SPC i Vatikan o kanonizaciji Stepinca

Delegacija Srpske pravoslavne crkve papi Franji je u subotu u Vatikanu uručila odgovor patrijarha srpskog Irineja na njegovo pismo od prošle godine, povodom kanonizacije Alojzija Stepinca.

Region 19.01.2016 | 22:05
SPC i Vatikan o kanonizaciji Stepinca

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i bivši ambasador pri Svetoj stolici Darko Tanasković predložili su i sastav SPC za razgovore sa Rimokatoličkom crkvom o ulozi kontroverznog hrvatskog kardinala.

Da je ovo bila glavna tema sastanka u Rimu, potvrdio je juče i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"U odgovoru našeg patrijarha papi predložena je komisija za razgovore i sada očekujemo od Vatikana da u svom odgovoru odredi komisiju", rekao je vladika Amfilohije. Osim članova Biskupske konferencije Katoličke crkve u Hrvatskoj, u dijalogu sa SPC najverovatnije će učestvovati i neposredni predstavnici Svete stolice.

Za sto sa predstavnicima Vatikana sešće komisija SPC u koju su osim mitropolita Amfilohija predloženi i vladika bački Irinej, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika slavonski Jovan, ambasador Darko Tanasković i više savetnika.

Mitropolit Amfilohije negirao je da je na sastanku u Vatikanu bilo konkretnog razgovora o papinoj poseti Srbiji.

"Papin dolazak pitanje je budućnosti, što je neki način vezano i za ličnost Alojzija Stepinca. Period njegovog života najtragičniji je u odnosima Katoličke crkve i pravoslavlja i jednostavno se prelama preko njegove ličnosti", rekao je mitropolit Amfilohije i podsetio da je sve to povezano sa vekovnim dijalogom Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, koji "od 11. veka nikada nije prestao u pokušaju da se vaspostavi izgubljeno jedinstvo".

Katolički krugovi u Hrvatskoj, međutim, tvrde da već duže vreme postoje tajni planovi za dolazak pape Franje u Srbiju i da će te posete sigurno biti. Poseta Beogradu, a prema nekim izvorima i Moskvi, uslov je i za donošenje konačne odluke o kanonizaciji Stepinca.

"Tokom susreta delegacije SPC i pape u Vatikanu razgovaralo se o Stepincu, ali i o mogućoj poseti Franje", rečeno je "Novostima" u vrhu Katoličke crkve u Hrvatskoj."

"Ovog puta nije bilo govora ni o kavim dodatnim uslovima za dolazak, poput prethodne posete Jasenovcu. Dolazak u Beograd papi bi bio veoma značajan, jer bi to bila uvertira za rad na poseti Moskvi i Ruskoj patrijaršiji."

Informacije o pripremama za papinu posetu Srbiji, koje se vode daleko do očiju javnosti, pokušali smo juče da dobijemo i u samom Vatikanu. U Odeljenju za štampu Svete stolice kratko nam je rečeno da u ovom trenutku Beograd nije na listi mesta koje će papa uskoro posetiti.

"Papa Franja, kao što je poznato, manje putuje od svojih prethodnika. Raspored planiranih putovanja u vanrednim slučajevima podložan je promeni. Ali, teoretski nije nemoguće da će papa možda već i ove godine posetiti Srbiju", rečeno nam je u vatikanskom Odeljenju za štampu.

IKONE NA POKLON

Delegacija SPC u ime patrijarha Irineja uručila je papi Franji ikonu Bogorodice Studeničke, kao i Svetog Jovana Vladimira, povodom hiljadu godina od njegove smrti. On je postradao u vreme jedinstva hrišćanske crkve. Srpske vladike informisale su papu o obeležavanju godišnjice njegovog stradanja, u okviru koje će biti osvećen Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru i održan međunarodni naučni skup o njemu i njegovom vremenu.

CRKVA NA KiM

Srpska patrijaršija očekuje da njeni predstavnici budu uključeni u predstojeći dijalog između Beograda i Prištine na temu budućeg statusa i položaja SPC na Kosovu i Metohiji.

"Samo bezumni ljudi mogli bi da iz briselskih razgovora isključe Crkvu", rekao je u ponedeljak mitropolit Amfilohije.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

20.01.2016 18:24

Тешко СРБима Светог Саве са екуменистима као гробарима СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хришћанске праводлавне националне идеологије и СРБског начина живота. АНТИХРИСТ ДОЛАЗИ!

ODGOVORITE
Name

jerej milenko zec

30.12.2017 23:49

dragi mi po Bogu brate, evo skoro dvije godine,a samo Vas komentar stoji na stranici ovoj.Ima mnogo raloga tome; strah zivotu obraz kalja cesto,kako je govorio vladika Rade Tomov.Drugo velika nezainteresovanost od domacih a treca i najveca,sektaski pristup osnvnim pravilima Serbskog vjerskog zivota.Do pada berlinskog zida ateisticka sekta je upravljala dosta tajno,no sled toga u ime ''zastite nacionalnih interesa''uspjeli su da dovedu svoje ljude na najvaznija mjesta u pravoslavnim cerkvama . Isti ti i takvi su lansirali onu glupu krilaticu;''Svi nas mrze sto smo pravoslavci.''Poruka oeve besmislice je direktno od oca lazi.'' ''Odreknite se pravoslavlja pa cete biti obljubljeni medju nama koji nismo pravoslavni.''Kao sto znte ovu zamku slabo ko je primjetio u nasoj Crkwi,a posledice su nesaglediwe. Ako se i desi da neko nesto primjeti i pocne skretati sojima najliznjima paznju prodje kao onaj kmet Siman. Kod nas je vrlo popularno rascinjenje,atime umanjujemo Svetu tajnu pokajanja. Jos u skoli sam predlagao mome profesoru dogmatike da se predlozi Sv.sinodu da napisu Sv.sluzbu za brisanje Sv.Blagodati,kao sto je i dobijamo prilikom Sv. rukopolozenija.Zelim Vam uspjeh u buducem radu,nedajte mjesta razocarenju. odani Vam brat po Bogu i naciji serbskoj jerej Milenko n.o.t.l.