AO - finale (Ž): Šok za Serenu! Titula za Kerberovu!

Anđelika Kerber pobedila je Serenu Vilijams sa 6:4, 3:6, 6:4 i osvojila titulu na Australijan openu.

Tenis 30.01.2016 | 12:20
AO - finale (Ž): Šok za Serenu! Titula za Kerberovu!

Nermačka teniserka je tako osvojila svoj prvi Gren slem u prvom finalu i sprečila Amerikanku da stigne do 22. Gren slem titule i izjednači sa Štefi Graf na prvom mestu večne liste u Open eri.

Na kraju meča Anđelika Kerber je zaplakala i tek tada je dopustila da je nadvladaju emocije. Tokom meča bila je koncentrisana, igrala je blizu svog maksimuma i nije se uplašila prvog Gren slem finala.

Iskoristila je nervozu Amerikanke, ostala je mirna kada joj nije išlo i na kraju je apsolutno zasluženo stigla do velikog trofeja.

Finale je bilo kvalitetno, čemu svedoči i statistika. Serena je imala 47 vinera i 46 grešaka, a Kerberova 25 direktno osvojenih poena i 13 grešaka.

Tok meča: 

Glavno pitanje na startu meča bilo je da li će se Nemica uplašiti prvog Gren slem finala. Počela je veoma dobro, dobila je svoj prvi servis gem, već u drugom je stigla do dve vezane brejk šanse i odmah je oduzela servis Sereni - 2:1.

Uspela je Nemica i da potvrdi brejk u narednom gemu. Serena je delovala nervoznije u prvom setu, ali je i pored toga vezala nekoliko dobrih poena, vratila je brejk i izjednačila na 3:3.

Očekivalo se da će u finišu seta iskoristiti ogromno iskustvo, ali Kerberova je igrala veoma dobro. U sedmom gemu je ponovo oduzela servis Amerikanki, a tri gema kasnije odservirala je bez izgubljenog poena za 1-0 (6:4).

Serena je zaigrala nešto bolje početkom drugog seta, ali je i Anđelika odgovorila i izjednačila na 1:1. Ipak, Amerikanka je pritisak izvršila dva gema kasnije, napravila je brejk i brzo ga potvrdila - 4:1.

Amerikanka je malo po malo preuzimala kontrolu nad duelom. Kerberova je nastavila da se bori, nije odustajala od drugog seta, ali ipak nije uspela da se vrati. U devetom gemu Vilijamsova je odservirala za 6:3 i 1-1 u setovima.

Nervoza se u Sereninu igru vratila početkom trećeg seta. Delovala je odsutno Amerikanka, podsetila je na duel protiv Roberte Vinči u polufinalu US opena i Nemica je to iskoristila.

Dobila je pvi gem na svoj servis, a onda je napravila brejk bez izgubljenog poena. Ipak, već u trećem gemu je odigrala nekoliko dobrih riterna, vratila je brejk i glasno ga proslavila.

U nekoliko navrata tokom meča Anđelika Kerber je uspela da se konsoliduje posle blagog pada, a tako je bilo i u trećem setu. Povela je sa 3:2, a izuzetno važan bio je šesti gem.

Nemica je propustila četiri brejk šanse, Serena dve gem šanse, a onda je Kerberova iskoristila petu brejk loptu i povela je sa 4:2. Dobila je i naredni servis gem lako, povela je sa 5:2, ali se tada suočila sa strahom od osvajanja trofeja.

Serena je uspela da vrati brejk i smanji na 5:4, ali nije uspela da izjednači. Imala je u desetom gemu gem loptu, ali Nemica je ostala mirna, sačekala je svoju priliku i iskoristila prvu meč loptu.

Komentari / 0

Ostavite komentar