Analiza - Kralj betona: Niko bolji od Đokovića u istoriji tenisa!

Srpski teniser dominira na tvrdoj podlozi!

Tenis 02.02.2016 | 19:40
Analiza - Kralj betona: Niko bolji od Đokovića u istoriji tenisa!

Novak Đoković je najbolji teniser na svetu, a to mu polazi za rukom najviše zbog toga što je doveo svoju igru do nivoa da može da dominira na svim podlogama. Ipak, reklo bi se laički, a to i brojke govore, da je Đoković izrazito dominantan na tvrdoj podlozi, odnosno betonu.

Sprski teniser ima najbolji procenat dobijenih mečeva na betonu na grend slemovima u istoriji tenisa (88,28 procenata), drugi je Rodžer Federer s 86,81 odsto dobijenih mečeva, a treći Pit Sampras s 86,57 odsto. Najbolji je i kada su u pitanju masters turniri na betonu- ima 19 titula, naspram 18 Rodžera Federera.

Došao je Đoković i na korak od Federera koji ima devet titula na grend slemova koji se igraju na betonu (četiri AO, pet US opena). Novak ih sa ovim Australijan openom ima osam (šest AO, i dva US opena), čime je prestigao Pita Samprasa koji ima sedam takvih titula, dok ih Andre Agasi ima šest.

Dakle, Novak po još jednom osnovu ulazi u istoriju. Ako Nadal ima(o) šljaku, ako je Federer uvek isticao da mu je trava omiljena podloga, onda beton svakako ide Novaku.

Komentari / 0

Ostavite komentar