnosno pokušaji da se spriječi osnivanje zajednice.

"S obzirom na to da je odnos snaga u svijetu i uticaj međunarodne zajednice ovdje na Kosovu i Metohiji veliki i izražen, nema sumnje da će do toga doći, samo je pitanje vremena", rekao je Đurić novinarima u Leposaviću nakon sastanka predstavnika Vlade Srbije i Srba sa Kosova.

On je naglasio da zvanični Beograd ne gleda mirno i ne čeka da neko udijeli političku milostinju, već da očekuje od Brisela i čitave međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Prištinu kako bi sprovela dogovorene sporazume.

Đurić je istakao da srpska strana radi normalno i priprema se u političkom i svakom drugom smislu za osnivanje ZSO.

"Sada nakon najnovijeg sastanka (u Briselu) dogovoreno je i da Upravljački tim za formiranje ZSO započne rad na izradi statuta i možete očekivati da narednih dana to i formalno da započne", rekao je on.

Ministar lokalne administracije u Vladi samoproglašenog Kosova LJubomir Marić izjavio je novinarima da je Upravljački tim za formiranje ZSO u maju prošle godine predao jednu verziju statuta ZSO i da je "međunarodna zajednica zaključila da je konačno vrijeme da se uredi okvir koji nedostaje kako bi statut bio bolje uređen i odražavao ono što je zamišljeno sporazumom".

"Vlada Srbije je 25. avgusta prošle godine potpisala sporazum i sada je obaveza uspostavljanja ZSO na Prištini", rekao je Marić, dodajući da su Vlada Srbije i Upravljački tim, kao i Srbi u kosovskim institucijama ispunili svoje obaveze.

On je naveo da je statut ZSO spreman u više verzija i da je sve spremno da se razgovara o njegovoj usklađenosti sa 15 principa koji su dogovoreni u Briselu.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar