"Uklonili smo crva, ali nismo bili tigrovi"!

Darko Stanić govorio za "Novosti" o sukobu sa Slavišom Đukanovićem i razlozima što Srbija nije uspela da se plasira u drugu fazu na Evropskom prvenstvu.

Ostali sportovi 24.01.2016 | 21:40
"Uklonili smo crva, ali nismo bili tigrovi"!

Darko Stanić se oprostio od nacionalnog tima...

Prvi golman rukometne reprezentacije i jedan od simbola "orlova", popularni "ministar odbrane", skinuo je dres sa nacionalnim grbom, ali je ostala gorčina neuspeha sa Evropskog prvenstva u Poljskoj i sukob sa Slavišom Đukanovićem.

Iskusni kolega razloge odluke da napusti reprezentaciju uoči ključne utakmice sa Makedonijom pronašao je upravo u Staniću.

"Ne želim da dajem prostora rečima Slaviše Đukanovića", počeo je 37-godišnji Mojkovčanin.

"Ako će mu biti lakše, neka bude da je za sve u pravu. Ako si mangup, kaži otvoreno šta ti smeta. Svi smo bili u čudu. Oni koji znaju kako funkcionišemo, mogu samo da se nasmeju. Njegov potez je čak poboljšao odnos pred odlučujući susret, jer u jednoj pozitivnoj grupi, ako se pojavi crv, odmah bude odstranjen", naveo je junak iz Beograda 2012.

Stanić smatra da kada se igra za reprezentaciju konkurencija ne sme da postiji.

"U reprezentaciji ne sme da postoji konkurencija, borba za mesto. To se ostavlja u klubovima. Kod nas treba da bude dopunjavanje, timski rad na svakoj poziciji. Takve optužbe samo pokazuju kakav je neko čovek."

Sada već bivši čuvar mreže "orlova" seća se kako je saznao da neće igrati na Svetskom prvenstvu u Tunisu.

"Znate li kako sam ja na SP u Tunisu 2005. saznao da sam izostavljen iz sastava? Novinari su mi rekli da će braniti Šarić i Šterbik. Ne selektor. To je nebo i zemlja u odnosu na tretman koji je Đukanović imao. Mogao sam svašta da kažem, ali moraš da držiš dostojanstvo. Zarad sebe i tima."

Srbija je u Poljskoj pokazala mnogo više nego pre dve godine u Danskoj, uprkos tome što je u Skandinaviji osvojila dva boda. Posle propuštenog Svetskog prvenstva u Kataru, igre ovog januara vraćaju veru, ali...

"U mečevima sa Poljskom i Makedonijom nismo prepoznali ključne trenutke. Kad ti se ukažu takve prilike, skočiš kao tigar da ih ugrabiš. Pristup u glavi nije bio pobednički, da sačuvaš prednost makar sakrio loptu ispod dresa. Ostavio sam im jednu misao na rastanku. Da razlikuju šta je to kad se igra da bi se igralo i da bi se pobedilo", podvukao je Stanić.

Legendarni golman u planu ima da igra rukomet još godinu-dve, a onda da se vrati u srpski rukomet i pokuša da prenese veliko iskustvo na mlađe igrače.

Komentari / 0

Ostavite komentar