"Tamo gdje idem, pare mi nisu potrebne"

Sa Marijom Zlatić, koja je nasledila bogatstvo iz daleke Australije. Novac dala ljudima koji je čuvaju i komšinici jer joj je pomogla da nađe nasledstvo pokojnog muža.

Srbija 20.01.2016 | 22:05
"Tamo gdje idem, pare mi nisu potrebne"

Jeste, sine, ja sam Marija Zlatić, naslednica skoro milion dolara, koliko mi je ostalo nakon smrti mog supruga Momčila, koji je preminuo pre pet godina u Australiji.

Ovim rečima nas je u sredu dočekala Marija Zlatić (86), nakon što su "Novosti" pronašle njenu kuću od blata, smeštenu usred šume u planinskim vrletima u okolini Boljevca.

Nakon gotovo dvočasovnog pešačenja po dubokom snegu, put nas je odveo do udžerice u kojoj živi Marija. Kucali smo petnaestak minuta, dok starica nije otvorila vrata. Nepoverljiva, sumnjičava, oprezna... Ipak, pristala je da, stojeći na dovratku svoje trošne kuće, u kojoj nema vode i koja preti da se svakog trenutka sruši, ispriča svoju životnu priču.

"Prvo, da znate, ja sam od mog Momčila dobila nešto više od 940.000 australijskih dolara, ali sam taj novac podelila ljudima koji me čuvaju, kao i komšinici, koja mi je mnogo pomogla da nađem nasledstvo mog muža", kazuje Marija. "Ja, od tih para, više nemam ni dinar. Uostalom, meni novac i ne treba. Dovoljno mi je da imam hleb, vodu i drva, da se zimi ogrejem."

Marija živi u trošnoj kući, okružena psima, koji su joj najbolji prijatelji. Gleda da za njih ima hranu, a među ljude retko silazi.

"Tamo gde ja uskoro treba da idem, pare mi ne trebaju, zato sam ih i poklonila" kroz smešak će baka Marija. "Dala sam novac ljudima koji me čuvaju. Dođu oni ovde, do mene. A, znate li vi koliko je to zimi teško. Donesu mi hleb, balone vode, naseku mi drva... Njima te pare, a ja ne znam ni koliko je to, više trebaju. Meni je dosta mojih osam hiljada dinara, koliko dobijam na ime poljoprivredne penzije. Da, deo sam dala i komšinici koja se, nakon Momčilove smrti, četiri godine dopisivala sa ljudima iz Australije i na kraju uspela da izdejstvuje da dobijem to famozno nasledstvo."

JOŠ JEDAN NASLEDNIK?

Prema nezvaničnim informacijama "Novosti", nedugo nakon što je Marija dobila nasledstvo, iz Australije su počela da stižu pisma da je naslednik pronađen na petom kontinentu, kao i da je pokojni Momčilo, ipak, ostavio testament. Te tvrdnje, međutim, nisu dokazane.

Kako se ispostavilo, Momčilo je u nekretninama u Australiji imao blizu tri miliona dolara. Međutim, nakon njegove smrti, porez nije plaćan, pa su, nakon što su svi dugovi namireni, Mariji preostalo nešto više od 940.000 australijskih novčanica.

"Sećam se, kao da je juče bilo" setno će Marija. "Bilo je to 1956. godine. Momčilo i ja smo kupili kartu u jednom pravcu za Australiju, a put nas je odveo u gradić Gvildford. Moj muž je radio kao tesar u jednoj fabrici, a ja sam brinula o domaćinstvu."

Nakon godinu i po dana, Mariji je stigla vest da joj je majka Stana teško bolesna. Nije razmišljala. Sela je u prvi avion i vratila se kući.

"Očuvala sam i sahranila majku, ali se u Australiju više nisam vratila", nastavlja Marija. "Momčilo mi je, povremeno, pisao. I, da, slao mi je novac. Želeo je da se, kada dočeka penziju u Australiji, vrati u Srbiju."

Godine su prolazile. Potom i decenije. Ali, Momčilo se nije vraćao. Pričalo se da se u Australiji obogatio i postao gazda nekoliko farmi stoke, ali su svi mislili da to nije istina. Tek, pre pet godina Marija je čula da joj je suprug preminuo.

"Kazala sam to komšinici Mari i zamolila je da, ako može, sazna nešto više o tome", dodaje Marija. "Komšinica je stupila u kontakt sa ljudima iz Australije. Godinama je tragala i na kraju su me, početkom septembra prošle godine, obavestili da sam nasledila Momčilovu imovinu. Pare sam dobila pre nekoliko meseci. I odmah sam ih podelila. Meni, vidite i sami, baš ništa ne treba."

Baka Marija se, potom, izvinila. Kazala da je da mora da nahrani pse i da mora da ide. "Milionerku" smo ostavili u kući od blata, sakrivenoj usred šume. Samo su slabašan dim iz dimnjaka udžerice i psi čuvari oko lepenca svedočili da tu ima još malo života...

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

bn

20.01.2016 21:28

Tako skromna. Svi treba da nesto naucimo od nje.

ODGOVORITE
Name

mn

20.01.2016 21:31

Upravo tako..

Name

E ja

20.01.2016 22:12

Kako bi dobro bilo s ovom staricm probesti bar jedan dan,da osjetimo tu skromnost i dusu cistu.

Name

lajk

20.01.2016 22:56

Nije sve u novcu , bako svaka ti čast, baka je puna ljubavi!!

ODGOVORITE
Name

Snježana Lukić

21.01.2016 07:17

Nadam se da će ti ljudi prema kojima je bakica bila darežljiva ,poboljšati joj život i da to života što joj je ostalo proživi u boljim i ljepšim uslovima....jer je zaslužila....Grijeh je bakicu ostaviti da živi u ovakvim teškim uslovima....!!!

ODGOVORITE
Name

Munja

21.01.2016 10:02

Nije sve ni u parama ima nešto i u zlatu

ODGOVORITE