"Tačno sam znao kako će MASTERS biti namješten"!

Skandal oko nameštanja poslednjih dana potresa tenis, otkrio ga je BBC pred sam početak Australijan Opena, a sada su objavljeni novi detalji.

Tenis 21.01.2016 | 19:40
"Tačno sam znao kako će MASTERS biti namješten"!

Bivši teniser iz Južne Amerike je za BBC rekao da je nameštanje mečeva ustaljeno i da su čak i neki od najboljih na svetu “pokvareni na neki način”.

On je čak istakao da nameštanje nije ograničeno samo na nižerangirane profesionalce, kao i da je to tajna koju svi znaju.

Taj teniser, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da su teniski zvaničnici upoznati sa tim ko je sve umešan, ali da ne žele da zaustave nameštanje.

Jedinica za teniski integritet (TIU) objavila je da odbacuje bilo kakve nagoveštaje da su zataškani dokazi o nameštanju mečeva.

“Pozivamo tenisera koji stoji iza tih optužbi da nas kontaktira i podeli sa nama informacije koje ima”, stoji u saopštenju Jedinice.

Te optužbe su došle samo dva dana pošto je BBC otkrio detalje o ilegalnom klađenju na teniske mečeve u poslednjoj deceniji.

U ekskluzivnom intervjuu za BBC taj neimenovani trener, koji se sada bavi teniskim poslom, naveo je detalje kako se mečevi nameštaju i na šta su sve kriminalci spremni da ne bi bili otkriveni.

“To je kao tajna na turu koju svi znaju, ali o tome se ne priča. Kada vidimo, samo nastavimo dalje”, istakao je taj teniser.

Po njegovim rečima, postoje tri veće grupe koje kontrolišu klađenje na teniske mečeve i isplate igračima se vrše u kešu, bez ikakvih tragova.

“Svaka grupa ima veliki broj ljudi koji razgovaraju sa igračima. Takođe imaju veliki broj računa, negde 50-60, na koje uplaćuju male sume novca. Na kraju, to ispada velika suma, zaista ogromna”, naglasio je taj teniser.

BBC prenosi da je pokušao ponovo da stupi u kontakt sa tim teniserom da bi mu pojasnio koliko bi neki igrač mogao da zaradi od nameštanja mečeva tokom godina, ali nije uspeo.

“Zna se ko to radi, a ko ne. Kao teniser, znam ko namerno propušta lopticu ili vraća udarac u sredinu namerno. Ko se trudi, a ko ne. To nam je posao, mi znamo”, naglasio je taj teniser.

Takođe, taj teniser tvrdi da igrači razmenjuju osmehe i komentare koji nagoveštavaju da su namestili meč.

“Počeo sam da verujem da su najbolji teniseri umešani pre nekoliko godina, kada mi je jedan momak rekao kakav će rezultat biti na naredna dva turnirima, rekao mi je ko će pobediti i kako će se to desiti. U početku sam mislio da se on samo hvali da bih ja pao na njegovu igru. Ali, onda sam se smejao kako je koji meč odmicao jer mi je rekao da če se baš tako nešto desiti. I govorim o Masters seriji, u kojoj učestvuju samo velika imena”, istakao je taj teniser.

Neimenovani teniser je istakao da mu nije rečeno samo ko će kada pobediti, već kako će tačno to uraditi.

“Dok sam gledao turnir, nisam mogao da verujem. Nije bilo lako znati da morate da izgubite. Kada krenete, a sve vam ulazi, počinjete da paničite. Tako da kada vidite da neki teniser pobeđuje tako lako, a onda počne da promašuje namerno, svaku lopticu, pa na kraju izgubi jednostavno ne možete da verujete”, naglasio je taj teniser.

Komentari / 0

Ostavite komentar