Pravo niotkuda: Peđa Mijatović direktor Palerma?!

Italijanski mediji pišu da će legenda Budućnosti, Partizana, Valensije i Reala postati direktor kluba u kojem su od 2002. smenjena 32 trenera?!

Fudbal 18.01.2016 | 19:00
Pravo niotkuda: Peđa Mijatović direktor Palerma?!

Čovek koji je kao sportski direktor Reala, osvojio dve titule prvaka Španije za dve sezone u Madridu, sprema se za novi izazov.

Možda i teži od madridskog, ako u svetu fudbala uopšte postoji teža stvar od rada na "Santijago Bernabeu" stadionu.

Predrag Mijatović, legenda Budućnosti, Partizana, Valensije i Reala, navodno je postao novi sportski direktor Palerma, prenose italijanski mediji! Palermo, klub koji je u sezoni 2013/14 boravio u Seriji B, ali se ekspresno vratio u elitu, poznat je pre svega po vernim (i opasnim) navijačima, kao i "zeznutom" predsedniku Mauriciju Zamperiniju.

Ovaj čovek, od kada je 2002. kupio tada drugoligaša Palermo od Franka Sensija, do danas je smenio – pazite ovo – 32 trenera!? Pre nego što će pozvati Mijatovića na Siciliju, mada ovaj "dil" još nije zvaničan, Zamperini će ovog januara smeniti i Davide Balardinija, kojeg je promovisao u novembru i postaviti Argentinca Giljerma Baroša Šelota za šefa struke.

Zamperini se tako "vratio u formu", nakon što je Đuzepea Jakinija držao na klupi čitavu večnost, od septembra 2013. do novembra 2015. godine. Jakini je vratio Palermo u Seriju A, a onda dobio otkaz i ustupio mesto Balardiniju, koji je već prošlost na "Rencu Barberi". U kalendarskoj 2007, 2011. i 2013. godini, Zamparini je menjao trenere svega pet puta.

Kakva bi zapravo bila Mijatovićeva uloga u Palermu, ostaje da se vidi, ali nema dileme oko toga da bi Peđa autoritetom koji ima trebalo povremeno i da zaštiti trenera i igrače od preke naravi biznismena iz Udina, sa krajnjeg severo-istoka Italije, koji se skućio na krajnjem jugo-zapadu zemlje.

Palermo služi Zampariniju za zaradu od transfera igrača i nema dileme oko toga da je on tu majstor. Ima sjajne kontakte u Južnoj Americi, odakle dovodi mlade, neafirmisane igrače za relativno mali novac, a onda ih prodaje bogatim klubovima za ozbiljne pare. Navešćemo samo nekoliko slučajeva kada je Zamparini "orobio sefove" što klubova iz Serije A, što klubova iz Evrope: Havijer Pastore, Paulo Dibala, Edinson Kavani, Abel Ernandez, Andrea Barzalji, Luka Toni, Amauri, itd.

Mijatović, od kada pod naletom revanšizma Florentina Pereza i njegovih ljudi, zajedno sa Ramonom Kalderonom morao da se povuče iz Reala, 2009. godine, nije se prihvatao posla ni u jednom klubu. Kalderon i Mijatović vodili su Real do dve uzastopne titule u sezonama 2006/07 i 2007/08, ali je Perez potom pobedio Kalderona na izborima i, dogodilo se da je u devet sezona pre i nakon Mijatovićevog odlaska iz kluba, Real bio prvak Španije samo još jednom u devet sezona!?

Za Palermo igraju dvojica srpskih fudbalera, Uroš Đurđević i Milan Milanović, a klub se na polovini sezone nalazi na 17. mestu u Seriji A i prvi je iznad crte.

Komentari / 0

Ostavite komentar