Srbija može koristiti pristupne fondove EU

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport zadovoljan je što je Srbija obezbedila uslove da koristi pretpristupne fondove EU za ruralni razvoj, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Srbija 02.02.2016 | 12:15
Srbija može koristiti pristupne fondove EU

Kako je navedeno, Devenport je u razgovoru sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković istakao da je od velikog značaja za efikasnije korišćenje pomoći EU namenjene poljoprivredi što je komisija Vlade Srbije odobrila zapošljavanje 103 osobe u Upravi za agrarna plaćanja.

Time će obezbediti sprovođenje IPARD II programa EU, koji bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrede Srbije, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima, navelo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dodaje se da je ministarka Bogosavljević Bošković sa Devenportom razgovarala i o razmeni poljoprivredno - prehrambenih proizvoda, a on je EU pohvalio uzlazni trend plasmana hrane iz Srbije na tržište EU.

Najveći obim trgovine poljoprivrednim proizvodima iz Srbije obavlja se sa EU, oko 50 odsto ukupnog izvoza i više od 60 odsto ukupnog uvoza, podsetilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Bogosavljević Bošković je najavila da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći set zakona iz oblasti ekologije među kojima i izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine kojim je predviđeno osnivanje Zelenog fonda.

Sredstvima Zelenog fonda treba da se sufinansiraju i budući IPA projekti i rešavaju aktuelna pitanja u sektoru životne sredine.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kumic

02.02.2016 12:22

Sta je s ruskim fondovima posisao amerikanac...

ODGOVORITE
Name

Михаило Микич

02.02.2016 12:56

Са руским фондовима Додик располаже. Зато СРБима овако иде.

Name

zumba

02.02.2016 12:42

A mi bili ispred Crne Gore i Srbije na putu EU.A onda na mig iz Srbije Dodik poceo kociti.Kao da je Srbima u BiH sada bolje zbog toga.

ODGOVORITE
Name

zavadi pa..

02.02.2016 12:47

"Постоје само два начина да се покори нека нација. Један је помоћу мача, а други и је помоћу дуга." Џон Адамс, предсједник САД (1797-1801)

ODGOVORITE