Krajiški nefrolog liječi Lozničane i poezijom

„Jesam li sve uradio? Da li se moglo učiniti još da sprečim, zalečim i umanjim bol?“ Ovo pitanje bezbroj puta, kako kaže postavljao je i danas postavlja sebi u lekarskoj karijeri dugoj više od tri i po decenije ugledni loznički lekar dr Nenad Zec, nefrolog, koji danonoćno s osobljem bdi nad oko 90 pacijenata koji dolaze na dijalizu, 24 onih koji su transplantirani i mnoštvom drugih koje muče bubrezi, ne samo u lozničkom, već u malozvorničkom, ljubovijskom i krupanjskom kraju.

Srbija 29.01.2016 | 14:23
Krajiški nefrolog liječi Lozničane i poezijom

Vrsni lekar je zbirku pesama „Reči ljubavi“ darovao svojim pacijentima. Njeno objavljivanje predstavljalo je značajan kulturni događaj u zavičaju Vuka Karadžića. Knjiga će biti i u rukama mnogih gostiju Vukovog sabora, manifestacije koja je juče počela u Loznici.

Na čelu je Odseka za nefrologiju Internog odeljenja Opšte bolnice u Loznici, jednom od onih gde su sačuvane drevne vrednosti, vrline i strogo poštovanje Hipokratove zakletve. Ličnim ugledom, pažnjom, razgovorom u gotovo svako doba, dao je veliki doprinos što je, u Vukovom kraju, sada broj onih koji su potpisali donorske kartice veći od 300, a ta „armija“, kako kaže, divnih, humanih i ljudi koji imaju osećaj za muku drugih, neprestano raste.

Sa osobljem koje ga poštuje i ceni ne samo kao šefa, već snažnu i dragu ličnost, u trenucima zadovoljstva, ali i onim gorkim kad spasa nije bilo, dr Zec je, kako kaže, „iz sebe iznosio misli, koje su se, često, na nesvakidašnji način pretvarale u poeziju“. Kako je vreme prolazilo počeo je da ih beleži, pa je tako iznedrio zbirku pesama „Reči ljubavi“, čiji je izdavač Biblioteka Vukovog zavičaja, kraja u koji je autor došao iz rodnog sela Kućišta u kraju Strigovi, pored Bosansko-Kozarske Dubice u Republici Srpskoj, odakle je iz rodnog doma poneo ljudsku toplinu, reči koje znaju da budu više od leka, a evo sada, kako se ispostavilo, i one koje čine poeziju koju je ispiao na ekavici i ijekavici, na ćirilici i latinici.

"Ijekavicu je posisao sa majčinim mlekom, upijao u ranim školskim danima, ali živi i radi jednoj jezičkoj sredini kojoj se socijalno i profesionalno prilagodio i koja koristi ekavicu", kaže  Milovan Radivojević, profesor, recenzent knjige, koja će biti predstavljena i na levoj i na desnoj obali Drine, a prva stanica je Ugljevik.

Uz lečenje pacijenta, talenat za poeziju pokazala je i koleginica Dr Zeca - dr Zorka Dišić, specijalista interne medicine, koja je objavila zbirku pesama, koja vrvi od emocija i lepih stihova. To je novo kulturno osveženje ne samo za Interno odeljenje lozničke bolnice na kom rade.

V. Mitrić

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

***

29.01.2016 13:48

Poezija svakom prija, ko je voli tog ne boli...

ODGOVORITE
Name

Бојан

30.01.2016 11:42

Без чега поезија не може, то је живот и смрт: без чега живот и смрт не вриједе, то је поезија. – Исидора Секулић

ODGOVORITE