Bivši obavještajac: Svijet klizi ka ratu

Majkl Flin, bivši šef američke Vojne obaveštajne službe, u intervjuu za ruski dnevnik Komersant ističe neophodnost saradnje Rusije i SAD u vezi krize u Siriji, jer bi u suprotnom, posledice mogle biti katastrofalne

Svijet 19.01.2016 | 07:17
Bivši obavještajac: Svijet klizi ka ratu

Flin, koji je vodio službu od 2012-2014. godine je poznat kao kritičar američke invazije na Irak i međunarodne vojne operacije u Libiji. On je za ruski Komersant govorio o posledicama ruske intervencije u sirijskom sukobu.

Na pitanje o američkoj politici u Siriji, Flin je odgovorio da je američka politika u toj zemlji potpuno nejasna i da je, u smislu američkih interesa, potrebno vratiti se korak unazad i revidirati strategiju, jer je u ovom trenutnku verovatno da će SAD zajedno sa ostalim anti-asadovim snagama podržati i islamiste povezane sa Islamskom državom.

“Moramo da zaustavimo uplitanje u ovaj sukob, jer slanjem oružja u Siriju podstičemo konflikt. Takođe mislim i na Rusiju. Moramo da ulažemo u bezbednost i veliku ulogu u tome treba da igra zajednica arapskih zemalja”, kaže Flin.

On dodaje da je ruska intervencija promenila ravnotežu i dinamiku sirijskog sukoba, ali da su posledice po Rusiju, poput terorističkog napada i rušenja putničkog aviona na Sinaju i turskog obaranja ruskog lovca “isuviše nepovoljne za početak intervencije”.

“Mislim da velike sile, Rusije i Zapad - mogu da rade zajedno. Ovo je krupno pitanje. I ne radi se o diplomatskim pregovorima, već o tome kako ćemo sarađivati na bojnom, informatičkom i digitalnom polju. Mi čvrsto verujemo u postojanje zajedničkog interesa za uništavanje radikalnih oblika islama. Ako to ne uradimo ovo zajedno, moraćemo da pokušamo da to uradimo sami, što će biti mnogo teže”, kaže Majkl Flin.

Bivši šef američke vojne obaveštajne službe takođe ističe da je potrebno imati plan koji ostavlja više alternativa u odsudnom trenutku, i pita se da li Putin i Obama veruju da imaju najbolji plan.

“Kada pogledam šta se dešava i kako se događaji razvijaju, vidim da nad nama visi velika pretnja. Mislim da nismo zadržali za sebe dovoljno mogućnosti, a pravac kojim sada idemo je proširenje sukoba i veliki rat. Što smo bliži tome, veći je rizik, veća cena, a ostaje nam manje izbora. Zato je sada važno da SAD i Rusija rade zajedno radi stabilizovanja situacije.

Na pitanje da li SAD imaju dugoročnu strategiju za Siriju i region u celini, Flin odgovara:

“Evo, ja samo mogu dati svoj stav o ovom pitanju. Stvarno ne razumem šta je danas američka strategija; nedostaje jasnost, preciznost i doslednost. Po mom mišljenju, strategija bi trebalo da se sastoji od četiri komponente: prvo morate da postignete sigurnost, onda da stabilizujete region, zatim morate da počnete da stimulišete ekonomski prosperitet i dovedete nove ideje, nove tehnologije i novi obrazovni sistem. Region mora da se razvija tokom dovoljno dugog vremenskog perioda.

Ovu strategiju moraju sprovesti ne samo SAD i Zapad, već i regionalne sile - Rusija, Kina i Indija, jer trenutna situacija utiče na sve nas, bez izuzetka. U kratkom roku ne možemo da nastavimo u istom pravcu. Ovo je neodrživo”, kaže na kraju Majkl Flin.

(RBTH/Kurir)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

necu da pametujem

19.01.2016 06:57

U pitanju je koncept multikulturalnosti. USA kao zemlja u kojoj su zastupljene sve kulturne zajednice svijeta naspram Rusije, Kine, Indije i arapskog svijeta koje su u sustini monokulturalne. USA mora da balansira kod svojih biraca, pa donekle i Indija, medjutim Rusija, Kina i arapske zemlje to ne rade. Narocito arapske zemlje koje su u sustini "drustvo jednog lica i familije". Rusija je u stanju jednog vida "oligarhije" a Kina jos uvijek u stavovima "zatvorenog" komunizma. A "siroce" Evropa je izmedju svega ovoga, koja jos koristi "pelene". Rata naravno nece biti na globalnom planu, ali sigurno ce ga biti kao sto je sada i radjace se nove "nakaze" drustva i drustvenog uredjenja. Ko zna, mozda sutra nastane neka nakaza koja ce samuraje ili kamikaze obnoviti (neka se ne ljute japanci za ovaj izraz) ili neke nove Gandhije ili Lincolne ili Lenjine ili Maoe ili Che Guevare... Uvijek postoji opasnost, bila i i uvijek ce biti...

ODGOVORITE
Name

Hm

19.01.2016 08:48

U pitanju je sukob interesa vlasnika nakrupnijeg svjetskog kapitala. Sve ostalo je prazna priča.

Name

Ja

19.01.2016 10:01

Pojma ti nemas sta brljezgas! I republikanci i demokrate u USA su clanovi masonske loze! Demokratija (osjecaj da odlucujes nesto) i komunizam (diktatura) su izmisljeni od strane masona! Sad u USA borba izmedju Hilari (fasista) i Trumpa (morona) je samo zvaka za seljaka! Kako god, masoni su na vlasti u USA!