Ne znamo šta će Rusi s podmornicama

Aktivnost ruskih podmornica u severnom delu Atlantskog okeana je na nivou iz doba Hladnog rata, ako ne i na većoj.

Svijet 03.02.2016 | 10:20
Ne znamo šta će Rusi s podmornicama

Šef pomorske komande NATO, viceadmiral Klajv Džonston je potvrdio da je severni Atlantik postao područje od velikog interesa i brige za NATO, s obzirom da kapetani NATO podmornica šalju izveštaje o sve češćoj prisutnosti ruskih podmornica.

“Još veću zabrinutost izaziva činjenica da se nije povećala samo aktivnost ruskih podmornica, nego i njihove tehnološke mogućnosti. Ovakav nivo ruskih mogućnosti još nije viđen. Rusija je pokrenula zadiviljujući put investicija na koji Zapad nije odgovorio. Njihov tehnološki šok je fascinantan i na tome im svaka čast. Njihove podmornice sada imaju veći domet, bolje sisteme i njima se lakše upravlja. Osim toga, profesionalnost posada u ruskoj mornarici je neviđena i to nas zabrinjava“, rekao je Džonston.

On je istakao da SAD i NATO ne bi bili zabrinuti kada bi ruski planovi bili poznati.

“Ne razumemo njihove strateške i operativne ciljeve. Mnogo toga što Rusi rade u poslednje vreme ne razumemo, sve je nekako skriveno u drugim aktivnostima i to nas čini nervoznima“, istakao je Džonston.

Izvor: B92

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Hm

03.02.2016 11:24

A brine li ih prisustvo njihovih podmornica u sjevernom Atlantiku i svuda po svijetu?

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

03.02.2016 12:08

Baš bi trebali vama reći šta planiraju. Moj im je savjet da više obrate pažnju na meksički zaliv.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

03.02.2016 14:30

То је пропаганда земаља НАТО пакта са којом оне желе под видом опасности од Руса да оправдају своје војне будете и по могућности да наметну русији трку у наоружању са којом желе да ИСЦРПЕ њезину економску моћ!

Name

Oladi

03.02.2016 16:51

Mikic stara komunjara i udbas

Name

VRS RVI

03.02.2016 19:38

Maloprije pročitah jedan dobar komentar na sajtu RTS-a. Čovjek je napisao: "šta će da rade nego da rone?" Što se tiče trka u naoružanju je već počela. Nije mi jasno kako mnogo ljudi misle da će zapad iscrpiti Rusiju? To postaje smješno. U svakom slučaju ako bi nedao Bog zapelo (u šta sumnjam) ima ko da pomogne. Mislim da su se Rusi pripemali čitavo vrijeme od kada je Putin na vlasti dok je NATO spavao na lovorikama i uništavao male države. Ukupno gledajući NATO još ima prednost u broju aviona za koje je pitanje da li dobri kao nova generacija ruskih aviona mada mi je to malo diskutabikno jer Rusija uveliko izvozi avione i dugačak spisak kupaca a za ostalim kaskaju pogotovo u raketnim sistemima koji mogu da ugroze skoro sve.

Name

Odgovor

03.02.2016 18:23

Bulava projektili se ne mogu lansirati s kopna. Eto sto ce im podmornice. :P

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

03.02.2016 19:14

То је тачно, а УДБА је СРБе ОЛАДИЛА И ЗАЛУДИЛА за пар идући генерација. Зато док бившим комуњарама и УДБАШИМА законом живота не смркне СРБском народу неће сванути!