Zvezda dovodi potomka četničkog vojvode i filozofa pobedničkog mentaliteta!

David Babunski nalazi se pred vratima stadiona Rajko Mitić. Ko je on i koliko može da doprinese crveno-belima, pitali smo kolegu iz Makedonije.

Fudbal 19.01.2016 | 19:20
Zvezda dovodi potomka četničkog vojvode i filozofa pobedničkog mentaliteta!

Prvo pojačanje Crvene zvezde u zimskom prelaznom roku, po svemu sudeći, biće David Babunski. Mladi makedonski vezista, školovan u Barseloni.

Više o ovom 21-godišnjem fudbaleru pokušali smo da saznamo u komšiluku, od kolege Milka Živkovića, sportskog novinara lista "Nova Makedonija", koji je imao priliku da ga gleda kako igra i da razgovara sa njim.

Šta je to što bi David, stariji sin nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije, Bobana Babunskog, mogao da donese u Crvenu zvezdu?

"David ima dobar pas, pregled igre i tehniku, što se i očekuje od igrača koji je prošao Barseloninu školu. Njegov način razmišljanja na terenu dosta se razlikuje od ovdašnjih igrača, verovatno zbog Barseloninog pobedničkog mentaliteta. To će mu sigurno pomoći da se uklopi u Zvezdu, gde su očekivanja i pritisak veliki", smatra Živković, koji je istakao i da je Babunski "klasična desetka":

"Hoće da preuzme odgovornost, voli da je lopta često kod njega i ume da pokrene ceo tim, da unese živost u igri".

David Babunski je rođen 1. marta 1994, a u čuvenu "La Masiju" stigao je sa 12 godina. Za B tim Barselone odigrao je 48 utakmica, međutim, nije uspeo da se probije i do prvog tima.

U Španiji je poznat po nadimku "Filozof iz Barselone", koji su mu mediji dali zbog bloga na kojem piše o raznim životnim temama i problemima.

"Taj nadimak je ogromna čast za mene", izjavio je Babunski za "Novu Makedoniju" u julu 2012.

"Počeo sam da pišem blog, jer sam želeo da podelim svoje ideje sa svetom, a internet je najbrži i najjednostavniji način da se to ostvari. Za mene, filozofija je jedini način da se postignu svi ciljevi u životu. Nadam se da će što više ljudi, naročito mladih, izabrati ovaj put", rekao je u istom intervjuu, a osvrnuo se i na vezu sa fudbalom:

"Znanje i razmišljanje omogućavaju mi da donosim prava rešenja, ne samo na fudbalskom terenu već i u svakodnevnom životu".

Mladi Babunski ističe, takođe, veliki značaj porodice u svom životu i karijeri, a njegov mlađi brat Dorian (19), koji igra na poziciji napadača, takođe bi trebalo da postane fudbaler crveno-belih, ali od leta. On je, trenutno, u španskom trećeligašu Fuenlabradi, a prošao je kroz školu Real Madrida.

Zvezda je, inače, interesovanje za Davida Babunskog pokazala još 2013. godine, kada je na "Marakanu" želeo da ga dovede tadašnji trener Aleksandar Janković.

Potomci četničkog vojvode
Navodno, porodica Babunski je potomak četničkog vojvodine Jovana Stojkovića, poznatijeg kao Vojvoda Babunski (1878 -1920), o kojem je ispevana pesma, kasnije prepevana u poznatu "Sprem'te se, sprem'te četnici".

Komentari / 0

Ostavite komentar