Financial Times: Putin pušta Asada niz vodu

Britanski Financial Times, pozivajući se na dvojicu visokih saradnika zapadnih obaveštajnih službi, objavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio od predsednika Sirija Bašara al-Asada da podnese ostavku. TASS je odbacio te izveštaje kratkom replikom Dmitrija Peskova, Putinovog sekretara za štampu: "Ne, nije tačno".

Svijet 27.01.2016 | 09:07
Financial Times: Putin pušta Asada niz vodu

Prema navodima Financial Times-a, bivši šef Obaveštajnog odeljenja Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, Igor Sergun, krajem prošle godine putovao je u Siriju kako bi predao lični Putinov zahtev Asadu.

Izvor lista saopštava da je Asad, navodno, rekao da je nemoguć razvoj odnosa između Sirije i Rusije bez njegove odlučujuće uloge. Nakon toga, Igor Sergun naglo je preminuo 3. januara. Prema zvaničnoj verziji, preminuo je od srčanog udara u svojoj vikendici.

Međutim, izvor američke obaveštajno-analitičke kompanije Stratfor, koju na Zapadu nazivaju "CIA u senci", izjavio je da je Sergun umro 1. januara u Libanu.

Kakva može da bude strategija Vladimira Putina u Siriji u bliskoj budućnosti i koliko realne mogu da budu informacije Financial Timesa i Stratfora – o tome za Ruski servis RSE govori Aleksandar Garin, politolog i profesor Evropskog centra za strateška istraživanja "Džordž Maršal" u Nemačkoj.

Garin: Može se pretpostaviti da je Putin zatražio od Asada da se povuče, jer je predsednik Rusije pre svega zainteresovan da sačuva u Siriji svoj "vodeći" položaj, a kako će se zvati "glavni vođa" koji će da garantuje Rusiji vojne baze i ostalo, to je manje važno. Asad nije demokrata koji može da ode u penziju; on je vođa mafije, lider velikog klana. To je ogromna piramida! On će se boriti za vlast do samog kraja, jer su u njega uložili svi koji sada očajnički ratuju zato što znaju da će da odu zajedno s njim.

S druge strane, Putin ima realni interes, pre svega da sačuva vojne baze. Sve ovo podseća na sovjetski rat u Avganistanu. Decenije napora sovjetske, a kasnije ruske diplomatije svodile su se na to da se neke oblasti drže pod kakvom- takvom kontrolom. Kao i svojevremeno u Avganistanu, kad se Politbiro uplašio da će novi afganistanski režim da se udalji od SSSR-a, doneta je odluka da se tamo uputi vojska.

Putin je sačuvao neko parče zemlje u Siriji, a propagandno pokriće bilo mu je to što je on tobože stao na čelo neke nove koalicije protiv (u Rusiji zabranjene) Islamske države Iraka i Levanta (IDIL). Međutim, to nije mogao da "proda" nikome, jer Rusija, faktički, bombarduje sve koji su protiv Asada.

Šta mu ostaje sada, kad se uverio da su njegove akcije kontraproduktivne i da se zaglavio u ratu na strani šiita protiv većinskih sunita. Može samo da snizi stepen apsolutne podrške Asadovom režimu. Nema šanse da bilo ko sedne za isti sto s Asadom. Zbog toga bi se moglo pretpostaviti da će Putin početi da polagano napušta Asada. Ali, njegov cilj je da sačuva onaj klan koji mu garantuje "bazu". Tako je bilo i u Libiji.

Dok je Moamer Gadafi bio prijatelj Rusije, postojala je nekakva perspektiva za strateške trgovinske ugovore, za svakojake zajedničke projekte i slično. I Moskva i Gadafi držali su se do samog kraja, a kad je Gadafi zbačen, bilo je jasno da su propale sve mogućnosti saradnje Rusije i Libije, tako bi otišla u dim i saradnja Sirije i Rusije ako bi Asadov režim sasvim propao.

RSE: Simbolična Asadova figura mnogo znači za rusku unutrašnju upotrebu. A Rusi, pretpostavljamo, ne razumeju najbolje šta se zbiva u Siriji. Hoće li eventualnu odlazak sirijskog predsednika mnogo naškoditi imidžu Vladimira Putina u Rusiji?

Garin: Ostavka predsednika Asada kao odricanje Nikolaja II od vlasti? Povlačenje "prosvećenog" monarha ili diktatora kako bi se, navodno, pružila prilika mlađima i otvorio put za pregovore. Što da ne? Ruska TV propaganda će to uraditi za pet minuta! Radi se o tome da to ne bude odlazak poput Gadafijevog, zajedno s kojim su otišli i odnosi između dveju zemalja. Gadafi nije otišao dobrovoljno, ubijen je u ratu, na vlasti u Libiji nije ostao niko od onih koji su bili povezani s Rusijom. Ako Asad ode bez vojnog poraza, to neće biti svrgavanje režima, već "meko" povlačenje s vlasti.

Mnogi diktatori pokušavaju da odu na taj način, da se povlače u drugi plan u nadi da će se ipak održati njihov klan, a da će time i oni sačuvati svoje interese. Dakle, pitanje se svodi na to kako će otići Asad. Isto to odnosilo bi se, uslovno govoreći, i na Putina u slučaju kad bi njegovo okruženje iznenada odlučilo da se otarasi svog vođe, kao što je bilo svojevremeno kad su u SSSR-u srušili Hruščova.

RSE: Može li se i današnjim političkim i ekonomskim okolnostima, pre svega zbog pojeftinjenja nafte i pada kursa rublje, očekivati promena odnosa Kremlja prema sirijskom pitanju?

Garin: Prvobitni stav je u početku bio krajnje jednostavan. On se svodio na to da su svi izuzev Bašara Asada "loši" (odnosno isto tako loši kao Islamska država Iraka i Levanta). Dakle, ako bombardujemo one koji su protiv Asada, samim tim smo na čelu "koalicije", i to delotvorne i aktivne.

IDIL je apsolutno zlo. A ako smo protiv apsolutnog zla, mi smo za apsolutno dobro. Ipak, Putin nije stigao daleko s tim objašnjenjem. Međutim, u jednom je postigao uspeh: lideri demokratskih država pokušali su da pokažu kako preduzimaju sve što je moguće ne bi li na miran način, putem pregovora, poboljšali situaciju u Siriji. Drugim rečima, koliko god loše Putin izgledao u očima svetskih lidera, oni su razgovarali s njim o Siriji.

Međutim, jedina mogućnost da Putin ostane u Siriji svodi se na to da ublaži svoj stav. Ali on ga ne može ublažiti do te mere da dozvoli Asadov odlazak. To se mora uraditi postepeno. Prvi stepen: "U redu, biće izbori, ali Asad će biti jedan od kandidata!" Drugi stepen: "U redu, biće izbori, Asad se neće kandidovati, ali on će da broji glasove!" Treći stepen: "Asad neće da broji glasove, brojaće neki drugi ljudi, ali iz njegovog klana". Četvrti stepen: "U redi, biće izbori, Asadovi ljudi neće brojati glasove, brojaće nekakva komisija koja zaslužuje poverenje". I tako dalje. Posmatrano s te strane, može se reći da Putin bolje oseća realnost nego ranije.

Izvor: RSE

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ah

27.01.2016 08:43

Bla bla blaaa da kazem i ja.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

27.01.2016 12:50

То се зове новинарска ДЕЗИНФОРМАЦИЈА у пропагандом рату којег Западна води против Русије и Путина!

Name

MAJCICA RUSIJA

27.01.2016 12:20

AMERICKO SMECE POKUSAVAJU DA PRIPREME JAVNOST ZA NESTO STZO SE NECE DESITI KAO I KOD NA 91 PREKO MEDIJA GURAJU ONO STO ZELE ALI OVOG PUTA NISU SRBI U PITANJU VEC RUSKI NBACUSKA STOP AMERICI

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

27.01.2016 17:04

Kakav je ovo smor. Stvarno treba velika bolesna mašta za ovakve "analize". Sve su kolektivni narkomani koji pojma nemaju šta je sledeći Putinov potez. Kada je tako "informisan" trebao bi znati da je Asad odnosno Sirija dala Rusiji na neograničeno vrijeme koršćenja teritoerije za ruske baze.Uz silne želje da skinu Asada i ove teorije neće moći. Putin i Asad su dobar tim za uništavanje ID i "umjerene" do zuba naouražane sirijske opozicije.

ODGOVORITE