Pod istragom četiri meča na Vimbldonu i jedan na AO!

Teniska jedinica za integritet istražuje četiri sumnjiva meča sa Vimbldona, uz jedan koji je odigran na ovogodišnjem Australijan Openu.

Tenis 26.01.2016 | 21:40
Pod istragom četiri meča na Vimbldonu i jedan na AO!

Svet tenisa trenutno potresa skandal oko nameštanja mečeva, a informacije o njemu prvi je objavio BBC prvog dana prvog Gren slema sezone.

Poslednjih dana mnogo se spekulisalo koji mečevi su sumnjivi, a odmah se znalo da su u pitanju pojedini koji su odigrani na Vimbldonu.

Prva dva sumnjiva meča odigrana 2005. godine, a tada je Australijanac Vejn Arturs pobedio Filipa Volandrija, koji je bio postavljen za 32. nosioca, dok je belgijski teniser Žil Elsener bio bolji od još jednog Italijana Potita Staračea sa 6:3, 7:6, 6:3. Dvojica Italijana su već godinama osumnjičani za nameštanje, a Starače je čak dobio doživotnu zabranu bavljenja tenisom pre nego što je oslobođen optužbi.

Volandri je teniser koji je bio u središtu istrage koju je sproveo ATP 2008. godine, a tokom njegovog meča sa Artursom pojavio se neverovatno veliki broj opklada na Belgijanca. Sa Staračea je potpuno drugačija priča, pošto je Elsener javno izjavio da mu je ponuđeno 100.000 dolara da izgubi od Italijana.

Treći meč je odigran u junu 2006. godine, a tada je Britanac Ričard Blumfild eliminisao argentinskog tenisera Karlosa Berloka sa 6:1, 6:2, 6:2. Blumfild je tada dobio specijalnu pozivnicu organizatora, a tokom karijere najbolji plasman na ATP listi bilo mu je 176. mesto. Sumniv je i duel između Jirgena Melcera i Vejna Odeznika, u kojem je Austrijanac slavio sa 6:1, 6:4, 6:2.

Na Vimbldonu je bilo još mečeva tokom kojih je registrovan veliki broj sumnjivih uplata, ali se ne zna koji su još bili pod istragom. Duel između Blumfilda i Berloka je bio posebno čudan, pošto je oko 340.000 funti uplaćeno na poraz Argentinca.

Što se tiče meča koji je pod sumnjom na ovogodišnjem Australijan Openu, to je susret između Lukaša Kubota i Andree Hlavačkove sa jedne i Davida Marera i Lare Aruabarene sa druge strane. Prema pisanju “Njujork Tajmsa”, zabeležen je veliki broj uplata na Hlavačkovu i Kubota, koji su slavili sa 6:0, 6:3.

Marero je posle meča rekao da ga je mučila povreda kolena, a pojedini zvaničnici nisu mnogo pažnje posvetili tom slučaju jer po njihovim rečima neko ko je blizak teniserima uvek može da proturi informaciju profesionalnim kockarima. Sumnja se pojavila jer su na jednom sajtu uplate na taj meč dostigle 25.000 dolara, dok su slični mečevi samo nekoliko dana kasnije zajedno imali uplatu od 2.000 dolara.

Komentari / 0

Ostavite komentar