"Tvrdnje o srpskom snajperisti spekulacije"

Ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala odbacio je tvrdnje da je na jugoistoku te zemlje uhvaćen srpski snajperista koji se borio na strani PKK.

Svijet 02.02.2016 | 22:14
"Tvrdnje o srpskom snajperisti spekulacije"

Nekoliko provladinih listova i novinskih agencija objavilo je prošle nedelje priču o tome da je u jugoistočnoj provinciji Sirnak, navodno, uhvaćen jedan srpski snajperista, a da je jedan snajperista koji je nedavno ubijen u istoj oblasti bio Srbin, prenosi turski list Zaman.

Turski mediji su ranije, takođe, preneli da su do sada turske snage bezbednosti ubile trojicu srpskih snajperista, pozivajući se na obaveštajne izveštaje.

U izjavi novinarima, ministar Ala je reagovao na te tvrdnje i rekao da to nije tačno.

"To nije istina. Bilo je stranih snajperista kao što je rekao naš premijer. Izveštaji o snajperisti iz zemlje koju ste pomenuli su spekulacija. Mi ne objavljujemo nacionalnosti boraca", rekao je Ala, navodi list.

Ministar je dodao da povremeno može doći do ilegalnih prelazaka iz Sirije u Tursku uprkos merama bezbednosti i to zbog nestabilnog stanja u kojem se Sirija nalazi, ali rekao je da oni koji pređu ilegalno uglavnom budu uhapšeni.

Ambasada Srbije u Turskoj je u nedelju objavila saopštenje u kojem kaže da očekuje da bude zvanično informisana o navodima turske vlade, kako bi relevantni turski i srpski zvaničnici mogli da sarađuju na razjašnjenju tih tvrdnji.

"Srbija je donela zakon koji oštro kažnjava bilo kakvu aktivnost te vrste. Ovakve tvrdnje se u svakom slučaju ne mogu, niti ih treba dovoditi na bilo koji način u vezu sa zvaničnom politikom ili aktivnostima Srbije i njenih institucija", navodi se u saopštenju ambasade koje je bilo prosleđeno turskim medijima.

Komentari / 0

Ostavite komentar