Skandal u Italiji na Kerijevoj konferenciji

Američki državni sekretar Džon Keri našao se u veoma neprijatnoj situaciji kada je prilikom zajedničke konferencije sa italijanskim šefom diplomatije Paolom Đentilonijem žena iz publike ustala i direktno optužila SAD da su stvorile Islamsku državu.

Svijet 04.02.2016 | 17:57
Skandal u Italiji na Kerijevoj konferenciji

Pres konferencija polako se bližila kraju, a dvojica državnika spremala su se da napuste salu, kada je jedna žena ustala sa svog mesta i glasno uperila prtom ka Keriju, uzviknuvši: "Vi ste stvorili Daeš!" (arapski naziv za Islamsku državu), prenosi italijanska televizija RAI. Ubrzo potom ženu su iz sale izveli karabinjeri.

Ovo nije prvi put da se za stvaranja ISIS-a optužuje Vašington. Jedan američki marinac je otvoreno rekao da je za rađanje Islamske države kriva američka invazija na Irak 2003.

"Znao sam da je to što radimo jako pogrešno, znao sam da u tome nema trunke morala, pravde i zakona. Znao sam da ćemo zbog toga platiti veliku cenu i suočiti se sa krvavim posledicama", rekao je marinac Vinsent Emanuele u intervjuu za "RT" u decembru 2015.

Džon Keri je nakon sastanka sa italijanskim kolegom izjavio da je "ubeđen da će američka koalicija smrviti ISIS". Đentiloni je, s druge strane, bio daleko oprezniji.

"Primetan je određeni napredak u borbi protiv Islamske države. Ali nema mesta trijumfalizmu, daleko smo od toga", rekao je italijanski šef diplomatije.

Izvor: Blic/RAI

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

petar

04.02.2016 18:33

To keri najbolje zna .Gospodji treba dati orden za hrabrost. Mislim da je Evropljanima dosta Americkih avantura i da je ovo samo pocetak.

ODGOVORITE
Name

marica lalovic

04.02.2016 18:38

Svaka cast. Rekla je samo istinu.

Name

serdar

04.02.2016 18:58

Žena nije glupa priča živu istinu,al naravno istina boli.

ODGOVORITE