Nekada prelijep grad za život, a danas...

Homs je treći najveći grad u Siriji, nekada živahan i sa bogatom istorijom, danas je, pet godina nakon građanskog rata – uništen, napušten i najbolje pokazuje kakva je situacija u ovoj državi.

Svijet 29.01.2016 | 22:55
Nekada prelijep grad za život, a danas...

Homs se nalazi u sedištu Sirije, a nekada je važio za “glavni grad revolucije”, a u njemu su organizovani neki od prvih protesta protiv Bašara Al Asada 2011. godine.

Na hiljade njegovih stanovnika izašlo je na ulice i demonstriralo protiv predsednika Sirije što je dovelo do sukoba na ulicama sa snagama odanim centralnoj vlasti.

Grad je postao središte pobune, a vladine snage pokušavaju da ga ponovo zauzmu od 2012. godine. Sirijska slobodna armija je držala grad skoro šet godina pod opsadom.

U decembru je postignut dogovor o prekidu vatre kao i o mirnom napuštanju grada nakon dve godine pregovora između vladinih snaga i pobunjenika.

Pogledajte kako danas izgleda Homs:

Izvor: Telegraf

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

dragan

29.01.2016 17:49

Zarad rušenja Asada nije žrtvovan samo jedan grad. Žrtvovana je i uništena čitava jedna država i čitav jedan narod. Pitam se zbog čega. Zbog čega je uništen Irak, Libija i mnoge druge zemlje koje su na ivici propasti. Odgovor je više nego jasan, ali čini se da rješenja nema sve dok svijetom upravlja nekolicina prebogatih i prokletih ljudi. Negdje se pominje dolazak Antihrista. Ja sam uvjeren da je on već tu i da radi ono što radi. Istorija čovječanstva je istorija ratova i ogromnih razaranja, ali razlika u odnosu na te ratove su laži, licemerje, dvostruki aršini, a prije svega želja za otimanjem tuđeg. Nikada svijet nije bio izložen najgnusnijim lažima kao danas.

ODGOVORITE
Name

CRVENE BRIGADE

29.01.2016 18:29

Cijeli svijet je meta korportivne azdaje zarad novca unistava drzave narode i provocira svjetski rat hvala Bogu da se Rusija povratila iz kandzi dolarskog zla daj boze da se odrze u borbi protiv necastivog

ODGOVORITE
Name

memo

29.01.2016 19:06

Ovo je Holivud finansirao da ima gdje snimat filmove. Kupiće grad za 4 marke

ODGOVORITE
Name

MD

29.01.2016 19:33

Americka demokratija,milosrdni andjeo.

ODGOVORITE