Kako se japanci obračunavaju sa kriminalcima

Iz zemlje iz koje dolazi mnoge ludorije, stižu nam i bacača mreža i bacač tekućine. To neubojito oružje može se koristiti za usporavanje ili smirivanje kriminalaca.

Svijet 25.01.2016 | 22:00
Kako se japanci obračunavaju sa kriminalcima

Kada se koristi zajedno s drugim nesmrtonosnim oružjem, kao što je račvasto oružje koje se naziva “vilica za nerede”, to može biti vrlo moćni alat za provođenje zakona, bezbjednost i zaštitu pojedinaca.

Iako podsjeća na nešto što bi se moglo naći u arsenalu kakvog superheroja, bacač mreže izbacuje pravi mrežni projektil. Lanser se može puniti ponovo i ima dve različita mrežna projektila.

Jedna vrsta uloška samo ispaljuje mrežu, ali druga vrsta uloška ispaljuje mrežu sa špagom koja se može potegnuti.

Lanser ima ugrađeni alarm koji upozorava da je uređaj u pogonu. Mreža se može ispaliti s udaljensoti od 2 do 3 metra od cilja.

Lanser ima očita ograničenja i jasno je da će ispravno raditi samo kada je cilj na otvorenom i kada se mreža može potpuno omotati oko njega.

I takav omogućava potencijalnoj žrtvi da pobjegne napadaču. A ako se koriste dvije li više mreža, napadač je potpuno sapleten i trebaće mu neko vrijeme da se ispetlja.

Bacač tekućine je ručni uređaj koji brzo ispaljuje tekućinu iz dva mala spremnika. Bacač tekućine može pogoditi ciljeve do 5 metara. I za ovaj uređaj postoje dvije različite vrste uložaka.

Jedan uložak sadrži tekućinu sličnu suzavcu, a može se koristiti za usporavanje ili zaustavljanje kriminalaca. Drugi uložak sadrži svijetlu tekućinu oznaku koja će sjajiti pod ultraljubičastim svjetlom te se može koristiti za označavanje napadača ili vozila u kojem kriminalci pokušavaju pobjeći.

Zavisno o primjeni oružja, ove dvije različite vrste patrona mogu se koristiti zasebno ili istovremeno.

NN

Komentari / 0

Ostavite komentar