Ivanišević: Nema možda! Dajte dokaze o namještanju!

"Govorimo o algoritmima i matematici, a neki računar izbaci tvoje ime kao da si serijski ubica i onda te svi jure. Moraju postojati dokazi. Tek tada ću verovati", izjavio bivši vimbldonski šampion o navodnom nameštanju mečeva!

Tenis 28.01.2016 | 22:20
Ivanišević: Nema možda! Dajte dokaze o namještanju!

Spekulacije o navodnom nameštanju teniskih mečeva zasenile su početak Australijan Opena.

BBC je na dan početka prvog grend slema sezone objavio da poseduje dokaze o "prodatim" mečevima. Oni su naveli da su u nameštaljkama učestvovali i neki osvajači grend slem trofeja.

Brojni igrači negirali su te navode, uključujući i najboljeg na svetu Novaka Đokovića, koji je priznao da mu je 2007. bilo nuđeno 200.000 dolara da namesti meč u Sankt Peterburgu, ali je on odustao od nastupa na tom turniru.

Bivši vimbldonski šampion Goran Ivanišević rekao je da su to oštre optužbe i da nije fer spekulisati sa imenima dok ne postoje konkretni dokazi.

On je dodao da su igrači proganjani kao "serijske ubice", uprkos tome što nema dokaza o zloupotrebama.

"Dokazi ne postoje. Govorimo o algoritmima i matematici, a neki računar izbaci tvoje ime kao da si serijski ubica i onda te svi jure. Moraju postojati dokazi. Tek kada navedu dokaze da je neko uradio nešto loše verovaću da to postoji", izjavio je šampion Vimbldona 2001. godine.

Za istraživanje nameštanja u svetu zaista su korišćeni algoritmi uz pomoću kojih su unakrsno "češljani" brojni mečevi koji su navodno pokazali veće uplate na pobede i poraze na pojedinim duelima, što ih je učinilo sumnjivim.

Oni su, kako prenosi BBC, bili odmah označeni, ali ATP nije reagovao i preuzeo inicijativu da ih ispita.

Ivanišević je dodao da su to i dalje samo sumnje u nameštanja bez dokaza, a igrači koji su igrali te mečeve i dalje su samo "možda nameštali".

"To su samo pretpostavke. Možda... Možda ću imati sastanak sa Anđelinom Džoli, a možda i neću. Kako možete reći možda su? Možda ne znači ništa. U pitanju je ozbiljna stvar, gora od korišćenja dopinga, gora od ubistva... Ne možete mi reći možda je, nemojte mi nuditi matematiku, već konkretan, pravi dokaz", rekao je Hrvat.

Komentari / 0

Ostavite komentar