Sedam država EU ukinulo šengen

Evropska komisija saopštila je danas da je Austrija odlučila da "zbog situacije s imigrantima koja je izmakla kontroli" do februara produži od septembra uvedeni nadzor unutrašnjih šengenskih granica.

Svijet 18.01.2016 | 17:10
Sedam država EU ukinulo šengen

Time je ukupno sedam država Evropske unije zavelo takav privremeni granični nadzor unutar šengeskog prostora, izjavila je predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Nataša Berto (Natasha Bertaud).

Mediji u EU prenose i najavu vlade u Ljubljani da će uvesti proveru pasoša i identiteta putnika na slovenačkim granicama.

Berto je navela da su, na temelju šengenski odredbi za "prinudne prilike" Švedska, Danska i Norveška zavele nadzor na šengenskim međama.

Ona je dodala da su zbog procene o pretećoj situaciji, što je saglasno šengenskim pravilima, takve mere preduzele Austrija, Francuska, Nemačka i Malta.

"Austrija je Evropsku komisiju već u septembru obavestila da uvodi privremeni nadzor na unutrašnjim šengenskim granicama, saglasno statutu i odredbama šengena", objasnila je Nataša Berto.

Vlada u Beču je sad Komisiji u Briselu stavila do znanja da je "produžila tu privremenu graničnu kontrolu do februara zbog toga što je situacija s imigrantima izmakla kontroli".

Mediji u EU su preneli i izjavu predstavnika austrijskog ministarstva spoljnih poslova da bi "sledeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenačkim granicama".

Italijanski listovi javljaju da je to zabrinulo vlasti u Rimu jer bi se moglo desiti da se izbeglice i migranti nagomilaju na italijanskim granicama, ako više nemaju prolaza preko Austrije i Slovenije.

Rimske vlasti su se uznemirile i zbog toga što su se nemačka kancelarka Angela Merkel i njen ključni stranački parter, bavarski premijer Horst Zehofer dogovorili da mnogo brže odbacuju zahtev za azil migrantima koji dolaze sa severa Afrike.

Reč je o Maroku, Alžiru i Tunisu gde bi imigranti, koji u ostali deo EU dolaze preko Italije, bili vraćani po ubrzanom postupku, ali je problem što to nisu "bezbedne zemlje" u pogledu vladavine prava i demokratije.

Stranka CDU kancelarke Merkel i njena partnerska bavarska partija CSU žele da ubede glavnog partnera u vladi, socijaldemokratsku SPD, da usvoje zakon sličan onome koji je uvedan za države Zapadnog Balkana, a to znači da praktično nemaju nikakvih mogućnosti za azil.

Izvor: Beta

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Karadoz

18.01.2016 16:43

Nisu ukinuli inace bi vam trebala viza za zapadnu Europu..

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

18.01.2016 19:33

Prije nego sto pocnes da mlatis, mogao bi da nesto i procitas.

Name

Mihailo Mikic

18.01.2016 20:18

Clanak sluzi za citanje a ne sami naslov!