Autsajderi osvojili Superboul, ali je novac obeležio ovaj događaj!

Jubilarni 50. Superboul imao je neočekivani ishod - NFL titulu osvojili su Denver Bronkosi, savladavši favorizovane Karolina Panterse sa 24:10. Ovo je ujedno bio i poslednji meč za čuvenog Pejtona Meninga, koji je u karijeri već jednom osvajao ovo prestižno finale, pa će svakako po lepom pamtiti svoj izlet u Denver.

Ostali sportovi 09.02.2016 | 13:40
Autsajderi osvojili Superboul, ali je novac obeležio ovaj događaj!

Ipak, ono što je zanimljivije od same utakmice na “Levis areni” su upravo brojke koje su ispratile ovaj spektakl. Tako je ovaj 50. Superboul doneo prihod od neverovatnih 620 miliona dolara za aktere događaja, što ga je učinilo najplaćenijim finalom na svetu. Ovaj okršaj je po zaradi pretekao boks meč između Flojda Mejvedera i Manija Pakjaa, koji je doneo prihod od 600 miliona dolara za samo jedno veče.

Svi koji su želeli da gledaju ovaj meč, a nisu nabavili kartu na vreme, papreno su platili za iste kod tapkaroša. Prosečna cena karte na crnom tržištu je koštala pet hiljada dolara, što je ujedno i najviša cena karte svih vremena u Superboulu.

Kada su u pitanju kladionice, na ovaj meč je uplaćeno više od četri milijarde dolara i to samo u Americi, dok je čak 97 posto svih opklada bilo ilegalno uplaćeno.

Igrači Denvera su kao pobednici u ovom meču prihodovali po 102 hiljade dolara, dok su gubitnici dobili utešnu nagradu od 51 hiljade dolara. Da stvar bude još apsurdnija, Pejton Mening po svom sadašnjem ugovoru zarađuje 882 hiljade dolara sedmično, pa mu je pobeda u Superboulu bila “sića”.

Si-Bi-Es televizija, koja je zvanični medijski sponzor ovog meča, naplatila je 30 sekundi reklame čak pet miliona dolara i tako zaradila oko 350 miliona dolara samo od reklama na ovom meču.

Što se tiče zabave u poluvremenu, publiku na stadionu je zabavljala grupa “Koldplej” i kao što je pravilo za sve izvođače, njima ovaj nastup nije bio plaćen. Razlog tome je što Superboul gleda više od 100 miliona ljudi, pa se i samo pojavljivanje na sceni smatra odličnom reklamom, pogotovo što ova britanska grupa kreće u turneju po Americi po završetku nastupa. Njima su se na sceni u jednom trenutku priključili i Bijonse i Bruno Mars, pa je to bio pravi spektakl.

Dijamantski prsten koji dobijaju svi u pobedničkom timu košta pet hiljada po čoveku i to je jedina cena u čitavom događaju koja se godinama ne menja. Dijamant je uvek iste veličine, dok je samo dizajn prstena drugačiji.

Što se tiče samih plata igrača koji su nastupali u ovom finalu, Pejton Mening bez sumnje predvodi tu grupu, jer je za karijeru prihodovao 247 miliona dolara. Njegova plata ove godine je iznosila 15 miliona dolara, a dobio je i dva miliona dolara bonusa za ulazak u Superboul. Njegov protivnik Kem Njuton je potpisao petogodišnji ugovor vredan 103 miliona dolara, a pri potpisivanju je dobio i bonus od 30 milona dolara.

Komentari / 0

Ostavite komentar