Opasan Zika virus se pojavio u Evropi

Jedna osoba u Danskoj obolela je od opasnog Zika virusa potvrdila su testiranja, tvrdi AFP, a prenosi Rojters

Svijet 27.01.2016 | 08:34
Opasan Zika virus se pojavio u Evropi

Jedna osoba u Danskoj obolela je od opasnog Zika virusa, koji se prenosi ujedom komarca, ali je pronađen i u ljudskoj spermi, potvrdila su testiranja, tvrdi AFP, a prenosi Rojters.

Panika se proširila Evropom kada je virus “Zika” otkriven kod četvoro turista koji su putovali iz Velike Britanije u Južnu Ameriku, troje Italijana i dvoje Španaca. Ovaj virus utiče na razvoj novorođenog deteta, pa se zato uznemirenost pojačala i u ovim državama, iako su na početku bili zabeleženi slučajevi samo u Latinskoj Americi.

 Iz zdravstvenog zavoda Engleske rečeno je da virus prenose samo komarci i da se ne može preneti sa osobe na osobu. Ali, uprkos tome što su u Velikoj Britaniji zabeležena četiri slučaja ove bolesti, tamošnje vlasti su istakle da nema potrebe za širenjem panike.

Lek za ovu bolest još uvek nije otkriven, uprkos tome što je reč o veoma agresivnom virusu koji sprečava bebin mozak da se u potpunosti razvija, zbog čega se one rađaju sa manjim glavama. Zabeleženo je skoro 4.000 slučajeva širom Latinske Amerike od oktobra kada je pronađen u Brazilu.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

opet

27.01.2016 08:41

OBMANA ZA NAROD

ODGOVORITE