Aplikacija za članstvo do kraja mjeseca

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas u Brčkom da je optimista kada je u pitanju podrška Evrope BiH i da će aplikacija za članstvo u EU biti podnesena do kraja mjeseca.

Bosna i Hercegovina 19.01.2016 | 14:47
Aplikacija za članstvo do kraja mjeseca

On smatra da bilo dobro da dođe do rješenja kada je u pitanju mehanizam koordinacije.

"Trebalo bi da te neke blage nedoumice koje postoje budu razriješene što bi stvorilo pozitivniji aspekt. Naravno, tu je i sporazum o trgovini", rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, ovo je bitan politički trenutak da snage u BiH koje žele da se okrenu budućnosti budu podržane.

"Nadam se da će Evropa pokazati razumijevanje, jer bi naglo otvaranje moglo imati posljedice po poljoprivredu u BiH. Očekujem da će nam dati neki vremenski period da to prilagođavanje teče nekoliko godina", kaže Ivanić.

On smatra da BiH zaslužuje nagradu za ono što je urađeno prošle godine kada je, kako je rekao, bilo puno pomaka.

Ivanić je jutros prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Brčkom, a nakon toga litiji ulicama Brčkog do izletišta Ficibajer gdje se pliva za Časni krst.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

007

19.01.2016 12:48

Kakva aplikacija?dok nam je u gostima Visoki predstavnik i strane sudije o EU nema ni govora,

ODGOVORITE
Name

onima koji ce komentarisati

19.01.2016 12:59

Neka mi navedu JEDAN, al BAREM JEDAN, argumentima i papirno dokumentovan clanak sta je sporno clnastvu? Ne neki clanci od kvazi novinara iz novina, nego pravno i ekonomski opravdan.. I da... Samo nemojte spminjati Grcku, SPaniju, Portugal i Hrvatsku. Jer ti su trosili i na zlatna g...a a ne samo na mobitele, stanove, kola, putovnja itd... Zasto Nijemci se ne zale? Ili Francuzi? Englezi se zale jer im je to u krvi? I na karju. EU je pomirila i najvece neprijatelje. A koga je to pomirila Rusija? Halo mobiteli auta odjeca MADE IN RUSIA

ODGOVORITE
Name

re onima koji ce komentarisa

19.01.2016 15:49

dragi moj život se ne sastoji od mobitela, LCD televizora, farmerica i sl. Stvar je mnogo delikatnija. Njemačka ne prima izbjeglice iz humanosti nego što im godišnje nedostaje oko 600.000 radnika (ne inženjera i doktora). EU je u javnost prezentovana kao zajednica bogatih i vrijednih naroda, a u pozadini je stvaranje četvrtog rajha na drugačiji način. Naši političari "žure" u EU kako bi se dočepali kojekakvih džabnih fondova. Mislim da se u EU ide zasukanih rukava i uređenog društva bez nacionalnih, vjerskih i drugih konflikata. BiH je prebogata konfliktima zbog toga sam pesimista u pogledu pritupanja EU. Jedina šansa nam je ukoliko se Rusi zainteresuju za ovaj prostor pa da bi ih preduhitirli evropljni če nas primiti takve kakvi jesmo.

Name

Dane

19.01.2016 13:01

Bilo bi pošteno prema ovoj državi i njenim građanima organizovati referendum da li građani BiH žele put evropskih integracija, pa onda poslije toga razmišljati o aplikaciji, reformama i ostalim obavezama koje nose evropske integracije... pitanje je koliko građani žele i da li je pravi momenat za takvo nešto. Vučić radi odlično on novim izborima i novoj vladi kupuje legitimitet za evro integracije. Našim političarima su puna usta evropskih integracija a pola i više nema pojma šta to znači i šta to predstavlja.

ODGOVORITE
Name

crni milojko

19.01.2016 13:53

E moj Dane ocigledno i ti ne znas sta znaci EU integracija jer da imalo poima imas ne bi tako pisao. Zar pristup trzistu rada ili skolavanje u EU zemljama ne bi bio dovoljan razlog za evropsku integraciju. Samo koruptivni politicar moze biti protiv EU da u miru muze ovce i kupuje glasove za 20 KM.

Name

re crni milojko

19.01.2016 14:16

Bravo. U jednoj recenici si sve rekao...

ODGOVORITE
Name

Zvornik

19.01.2016 15:41

Hahahahah cuj referendum i opet bi Srbi rekli nemoze bilismo preglasani od Bosnjaka i Hrvata

ODGOVORITE