Doktorica Bojana "stažira" na pumpi

Bojana Šrajer završila Medicinski fakultet sa ocenom 8,93 a uhlebljenje našla sipajući gorivo. Mlada lekarka nikom ne treba, a u 30. je vreme da se čovek zaposli

Srbija 24.01.2016 | 13:02
Doktorica Bojana "stažira" na pumpi

Studije medicine završila je kao jedna od najboljih u klasi, sa prosekom 8,93. Imala je mnogo planova za budućnost, a trenutno "stažira" na jednoj benzinskoj pumpi u samom centru Zaječara.

Dr Bojanu Šrajer novinari "Večernjih" zatiču na radnom mestu dok toči gorivo u jedan kombi.

"Završila sam studije u roku, na fakultetu u Nišu", s pauzama da usluži mušterije priča Bojana."Zatim sam stažirala pola godine u Zdravstvenom centru u Zaječaru, a onda položila državni ispit, sa desetkom. A, onda je usledilo - čekanje".

Kako se ispostavilo, jedan od najboljih mladih lekara nije bio potreban nikome u Srbiji.

"Slala sam molbe ZC Zaječar, RH centru u Gamzigradskoj banji i Medicinskoj školi u svom gradu, ali nikada mi niko nije odgovorio - odmahuje glavom Bojana. - Konkurisala sam i u Beogradu, Užicu, Zrenjaninu, Novom Sadu... Ma, šta da vam kažem. Na moje molbe niko se nije udostojio da pošalje odgovor. Svuda oko mene bio je zid ćutnje".

Bojana je tri godine pokušavala da nađe posao u struci. Ali, odgovora nije bilo. U međuvremenu je postala majka dečaka Lazara, koji danas ima dve godine.

"Tata je, sećam se, pre devet meseci došao kući i rekao mi: 'Ćerko, traže se ženski radnici na pumpi. Hoćeš li da točiš gorivo? Razumeću ako odbiješ', nastavlja Bojana. Odgovorila sam mu: 'Hoću da radim, kako da neću'. I, eto tako sam završila na pumpi".

Bojana kaže da se ni za trenutak nije dvoumila da li da prihvati posao.

" akve veze ima što sam lekar - smeje se sagovornica. "Pa, nije, valjda, trebalo da odbijem posao, nastavim da sedim u kući i sa trideset godina tražim novac od svojih roditelja. Ne, nisam mogla sebi da dopustim takav luksuz".

I, tako se dr Bojana obrela na pumpi, gde radi već devet meseci.

"Ubrzo se pročulo da gorivo na pumpi toči lekar", dodaje Bojana. "Mušterije su, u početku, u mene gledale kao da sam čudo. A, onda su počeli i da se šale sa mnom".

"Doktorka, sipajte 10 litara "dizela". Usput, ako može i jedan pregled", čuli smo jednu mušteriju kako se šali sa Bojanom.

"Može, naravno", sa osmehom mu je odgovorila ona.

TOČI "SUPER" I MERI PRITISAK

Nije šala, dr Bojana je postala omiljena među stanarima okolnih zgrada. Bolnica im je prilično daleko, pa skoknu do pumpe i potraže savet od nje.

"Obično me pitaju da im protumačim rezultate, neki traže savet, ali mi svi pružaju podršku. Pa, dešavalo se da ovde, na klupici, ljudima merim pritisak i stetoskopom im proveravam pluća. Tako, sada imam dva zanimanja - lekar i radnik na pumpi", naglašava Bojana, a prenose "Večernje novosti".

Ostavili smo lekarku da radi. Već smo joj oduzeli previše vremena, jer su je mušterije čekale. Bojana je, čini se, u trenutku zaboravila da je doktor. Okrenula se sledećoj mušteriji, dohvatila crevo i zapitala:

"Koliko, komšija, da sipamo..."

(Večernje novost)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

24.01.2016 12:10

Zbog tajkunske I politicarske drzave kao I kod nas ova doktorica radi na pumpi!?

ODGOVORITE
Name

Licimur

24.01.2016 13:22

Njezin jedini grijeh je što nije članica stranke...sad, vladajuće ili neke druge, nije ni bitno...

Name

Aleksandar

24.01.2016 12:10

Nema tu više ništa čudno....i ja sam kao ljekar na birou već 15 mjeseci i tražim bilo kakav posao...mora se od nečeg živjeti...a kad nemate vezu da vam nađe posao u struci morate da se snalazite

ODGOVORITE
Name

Re

24.01.2016 12:16

Eures je pun konkursa za medicinare. Ne okreci se sine

Name

Recept

24.01.2016 12:22

Uz dogovor u 4 oka prime te na odredjeno,dizes kredit,das komisiji za prijem radnika i dobijes rijesenje za stalno.I narednih 10 god.vracas kredit.

ODGOVORITE
Name

Građanin

24.01.2016 12:24

Australija, Brasiil, Norveška, Njemačka....Bog te! Imate mladost, imate diplomu. Sta čekate? Vejrovatno ste od onih strebera koji misle da je zivot samo završiti fakultet i da te sve čeka. To ne postoji. Ja kad sam vidio da tu Nema hleba, uzeo diplomu i krenuo. Daleko. I jako sam srecan. Dakle, ako ne možete prerasti duh kasabe mora poštovati onda njene zakone.

ODGOVORITE
Name

Igor

24.01.2016 13:52

Slazem se malo jezika treba i bjezite preko grane i bez skole ima posla ko hoce da radi ali kod nas je narod takav sigurno svi poznajemo nekoga da prica kako odlazi negdje a nikad da odu, tesko je ostaviti nase obicaje (da okrenemo nesto na raznju, rostilj, slave itd. Toga slabo ima preko grane samo kuca poso, poso kuca ziva istina sto pjevac ekrem pjeva

Name

Ber.

24.01.2016 13:01

Dr. Bojana, svet je velik, kreni i ti sa ostalima.

ODGOVORITE
Name

Md

24.01.2016 13:06

Pa Vučic priča kako u Srbiji cveta cvijece

ODGOVORITE
Name

Aeroplan

24.01.2016 13:08

Saamo A nivo njemačkog jezika i biraš Njemačku, Austriju ili Švajcarsku.

ODGOVORITE
Name

knele

24.01.2016 13:12

Bojana, u Njemackoj vape za medicinskim osobljem, pata od 2500 eura na gore, uci njemacki i negubi vrijeme

ODGOVORITE
Name

Dno

24.01.2016 13:15

Dno

ODGOVORITE
Name

Ćiro

24.01.2016 13:23

Ja imam fax 15.godina ne radim. Radim svašta, prezivljavam. Nemam nikakve nade, niti vise hoću na konkurs kod naših poslodavaca Neki direktor me bio primio u skolu, al je stigla blokada od visokih. Čovjek je samo rekao nemoj mene miješati u to Prozivao sam tada neke patetične i kriminalne ljude Koja god vlast dodje oni plivaju. I nije mi zao.

ODGOVORITE
Name

pumpadzija

24.01.2016 13:29

Bjezi sestro ,imas po Njemackoj Austriji traze sa tvojom strukom,bjezi ako treba i pjeske,samo idi

ODGOVORITE
Name

zvornik

24.01.2016 14:07

Da vidite kakve doktore imamo mi u Zvornickom domu zdravlja. Sve tatini sinovi sa kupljenim diplomama naravno na privatnim fakultetima. Lazo ce vam taj fenomen najbolje objasniti!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

24.01.2016 20:15

Eh, da sam mladji, ovo je prava žena.

ODGOVORITE
Name

1974

24.01.2016 21:06

Austrija,pokrajina Voralberg.Veliki je deficit ljekara,naravno da se trazi znanje Njemackog jezika.Uopste u Austriji traze medicinare.Ako moze ova informacija pomoci bilo bilo kome bilo bi mi drago....

ODGOVORITE